• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 23 Ianuarie , 2013

Biblioteca de idei / Despre Elocinţă ...

Considerată încă de la începuturile civilizaţiei una dintre cele nouă muze ale artei, Elocinţa şi-a construit o istorie atât de frumoasă, încât putem spune, fără nici o exagerare, că le-a întrecut pe toate celelalte „surate” şi în dimensiunea prometeică, şi în cea anvergural-agorică. „Biruinţa” vine mai ales din faptul că „performerii nu au fost simpli artişti”, ci, de cele mai multe ori, exponenţi ai diferitelor „puteri”, căci aceste „puteri” aveau nevoie imperioasă de „arta de a convinge”.

Războinicii s-au ales dintre cei şi cu darul vorbirii, oamenii de stat, atât la greci, cât şi la romani (Temistocle, Pericle, Aristide, Eschine, Demostene, Quintillian, Tiberius Gracchus, Cato Censorius, Cicero, Seneca ş.a.) trebuiau să fie şi buni oratori. Apostolii lui Hristos au primit mandat de lucru „Mergeţi şi învăţaţi popoarele” şi au trebuit să ucenicească şi în această artă, indispensabilă pentru purtătorii mesajului divin. Apoi, Sfântul Ioan Gură de Aur, Luther, oratorii religioşi francezi Bossuet, Bourdaloue, Fléchier, Massillon şi mulţi alţi vorbitori remarcabili au şlefuit metodele de lucru cu publicul ce trebuia să primească Evanghelia făcând servicii şi Artei retorice. Deci, Elocinţei! Căci fără elocinţă, lucrarea de propovăduire a Veştii Bune nu avea sorţi de izbândă.

Revoluţionarii popoarelor au fost, de asemenea, buni oratori, adunările publice putând fi „cucerite” mai uşor cu Elocinţa decât cu armele convenţionale. Ulterior, în „adunările naţionale” (Parlamente), dar şi în judecătorii („la bară”), la amvon, în Academii, performerii Elocinţei au dominat „competiţiile” printr-o bună stăpânire a stilurilor tipice, deja diferenţiate pe domenii, situaţii, conjuncturi.

Viaţa a demonstrat că Elocinţa trebuie să stea şi în istoria literară pe fotoliile de frunte, alături de Poezie. Iar argumentul, în susţinerea unei astfel de cauze, a venit din zona sensibilă a chestiunii culturale a ... Geniului. S-a considerat că, atât poeţii, cât şi oratorii sunt de fapt „stăpânitori” ai căilor către „fructele” greu de dobândit ale Talentului Genial. Talent care, în cazul Elocinţei, înseamnă şi „formulări fericite”, dar şi „improvizaţii bine articulate”, şi „tehnici de fascinaţie”, dar şi „vrajă şi magie”. Căci cel ce practică oratoria de calitate „te încântă”, „te fură”, „te câştigă în sensul părerilor sale”, „îţi câştigă sufletul”. Între orator şi ascultător se stabileşte un mediu magic, de obicei, de acelaşi tip ca cel care se naşte între poet şi cititor, când poezia este de calitate!

În concluzie, cei ce n-aţi fost pătrunşi de Fiorul Poeziei, încercaţi-vă puterile cu Darul Elocinţei! Sau, cel puţin, bucuraţi-vă de momentele în care o puteţi întâlni, fiind o floare a gândului destul de rară şi nebeneficiind de ocrotirea necesară în zilele noastre!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.