• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Mai , 2014

Biblioteca de idei / „Darul” Profesorului Gheorghe Pop

A trecut mai bine de un an de când Profesorul Gheorghe Pop s-a dus să „predea” gramatică la îngeri. De vreo zece ani îl prezentăm în public prin expresia „domnul academician”. N-a fost să fie.

Cu toate acestea, ca discipol al său, ca prim-absolvent al şcolii sale doctorale filologice de la Baia Mare, eu rămân convins că apropierea sa şi a operei sale publice de cea mai distinsă instituţie de ştiinţă şi cultură a Ţării nu trebuie uitată. Motiv pentru care am solicitat familiei sale (Doamnei Margareta, fiilor Răducu şi Daniel) cumpărarea cărţilor de specialitate din Biblioteca personală a Profesorului. N-au vrut acest lucru! Adică n-au fost de acord cu varianta de a „cumpăra”. Ni le-au dăruit!

Sunt peste 1.200 de volume de strictă specialitate. La preluarea lor, Doamna Margareta a plâns pentru fiecare. „Aceasta i-a fost dăruită aici în casă de Academicianul Graur...”, „Pe asta i-a trimis-o cu dedicaţie Rosetti!”, „Asta e de la Congresul de dialectologie!” etc.

Deci fiecare carte cu viaţa ei, cu partea ei de viaţă din marea lucrare ce o fac aceste „cărţi de limbă” în hotarele limbii române, când cărţile slujesc în altarele de creaţie ale marilor educatori, cum a fost şi Profesorul Gheorghe Pop.

Veţi vedea în curând aceste volume într-o secţie specială a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, numită „Fondul Documentar al Academiei Române”. Şi va veni la inaugurare, sunt convins de asta, chiar Preşedintele Academiei, Acad. Ionel Valentin Vlad. Iar pentru că sala ar putea fi botezată cu numele Profesorului Gheorghe Pop, îi voi putea spune încă o dată „patronului sălii” ACADEMICIAN. Aşa aş vrea să fie!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.