• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Iunie , 2017

Biblioteca de idei / Conoscere la Biblioteca Vaticana

În românește s-ar traduce – „Să cunoaștem Biblioteca Vaticanului”. Am păstrat titlul în italiană pentru că noi, românii, înțelegem foarte ușor această sintagmă.
În urma vizitei făcute în Biblioteca Jude­țeană din Baia Mare, Excelența Sa Jean-Louis-Bruguès mi-a trimis prin poștă acest volum sintetic de prezentare a instituției pe care o păstorește ca „Bi­blio­tecar și Arhivar”. Sunt peste 270 de pagini, care au văzut lumina sfântă a tiparului la Roma, Citta del Vaticano, sub marca editorială „Biblioteca Apos­to­lica Vaticana”.
Fondată la mijlocul secolului al XV-lea de către Papa Nicolae al V-lea, impună­toarea și prestigioasa instituție de cultură și cunoaștere este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume și „cea mai bogată” în domenii esențiale ale magni­ficenței spirituale: manuscrise, codice, documente istorice vechi, arhive pontificale, stampe, numismatică etc.
Albumul istoric primit a fost realizat în anul 2010 pentru a marca intrarea Biblio­tecii Sfântului Scaun într-o nouă epocă, după renovarea efectuată în anii 2007-2010 (peste 9 milioane de euro). Fina­litatea acestei instituții unice (bibliotecă de stat, bibliotecă publică pentru cer­cetători, bibliotecă univer­sa­lă…) este să conserve documentele suveranilor pontifi și ale dicasterelor Curiei Romane și să le transmită prin secole. Dar, în fapt, scopul cel larg este să completeze tezaurul de cunoaștere al umanității exact cu ce-i lipsește din cauza acțiunii ostile a „vânturilor istorice distrugătoare”.
Cu peste 8.300 de incunabule, circa 150.000 manuscrise și documente arhi­vistice, 300.000 monede și medalii, peste 20.000 obiecte de artă, Biblioteca Vaticana se înscrie în zona de protecție a excepționalismului omenesc, condensat în formele sale cele mai elevate. Se adaugă aproape două milioane de cărți vechi și moderne, selectate după principii riguroase pentru a evita balastul informațional pe care îl aduce de foarte multe ori activitatea editorială contem­porană.
Excelența Sa Jean-Louis Bruguès a fost foarte surprins la Baia Mare de unele spații și destinații pe care le-am gândit în stil modern (brevetoteca, American Corner, Koreean Corner, clubul computeen, ludoteca etc.). În față cu albumul primit, mirarea noastră, a „servitorilor” biblio băimăreni, atinge cote greu de circumscris, lăsând câmp de manifestare unei laborioase imaginații creative. Cel puțin până la momentul în care vom da curs invitației primite de a vizita „pas cu pas” Biblioteca Apostolică Vaticană.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.