• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Octombrie , 2023

Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (XLII)

   

l  23 februarie 2021. Prof. univ. dr. Vasile Berinde - în elita matematicii mondiale, articol scris de Viorica Pârja, este publicat în pagina Educație din „Graiul Maramureșului”. Despre Clasamentul mondial publicat de Stanford University, în care, la Matematică, sunt evidențiate din România 11 personalități, printre care: Viorel Barbu, Dorin Ieșan, Vasile Berinde, Ioan Pop, Vicențiu Rădulescu (Institutul de Matematică al Academiei Române) ș.a.. Felicitări profesorului Berinde pentru că face parte din elita matematicii mondiale! CV-ul domniei sale îl așază printre cei 1% cei mai buni matematicieni ai lumii. „Știința nu are granițe, iar valoarea este recunoscută peste tot în lume” - conchide Viorica Pârja. Dar și a fi printre cei mai buni 160.000 din cei 7 milioane de oameni de știință din întreaga lume, din 22 domenii de activitate, este extrem de onorabil. De aici, din acest clasament, am găsit numele celor 94 de cercetători români, dintre care 11 sunt matematicieni!

 

l  8 septembrie 2014. „Gazeta de Maramureș”. Cel mai mare inventator american în viață, în Baia Mare este titlul reportajului semnat de Nicolae Teremtuș. Despre conferința „The Continuity of Concepts”, ținută la Biblioteca „Petre Dulfu” de Barrie Gilbert, autor a peste 100 de invenții în SUA, generalizate în toată lumea. De menționat „ecuațiile Gilbert”, „celula Gilbert” ș.a.. Moderator: dr. Teodor Ardelean, „un inventator, un reinventator al Bibliotecii, al lecturii în forma clasică, un creator de forță în peisajul cultural românesc al ultimelor decenii”. A fost prezent și dr. ing. Ștefan Marinca, „inventator român pe care internetul nu îl poate cuprinde”. „Biblioteca Județeană are în preocupările sale și chestiuni ce țin de o anumită latură foarte importantă a vieții noastre: regimul și registrul creativității umane. Suntem singura Bibliotecă Publică europeană care are o Brevetotecă, semn al deschiderii noastre către cei care își așază mintea în interesul creator...”. Frază de încheiere: „Trebuie menționat că Barrie Gilbert a venit pentru prima oară în România, un gest onorant pentru Baia Mare, pentru Bibliotecă, pentru Tedi.”.

 

l  5 martie 1923. Este publicată în Monitorul Oficial Legea pentru exercițiul dentisticei, în apariția căreia cel mai important rol l-a avut prof. univ. dr. Gheorghe Bilașcu, sprijinit de prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu, întemeietorul Medicinii clujene.

 

l  12 mai 1929. În curtea Clinicii Stomatologice din Cluj s-a dezvelit bustul lui Gheorghe Bilașcu, întemeietorul stomatologiei românești, realizat de sculptorul Fr. Storck.

 

l  1973. Stomatologii din întreaga Românie au marcat (cu întârziere de un deceniu!) Centenarul „Gheorghe Bilașcu”, iar bustul său, dat jos de pe soclu de horthiști în toamna anului 1940 (dar salvat de portarul Clinicii Stomatologice!), a ajuns la Muzeul de Istorie a Medicinii din Cluj-Napoca și apoi în holul Facultății de Stomatologie.

 

l  1996. Pe clădirea Amfiteatrului de Stomatologie din Piața „Lucian Blaga din Cluj-Napoca s-a montat o placă comemorativă In memoriam, dedicată prof. dr. Gheorghe Bilașcu de către promoția 1971 a Facultății de Stomatologie.

 

l  4 octombrie 1923. În ședința Consiliului Profesoral al Facultății de Medicină de la Cluj, condusă de dr. Iuliu Hațieganu, s-a discutat și aprobat cererea profesorului Gheorghe Bilașcu privind suplimentarea cu 700.000 lei a susținerii financiare pentru terminarea lucrărilor Clinicii Stomatologice, prin subvenție din partea Ministerului Sănătății, aceasta fiind singura școală universitară cu această destinație din Regatul României.

 

l  19 decembrie 1919. Consiliul Profesoral al Facultății de Medicină din Cluj (decan dr. Iuliu Hațieganu) aprobă, pentru prima oară în România, obligativitatea pentru studenții mediciniști din anul IV a cursului și stagiului practic de Stomatologie (ideea profesorului Gheorghe Bilașcu). Așa începe, istoric, apartenența Stomatologiei la Medicină.

 

l  7 decembrie 2022. În Aula Academiei Române are loc ceremonia de acordare a Premiilor Academiei. Premiul „Iuliu Hațieganu” a fost acordat lucrării Momente din istoria stomatologiei clujene. Oameni și fapte (1918-1948) de Alexandru Rotaru și Horațiu Rotaru. Tată și fiu, prof. dr. și conf. dr. O lucrare de cinstire a memoriei înaintașilor, a efortului lor de a pune pe picioare nu numai o disciplină medicală, Stomatologia, ci și de a crea o Școală, „la rangul celorlalte discipline medico-chirugicale și de a o așeza alături de cea din țările avansate”.  Anul 1919 înseamnă și înființarea Universității clujene, inclusiv a Facultății de Medicină. O reușită o constituie și includerea Stomatologiei ca disciplină obligatorie în programa de învățământ, noutate absolută la vremea respectivă. Reușita poartă două nume - prof. dr. Gheorghe Bilașcu, respectiv prof. dr. Gheorghe Bârlea. Doi maramureșeni de mare calibru profesional, vocațional și patriotic au fost „întemeietorii”. Lucrarea prezintă detaliat „istoria”, continuând și cu ceilalți performeri ai academicității și academismului medical clujean.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.