• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Aprilie , 2013

Biblioteca de idei / De ce polonezii pot şi noi NU?!

Îmi aduc bine aminte de filmul „De ce japonezii pot şi noi nu?” realizat în Statele Unite ale Americii. Era difuzat într-o „reţea selectă”: „Academia Ştefan Gheorghiu”, C.C. al P.C.R., Ministerul Culturii ... Logica filmului era foarte simplă. Americanii se întrebau „retoric” de ce nu pot păstra locurile de frunte în competiţiile economice mondiale, pe care de regulă le obţineau japonezii.

Nu ştiu cât de folositor a fost acest film pentru propagandiştii regimului comunist român, dar e păcat că în aceşti ani de degringoladă economică majoră în România nu are nimeni inspiraţie să realizeze un film foarte necesar: „De ce polonezii pot şi noi NU?!”. Mă refer evident la atragerea fondurilor europene.

Se cunoaşte faptul că în ceea ce priveşte Absorbţia Fondurilor Structurale şi de Coeziune 2007-2013 ţara noastră a atras efectiv doar 4 miliarde de euro din cele 20 de miliarde puse la dispoziţie, ceea ce o situează (detaşat) pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Contraperformanţa României nu doar că aruncă ţara în „coada Europei”, dar periclitează chiar Politica de Coeziune a Uniunii (!!!), profilând la orizonturile prezentului şi viitorului „imagini sumbre” cu privire la „nevoia” reducerii acestor „bugete”!

În felul acesta, suntem condamnaţi să rămânem ţara cea mai săracă a Uniunii Europene, fiind foarte clar în acest moment că recuperarea decalajelor e doar o „poveste”. „Poveste” înfrumuseţată acum de „încercarea” de înfăptuire a unei reforme regionale care să confere identitate juridică regiunilor. De parcă lipsa regiunilor ar fi constituit piedica principală în acest eşec economic catastrofal.

Mă mir şi mă tot mir cum de nu i-a venit nimănui ideea de a face un film cu titlul „De ce polonezii pot şi noi NU?!”, ştiindu-se nivelurile de performanţă în acest domeniu obţinute de către foştii noşti „colegi” de „lagăr socialist”! Mai ales că cei care plimbau filmul cu americanii şi japonezii sunt mereu la putere sau în spatele uşilor decizionale!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.