• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2014

Biblioteca de idei / Eminescu să ne judece!

Am trăit intens aceste zile dedicate lui Eminescu, cum a fost şi Ziua Culturii Naţionale - 15 iunie. Evocări, spectacole, depuneri de coroane, recitaluri, expoziţii… şi la toate aceste manifestări spiritul eminescian a lucrat poate chiar mai mult decât conformismul oficial.

S-au vehiculat şi idei noi, cum a fost şi cea transmisă de Patriarhul Daniel care a declarat la Academia Română că „poetul, împreună cu Ioan Slavici, au fost printre primii intelectuali români care au lansat şi susţinut ideea construirii unei catedrale naţionale”.

 

În fapt, susţinerea Preafericitului Părinte era un citat din cartea lui Nicolae Şt. Noica „Catedrala Mântuirii Neamului – istoria unui ideal”, apărută în 2011 la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Cartea a avut o circulaţie destul de restrânsă, ceea ce a făcut ca eventualele polemici pe seama unor informaţii conţinute în cuprinsul său să fie absente. Nu tot aşa s-a întâmplat cu „spusele” Patriarhului care au fost comentate pe multiple forumuri, de către voci diverse, inclusiv din tabăra marilor „critici”. I s-a reproşat conducătorului Bisericii Ortodoxe Române că se foloseşte de „suportul Eminescu” pentru a-şi justifica „investiţia costisitoare”! Mai mult, concluziile s-au extins şi la alţi lideri români sub egida ideii pragmatice „cum s-au folosit mai-marii zilei de numele lui Eminescu”.

Nu mă voi antrena în asemenea polemici, dar voi recurge la o „trimitere” tematică. Poate ar trebui să fredonăm mai des, pe muzica lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici, versurile lui Grigore Vieru „…De avem sau nu dreptate/De avem sau nu dreptate/Eminescu să ne judece!”.

Magister dixit!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.