• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Octombrie , 2016

Biblioteca de idei / Donaţia lui Iosif Herţea

Am adus de la Rastatt, cu un transport special, DONAŢIA de cărţi şi „obiecte sonore” aparţinând lui Iosif Herţea. În acest fel, se înfiripează o primă formulă dintr-un Muzeu al instrumentelor muzicale, ce va fi găzduit de către Centrul Cultural „Iosif Herţea” Baia Mare, aflat în faza de proiect.

 

De menţionat că marele om de cultură (folclorist, etnograf, scenograf, compozitor, regizor muzical etc.) locuieşte de mai mulţi ani în Germania. Speranţele sale de valorificare a „bunurilor culturale”, colecţionate într-o viaţă artistică deosebit de performantă, s-au îndreptat spre Cluj-Napoca şi Baia Mare. Finalul ne-a fost favorabil. Născut în urmă cu 80 de ani în Ferneziu, Iosif Herţea a decis să ofere „averea sa culturală” oraşului natal. Este măgulitor să aflu, că atât de mult i-a plăcut articolul scris în Gazeta de Maramureş, încât a decis să „sacrifice” instituţiile clujene, unde a „servit” artistic, şi să spere într-o valorificare plenară „băimăreană”.

 

Triem şi recepţionăm extraordinarele „obiecte sonore” aduse la Biblioteca Judeţeană: peste 90 de instrumente idiofone, 35 membranofone, 25 cordofone. Sunt, apoi, impresionante prin formă şi calitatea „suflului” cele 320 de instrumente aerofone: 150 fluiere din lemn, 130 fluiere ceramice, 20 jucării sonore, 20 naiuri din toate continentele locuite de om şi din cele mai performante zone ale acestor continente! Am identificat: 15 obiecte africane destinate ritualurilor, alte 40 din zona Asiei şi circa 100, din lemn şi lut, reprezentând obiecte tradiţionale româneşti.

La toate acestea, se adună intim: 750 de cărţi, 700 de CD/DVD-uri, 100 de casete, 80 de discuri de vinil. Această înşirare impresionează, în primul rând, prin caracteristicile distinctive ale pieselor, ce reprezintă o bogăţie de zestre muzicală. Zestre pe care credem că nu o mai are nimeni în România!

 

Această donaţie este cea mai frumoasă OFRANDĂ adusă ORAŞULUI NATAL Baia Mare. Şi Bibliotecii celei mai mari, mai dinamice şi mai utilizate! Mulţumim Iosif Herţea! Veţi fi oaspete, cât de curând, la o primă inaugurare a unei noi instituţii prestigioase, aici, în perimetrul oraşului RIVULUS DOMINARUM! Şi „patron”, mai apoi, peste demersuri viitoare!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.