• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 04 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

Biblioteca de idei / Centenar Aurel Vlaicu

În acest an, Adunarea Generală a ASTREI (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român), înfiinţată în urmă cu 152 de ani, se desfăşoară la Orăştie şi Geoagiu.

Este un semn de „respect istoric” şi „consideraţie nobilă” pentru faptul că în urmă cu o sută de ani aici la Orăştie se ţineau lucrările unei Adunări Generale a ASTREI la care era aşteptat să „sosească”, venind cu avionul de la Bucureşti, Aurel Vlaicu, temerarul constructor de avioane şi aviator ce uimise lumea cu performanţele sale.

Era de loc din Binţinţi, de lângă Orăştie. Azi, satul său se cheamă (pe bună dreptate!) Aurel Vlaicu şi face parte din zona administrativă a oraşului Geoagiu. Deci e firesc gestul astriştilor din conducerea centrală şi al celor din Despărţământul Orăştie să organizeze aici, la jubileul celor 100 de ani, o reuniune astristă evocativă şi comemorativă. E totodată un semn că „zborul” lui Vlaicu, înfrânt atunci din „cauze secrete”, nu constituie azi un element de „obsesie istorică”, ci unul de mândrie patriotică.

 

Am dorit să marchez acest moment şi pentru a putea rosti cuvinte sincere de laudă pentru administraţia din Geoagiu, pentru cum este organizată Casa Muzeu AUREL VLAICU, pentru cât suflet pune un primar (fost profesor de limba şi literatura română) în slujba obştei pe care o slujeşte.

Felicitări, Domnule Profesor Ioan Vălean! Iar cei care citesc aceste rânduri sunt invitaţi să poposească, atunci când au ocazia, la Aurel Vlaicu. În satul Lui şi la casa Lui.P.S. Marţi, 10 septembrie 2013, în Aula Academiei Române, în organizarea Secţiei de Ştiinţe Tehnice a avut loc o Sesiune comemorativă sub semnul Centenarului Aurel Vlaicu – „100 de ani de la «decolarea» spre eternitate”. Este cea mai mare onoare ce i se dă „pionierului aviaţiei româneşti”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.