• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Mai , 2014

Biblioteca de idei / În spirit pitagoreic

În lumea esenţelor culturale s-au detaşat „cele trei E-uri” şi s-au aşe-zat pe firmamentul oricărei anverguri intelectuale: Eminenţa, Excelenţa şi Elocvenţa. Am fost martorul activ al unei lansări pline de „sinapse fericite”, zilele trecute, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare.

O şcoală de ELITĂ a Neamului Românesc. Şase profesori de matematică băimăreni şi-au aşezat, cu răspundere deplină, numele pe coperţile a şase manuale „pentru clasele de excelenţă”. Este o realizare atât de mare, încât e greu să găsim prin vocabular „cuvinte potrivite” pentru o astfel de „superbie românească”. Matematica, cea mai importantă disciplină pentru cele mai multe ştiinţe ale descoperirii şi dezvoltării, la nivelul claselor de liceu, primeşte „indicativele de direcţional” şi „preparativele” după „concepţia” unor profesori din Baia Mare. Este un fapt cu adevărat istoric. Dar şi o victorie a solidarităţii în lupta cu ego-ismele! O victorie a muncii în echipă în relaţie cu performanţa ce, de regulă, cultivă puterile individuale ale oamenilor.

Cel mai mare matematician-filosof şi filosof-matematician – PITAGORA – a lăsat moştenire întregii omeniri de după El o „rostire” de tip „capul unghiului”. „Numai înţelepţii” se solitarizează... Noi, ceilalţi, trebuie să ne solidarizăm!”

 

Trăiască ideile lui Pitagora! Şi spiritul lui care cuprinde mereu epocile! Precum în cazul Echipei de matematică de la Şincai!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.