• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Octombrie , 2014

Biblioteca de idei / ASTRA CLUJEANĂ - o revistă de „autor”!?

„Astra Clujeană” a ajuns la anul al zecelea de la apariţie. Numerele 1-2 pe anul în curs ale publicaţiei editate de Despărţământul de Cluj al ASTREI sunt dominate de teme majore pentru cultura română: „Figura domnitorului martir Constantin Brâncoveanu”, „Primul război mondial în conştiinţa ardelenilor”, „Clujul în timpul revoluţiei de la 1848”, „Perioada Neutralităţii (1914-1916) şi pregătirea războiului României”, „Prima traducere în volum a operei poetice blagiene”ş.a.

 

Capitolul „Aniversări şi comemorări” aduce în prim-planuri figurile marcante ale unor intelectuali clujeni: Octavian Şchiau (1930-2013), Gelu Neamţu la 75 de ani şi Mircea Popa la 75 de ani (prin două articole semnate de Adrian Ţion şi V. Şt. Tutula).

Dar cel mai diversificat pare capitolul „Viaţa cărţilor”, unde sunt comentate lucrări semnate de Ioan Aurel Pop, Mihai Cimpoi, Săluc Horvat, Petru Ursache, Iordan Datcu, Rodica Potoceanu Matiş, Flaviu George Predescu, Hanna Bota şi alţii.

 

După parcurgerea celor 90 de pagini, încărcate de produsele acribiei şi de aristocraţia cuvântului adecvat la temă, o întrebare persistă. Este ASTRA CLUJEANĂ o revistă de „despărţământ” sau una de „autor”? Căci, deşi Mircea Popa este un exeget în multe domenii, e greu de înţeles cum poate Clujul să vină în exerciţiul de demonstraţie publică a anvengurii sale culturale cu o revistă în care redactorul-şef semnează peste 80 la sută din materialele publicate (18 articole)!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.