• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 20 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 17 Iulie , 2014

Biblioteca de idei / Cântece pentru sufletul românului

 

E o certitudine că în zilele noastre hrana pentru întreţinerea Sufletului Românesc este foarte importantă şi nu uşor de găsit. Apăsările traiului zilnic, alergările cu scop existenţial, îngrijorările diurne sau nocturne erodează considerabil fondul genetic interior, uneori până la „măduva” sa fiinţială.

Plămădit în timpuri grele pe căile cele sinuoase ale istoriei, Sufletul Românesc a găsit de cele mai multe ori calea de salvare mărturisindu-se adevărat şi sincer în jurul altarelor de jertfă sau trecând biruitor prin vămile văzduhului mereu învolburat. Şi, spre fericirea noastră, a celor de azi, toate aceste probe date în timp şi în faţa timpului au lăsat nu doar urme dureroase, ci şi „rămăşite” frumoase, fie prin expresiile dorului, fie prin urmele de lacrimi, căci forma aceasta de existenţă a celei mai minunate creaţiuni divine îşi poate duce şi traduce suferinţele şi în mirabile reuşite umane, iar smerenia în formule tacite de demnitate.

 

O altă certitudine vine din faptul că Românul s-a însoţit în timp nu doar braţ cu braţ într-o unire ce poate face astfel „puterea”, ci şi tainic, în intimitatea comuniunii. Cu natura, cu alţii, cu sine… Prin poezie fremătată, în ascuns, prin foşnet de slove murmurate, prin vibraţia aceea pe care numai cântecul o poate aduce acolo… Acolo, la loc de cinstire, unde sălăşluieşte magic cutia de rezonanţă ce aduce alinarea.

Am oferit tiparului în urmă cu câteva luni o „cărticică” de „cântări” reunite sub titlul „Cântece pentru sufletul românului”, iar textul de mai sus a constituit un fel de „predoslovie” („Cuvânt înaintea cuvintelor cântate”).

 

Am ales acele cântece şi pentru că unele ne-au însoţit în chip miraculos istoria, dar şi pentru că toate, în diferite împrejurări, ne-au mângâiat „interioarele” celor care am simţit şi simţim această „nevoie”. Dar mai cu seamă le-am ales spre a ne fi de folos sufletesc de câte ori vom auzi „chemarea” spre înălţimile comuniunii, care prin viers ales şi cântec sublim pot genera cea mai reuşită împerechere cu Cerurile Patriei şi cea mai fericită împărtăşire cu Darurile Sfinte ale Neamului.

 

Că a fost o idee inspirată rezultă din ecourile primite până în prezent. Ceea ce ne bucură şi mai mult e faptul că lucrarea beneficiază de multiplicări diverse, care circulă în toate zonele locuite de români

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.