• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 4 Noiembrie , 2014

Biblioteca de idei / „Coleg de comunitate academică, de acum, cu Premiantul Nobel Ştefan Hell!”

Premiul Nobel la chimie pentru savantul german Ştefan Hell a suscitat mult interes în presă şi în diferite cercuri ale opiniei publice din ţara noastră. Născut la Arad (23 decembrie1962), dar plecat la 15 ani din România, cercetătorul de înaltă clasă de la Göttingen a dat să se înţeleagă că şcoala pe care a făcut-o în ţara de origine a fost de calitate.

Uşor marcat de „complimente” specifice senectuţii intelectuale, Ştefan Hell atrage atenţia României că „ştiinţa este foarte importantă”, element care, evident, vectorizează semnalul spre sfera politică cea mai înaltă a ţării. În principal, trimiterile lui la ideea „ştiinţelor întrepătrunse”, adică la interdisciplinaritate, sunt binevenite, mai ales că Hell este fizician, conduce un institut în care primează latura biologică, dar a excelat în cercetare şi a fost premiat pentru chimie!

România sobră, România cuminte, România profundă n-a uitat de Ştefan Hell. Acesta s-a întâlnit cu savanţi români la diferite congrese internaţionale în străinătate şi, de câte ori auzea vorbindu-se româneşte, se apropia cu drag de aceşti participanţi şi se mărturisea de copilăria sa la Sântana şi de şcolile făcute aici şi apoi la Liceul Lenau din Timişoara.

Din aceste contacte ştiinţifice s-a născut şi propunerea academicianului Ionel Valentin Vlad, actualul Preşedinte al Academiei Române, pentru alegerea profesorului Ştefan Hell, în 2012, ca Membru de Onoare al celui mai important for ştiinţific şi cultural al Ţării!

 

De asemenea, trebuie menţionat că, anterior acestui „eveniment”, actualul Premiant Nobel, la propunerea prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rectorul Fondator şi Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, cercetătorul german Ştefan Hell, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei prestigioase şcoli superioare arădene.

Iar pentru că recent a fost gratulat cu acest titlu şi subsemnatul, lipsit de orice fel de emoţii gazetăreşti, pot rosti fericit: „Sunt coleg de comunitate academică, de-acum, cu Premiantul Nobel, Ştefan Hell!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.