• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

Biblioteca de idei / Cronica de la Biia

Există pe faţa Pământului Românesc câteva localităţi „mirabile”. În cazul de faţă „mirabil” este mai presus decât banalizatul „admirabil”. Sunt aşezări – vetre de spiritualitate care au atins trepte anvergurale de performanţă culturală mult peste nivelul „oficial”. Una dintre aceste „oaze de românism” este şi Satul Biia din judeţul Alba.

 

Aşezat prin Destinul Neamului la o aruncătură de săgeată de municipiul Blaj („Mica Romă” a românilor transilvăneni), aproape de Pănade (satul lui Ion Brad şi al celorlalţi „brazi”!), Biia deţine recordul de a fi Cel mai Cultural Sat Românesc prin „instituţiile” sale de suflet. Deşi nu este centru de comună, Biia are bibliotecă şi centru de conferinţe, cămin cultural, muzeu sătesc, sediu propriu pentru Asociaţia „Fiii satului”. Acestea funcţionează la parametrii normalităţii şi dau un avânt cultural permanent.

S-au înregistrat şi câteva realizări absolut notabile.

S-a terminat Monumentul Eroilor (o cruce înaltă pe cea mai vizibilă „înălţime” locală de relief), s-a mutat Muzeul Satului, s-a modernizat Sala de sport şi festivităţi, s-a reînfiinţat Dispensarul Sătesc, s-a finalizat construcţia capelei din cimitir. Iar ca o încununare superbă, în fiecare an, Asociaţia editează „Cronica de la Biia”, o publicaţie excepţională, cu apariţie anuală, începând din 2007.

 

Dacă mai adăugăm aici activităţile desfăşurate de Şcoala cu clasele I-VIII „Gheorghe Dancu”, de Cercul ASTRA din Biia, de Biserica Ortodoxă, de Fundaţia „Ion Sălcudeanu” (fondatoarea Bibliotecii), de Grupul folcloric avem o imagine mai aproape de completitudine pentru un sat care a devenit datorită fiilor săi o OAZĂ ADEVĂRATĂ DE SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ.

 

P.S. Din Biia era şi regretatul Vasile Căpâlnean, fost ani buni director la Arhivele Naţionale Maramureş.

Comentariile celorlalți

florelu pe 25.06.2014 la 20:06
Felicitari !!! Pentru initiativa,doar caci ar fi mai de apreciat "nota",in demersul de popularizare in ceea ce o biblioteca poate sa reformeze imaginatia si imaginea tineretului si a satului Biia mai direct vorbind, reclama la propriu in cea ce priveste Marele sat BIIA!!!!.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.