• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Decembrie , 2017

Biblioteca de idei / Băncile și Marea Unire

Intrăm cât de curând în Anul Centenar. Unii „animatori” culturali au început „evocările”. Am putut foarte ușor constata înclinația majoră spre varianta „contribuției determinante” a elitelor politice la edificarea României Mari. Accentul nu este greșit pus într-o astfel de „concluzie”, doar că nu pot fi scăpați din vedere ceilalți factori favorizanți. Vo­luntarii de pe front, diplomații, soldații ce sperau să fie răsplătiți cu pă­mânt, ofițerii și comandații ad-hoc (! vezi cazul lui Iuliu Maniu pentru episodul Viena!). Până la urmă, tot suflul național ce și-a așezat speranța pe acest obiectiv cardinal.
Dintre „factorii determinanți” este total uitat cel al „mediului bancar”. Dacă românii transilvăneni n-ar fi dezvoltat un sistem adevărat de bănci, bănci populare și cooperative de credit, speranțele n-ar fi fost însoțite de forța economică nece­sară pentru o emancipare atât de com­plexă. De la înființarea Băncii „Albina” la Sibiu și după perioada de stagnare de 14 ani (1871-1885) a urmat un reviriment remarcabil, în numai trei ani înființându-se 17 instituții de credit, după cum prezintă situația specialiștii din mediul bancar. Iar la momentul izbucnirii Marelui Război, funcționau cu capital românesc 168 instituții specia­lizate. Cele mai multe aveau chiar în titulatură „chemarea”, adică nume de răsunet pentru stimularea fibrei naționale: „Dacia” la Orăștie, „Decebal” la Deva, „Doina” la Câmpeni, „Frăția” la Agnita, „Gorunul” la Aiud, „Corvi­nea­na” la Hunedoara, „Hațiegana” la Hațeg, „Iulia” la Alba Iulia, „Poporul” la Lugoj, „Vatra” la Cluj… Dar și „Andreiana” la Rășinari (de la mitropolitul Andrei Șaguna!), „Bistrițiana” la Bistrița, „Bi­ho­reana” la Oradea Mare, „Lipovana” la Lipova…
De remarcat că prin locurile noastre au funcționat multe „case de credit”, „coo­perative”, „case de economii”. „Aurora” la Baia Mare, „Chiorana” la Șomcuta Mare, „Codreana” la Băsești, „Lăpu­șana” la Târgu-Lăpuș, „Maramurășana” la Sighetul Marmației, „Râureana” la Copalnic-Mănăștur, „Sătmăreana” la Seini… În fruntea acestora „s-au așezat” exponenții intelectualității românești: notari, preoți, învățători, avocați, medici, farmaciști, comercianți, economiști etc. La vârsta de 70 de ani, George Pop de Băsești era membru fondator și preșe­dintele a cinci bănci. La cârma acestor instituții fundamentale pentru emanciparea neamului s-au mai aflat: Vasile Lucaciu, Aurel Vlad, Elie Dăianu, Ila­rion Pușcariu, Roman Ciorogariu, Parte­nie Cosma, Nicolae Ivan, Ioan Popo­viciu, Gregoriu Pletosu și alții. Spațiul de față nu ne permite o analiză detaliată, dar pot fi cercetate din biblioteci și arhive lucrări memorabile semnate de specialiști ai domeniului: Corneliu Diaconovici, Nicolae N. Petra Petrescu, Ion Enescu și Iuliu Enescu, Eugen Brote, Liviu Maior, Mihai Drecin, Vasile Dobrescu, Lucian Dronca ș.a. În plus, e de reținut aspectul că, dacă n-ar fi deținut proprietăți și calități economice diriguitoare, fruntașii românilor n-ar fi putut desfășura multitudinea de activități pentru cauza emancipării neamului sub egida ASTREI, sau cele politice, sub cupola Partidului Național Român.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.