• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 20 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Iulie , 2014

Biblioteca de idei / Cu privirea spre Mitropolia de Cernăuţi!

Biserica Ortodoxă Română este foarte dinamică în ultimii ani şi în plan „imobiliar”. S-au construit sute de biserici şi mănăstiri, schituri şi aşezăminte sociale... Se ridică, în sfârşit, Catedrala Patriarhală...

 

Cu toate aceste „realizări”, nu pot să nu amintesc şi faptul că, deşi este moştenitoare „testamentară”, aceeaşi biserică a pierdut Patrimoniul Gojdu, iar acum riscă să piardă şi alte clădiri „rătăcite”, dintre care cea mai reprezentativă este cea a fostei Mitropolii de Cernăuţi.

 

Palatul metropolitan din Cernăuţi a fost, la vremea sfinţirii sale, cel mai frumos şi mai anvergural edificiu din tot arealul Bisericii Ortodoxe Române. Azi adăposteşte „nevinovat” Universitatea de Stat din Cernăuţi iar „edilii” regiunii i-au şters toate „urmele” de identitate confesională şi etnică. În urmă cu 7-8 ani am rostit câteva idei pe această temă chiar în Sala Sinodului Mitropolitan, devenită între timp Sala Senatului Universităţii, dar oficialii români de la Bucureşti prezenţi la „eveniment” au afişat nepăsare.

 

În Ucraina situaţia este complicată, dar, cu toate acestea, direcţia evoluţiilor se poate intui. Pe cale de consecinţă, aşa cum au procedat în România toate cultele religioase, la vremea respectivă, trebuie începute demersurile pentru restituirea imobilelor abuziv confiscate de statul sovietic şi apoi de cel ucrainean. În caz contrar riscăm să pierdem definitiv şi acest obiectiv de patrimoniu, atât de valoros pentru „zestrea” vetrelor de spiritualitate românească.

 

P.S. Şi să nu uităm că fosta Episcopie a Maramureşului, cu sediul la Sighetu Marmaţiei, „ţinea” de Mitropolia de Cernăuţi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.