• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 31 Octombrie , 2015

Biblioteca de idei / In medias res!

Despre Mediaş, cei mai mulţi scriitori pot mărturisi că au fost uimiţi în primul rând de numele magic al oraşului. Căci, aşa cum scrie Mircea Tomuş, în prefaţa cărţii „Lanuri – studiu şi indice bibliografic analitic”, a lui Mircea Vâlcu, denumirea municipiului de pe Târnava Mare semnifică, în toate variantele, „mijlocul lucrurilor şi al spaţiului”. Chiar dacă oraşul este „tipic de provincie”, el continuă „să se numească pe sine şi să fie numit de ceilalţi ca locul din mijloc”.

 

Prin cartea amintită mai sus, dar mai ales prin „Fenomenul LANURI”, despre care scrie extrem de documentat profesorul Mircea Vâlcu, fost coleg, senator PUNR de Sibiu în legislatura 1992-1996, Mediaşul devine nu doar „locul din mijloc”, ci… „in medias res” (adică „în mijlocul lucrurilor”). Căci, fără studierea grupării literare şi a revistei „Lanuri”, literatura interbelică românească nu este completă. Iar acest fenomen cultural din Mediaşul transilvan, botezat în terminologia nobilă latină drept „Civitas Mediensis”, a situat cultural oraşul cu adevărat „în miezul lucrurilor”.

Cu bucurie îl regăsim în rândul colaboratorilor pe Ion Şiugariu, cu poemele: Haiduc, Intrare în pădure, Dar de nuntă, Dăruire şi Poemul cel mai tânăr, publicat în 1937-1938, într-o galerie de onoare, din care nu lipsesc nume precum: Mihail Axente, C. S. Anderco, V. Copilu Cheatră, Radu Gyr, Ion Th. Ilea, George Popa, Radu Stanca, Tudor Arghezi.Autorul Mircea Vâlcu, născut la Bălţi, în Basarabia, student la Cluj şi profesor la cel mai bun liceu din Mediaş, a avut inspiraţia, în perioada 1975-1985, să înfiinţeze şi să conducă un activ şi valoros cenaclu al elevilor intitulat „Lanuri”!

 

Readucerea în actualitate a acestui nume a constituit pentru mişcarea literară locală un veritabil reviriment cultural. Iar acum, prin studiul bibliografic şi analitic, se realizează „o restituire cuvenită Mediaşului şi un omagiu... tuturor celor ce s-au străduit şi se străduiesc să aşeze în vechiul burg de pe malurile Târna-vei cuvânt şi suflet românesc”, după cum mărturiseşte Mircea Vâlcu pe pagina de gardă a cărţii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.