• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 17 Iunie , 2015

Biblioteca de idei / În dulcele grai bănăţean

Am primit de la Vasile Barbu din Uzdin (Serbia) o carte de o frumuseţe rară: Cântările Sfintei Liturghii (varianta bănăţeană), semnată de Trifu Damian, „magistru în muzică”, consilier muzical, profesor, director şi cântăreţ bisericesc.

Tipărită cu binecuvântarea PS Daniil, Episcop locţiitor al Episcopiei „Dacia Felix”, la Editura „Floare de latinitate”, lucrarea vine în întâmpinarea unei nevoi fireşti şi constituie un „dar preţios” pentru parohiile din cuprinsul Banatului sârbesc (protopop Ionel Mălaimare), fiind prima lucrare de gen din acest spaţiu ortodox şi românesc. Sunt cuprinse „cântările Sf. Liturghii în varianta bănăţeană, troparele şi condacele celor opt glasuri şi ale tuturor sărbătorilor de peste an, irmoasele, un buchet de pricesne...”, după cum se menţionează în „Precuvântare”.

Cartea lui Trifu Damian se înscrie într-o serie de lucrări remarcabile, care cultivă „stilul local bănăţean” în muzica noastră bisericească. În această idee trebuie să semnalăm şi alte cărţi valoroase, ce au răspuns, în timp, unei asemenea „nevoi de suflet”. Amintim Cartea de rugăciuni, apărută în 1979 la Timişoara, sub îngrijirea vrednicului de pomenire Nicolae Corneanu, lucrarea preotului Nicolae Belean „Cântări bisericeşti”, editată de Mitropolia Banatului în 1995, dar mai ales o lucrare mai veche, cu acelaşi titlu, din 1980, semnată de Dimitrie Cusma, Ioan Todorovici şi Gheorghe Dobreanu şi manuscrisul din 1972 (din păcate încă needitat!) „Cântările Sfintei Liturghii”, aranjament pe note de Iova Şoşdean din Uzdin.

 

Felicitări editorilor acestei ediţii inedite (Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, Novi Sad, Redacţia „Floare de latinitate”), dar mai ales redactorului-şef Vasile Barbu, un adevărat „tribun” al cauzelor româneşti din acest spaţiu etnic, autentic şi performant.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.