• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Iulie , 2013

Biblioteca de idei / Către o monografie a Ţării Codrului

Luni, 22 iulie 2013, la Oarţa de Sus, s-au desfăşurat câteva momente cultural-religioase ce vor face istorie. După slujba religioasă de la noua mănăstire, cu hramul Sfintei Maria Magdalena, condusă de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, fiu al satului, a urmat o lecţie de istorie lângă necropolele tumulare de la Togul nemţilor (Bicaz), un spectacol de „seceriş” şi un moment cultural-folcloric la Muzeul Satului. Iniţiatorul tuturor acestor „întâmplări” frumoase este profesorul de istorie Traian Rus, cel care a venit şi cu ideea de a se constitui un nucleu de specialişti în vederea elaborării unei monografii a Ţării Codrului.

 

Se ştie că această zonă cuprinde localităţi arondate judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. E firesc, în consecinţă, ca toate instituţiile culturale din aceste judeţe să se implice în acest proiect. Ţara Codrului e o „ţară” frumoasă, dar practic izolată faţă de axele de transport. Cu tradiţii destul de bine conservate, cu o istorie încărcată în evenimente, dar şi cu „bogăţii” naturale încă insuficient valorificate, comunele din Ţara Codrului trebuie să-şi găsească „matricea” comună.

 

Probabil că va fi foarte greu să se adune istoricii cu folcloriştii, geografii cu filosofii, cartografii cu memorialiştii, scriitorii cu economiştii, astfel încât, personal, cred că vom avea în final, nu o monografie a Ţării Codrului ci vreo... trei. Una istorico-geografică, una etnografico-folclorică şi una cuprinzând personalităţile de mare expresie culturală. Timpul va dovedi dacă într-adevăr 22 iulie 2013 înseamnă punerea în calendar a unei ţinte viabile. Ţara Codrului merită cu prisosinţă o astfel de „carte” sau astfel de „cărţi”. Succes!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.