• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

Bătălia pentru statutul de zone montane defavorizate

Reîncepe bătălia pentru statutul de zonă defavorizată! În perioada 2007-2013, mai multe localităţi maramureşene au fost tăiate de pe listă din cauza unor criterii aberante. Efectul? Reducerea subvenţiei cu peste 200 de Euro, pe care fermierii puteau să o încaseze.!

 
 
Zonele montane defavorizate sunt stabilite „din pix”! În perioada 2007-2013, localităţi situate în creierul munţilor, ca şi Preluca, nu au beneficiat de acest statut şi de facilităţile aferente. Măsura a însemnat reducerea subvenţiei de peste 200 de Euro, pe care agricultorii puteau s-o încaseze. În schimb, alte comune, din zone mai de şes, au prins un loc pe listă şi, implicit, acces la „sacul cu fonduri”. O situaţie aberantă care a pus pe jar primari, fermieri şi parlamentari şi care s-ar putea repeta din nou în perioada 2014-2020, pentru că ministerul agriculturii vrea să menţină criteriile actuale. Vreţi exemple? Vă dăm. Până la aderarea României la UE, criteriile trebuiau îndeplinite pe localitate, apoi, din 2007, pe întreaga comună. Astfel că, sate cocoţate în creierul munţilor ca şi Preluca nu au acces la subvenţii din cauză că alte sate din comuna Copalnic Mănăştur sunt situate „la vale”. De aici au pornit inclusiv discuţii privind scindarea unor comune.
 
Criteriile stabilite pentru următoarea perioadă de finanţare, 2014-2020 urmează să fie stabilite în această perioadă. Într-un răspuns la interpelarea deputatului Vasile Berci, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin arată că: „în această perioadă, Comisia Europeană a propus ţărilor membre principalele orientări ale viitoarei politici agricole comune (PAC). Pe această bază, Comisia a prezentat Statelor Membre o propunere de Regulament privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală FEADR aferent perioadei 2014-2020, aflată în prezent în proces de negociere cu statele membre UE. Astfel, propunerea de Regulament prin art. 32 Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice susţine continuarea sprijinirii zonelor montane, prin acordarea de plăţi compensatorii utilizatorilor de terenuri agricole situate în zone eligibile. Criteriile de desemnare a zonelor montane nu au suferit modificări faţă de actuala perioadă de programare, acestea vizând în continuare:
- o altitudine mare, caracterizată prin existenţa unor condiţii climatice foarte dificile, care au ca efect diminuarea substanţială a perioadei de vegetaţie;
- pante prea abrupte pentru utilizarea maşinilor agricole sau care necesită utilizarea unor echipamente speciale foarte costisitoare.
- O combinaţie a condiţiilor de altitudine şi pantă, acolo unde constrângerile generate de fiecare factor în parte sau mai puţin accentuate, în această combinaţie generează constrângeri echivalente.
 
Aşadar România va menţine pentru perioada 2014-2020 criteriile de desemnare a zonei montane defavorizate, acceptate de Comisia Europeană în urma procesului de negociere a PNDR 2007-2013 şi aplicabile în prezent:
- altitudini medii calculate la nivelul UAT NUTS5 mai mari sau egale cu 600 m
- altitudini medii între 400-600 m şi care au o pantă medie egală sau mai mare de 15”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.