• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iunie , 2013

Baia-Sprie continuă bătălia pentru asigurarea serviciilor de sănătate publică

Baia Sprie este unicul oraş din România integrat în cadrul unui program european de inovare în sistemul de sănătate publică. Zilele acestea oraşul de la poalele Gutinului a fost gazda celei de-a treia reuniuni de lucru a grupului, format din opt oraşe europene, din care face parte. Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul a două zile în cadrul unui complex turistic din Dăneşti.

 
 
 

Reprezentanţii a opt oraşe din Europa s-au reunit, zilele acestea, pentru cea de-a treia sesiune de lucru din cadrul unui proiect de inovare în sistemul de sănătate publică. Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul a două zile în incinta unui complex turistic de patru stele situat în localitatea Dăneşti, de lângă Baia Sprie.

 

Sunt de menţionat două aspecte inedite referitoare la acest proiect. Baia-Sprie este singurul oraş din ţara noastră angrenat în acest program. Proiectul are la bază o viziune - devenită practică în Europa - care nouă, românilor, poate să ni se pară mai degrabă ca făcând parte din altă lume: inovarea sistemului de sănătate publică prin - atenţie! - implicarea şi participarea directă a cetăţenilor la luarea deciziilor în sistemul serviciilor de sănătate publică. Nu-i aşa că, pentru noi, pare un concept cam extraterestru? Totuşi, în Europa funcţionează. La noi, spitalele se închid!

 
 
Oraşe 4D
 

Aceasta este egida sub care se desfăşoară un proiect de inovare în domeniul sănătăţii, din cadrul amplului program european URBACT. Membrii proiectului sunt: Igualada (Catalania, Spania), Leeds (Marea Britanie), Novara (Italia), Tartu (Estonia), Plungë (Lituania), BrainPort Eindhoven Region (Olanda), Business Development Corporation din Jena (Germania) şi Baia-Sprie (România).

Proiectul este coordonat de reprezentanţii din Igualada (Spania), localitate unde, în luna martie a.c., a avut loc reuniunea participanţilor cu scopul de a începe faza de implementare şi stabilirea paşilor de urmat ce va permite partenerilor să lucreze coordonat. Finalul proiectului este prevăzut pentru luna martie 2015 când fiecare oraş va trebui să fi generat un Plan Local de Acţiune, în conformitate cu realitatea şi gata de a fi pus în practică. Programul oferă un rol decisiv cetăţenilor astfel încât aceştia să poată identifica punctele slabe ale sistemului şi să propună soluţii de care autoritatea locală să ţină seama. Cadrul implicării cetăţenilor îl va oferii înfiinţarea Grupurilor Locale de Sprijin.

A doua întâlnire a grupului a avut loc în luna mai, la Eindhoven (Olanda), iar acum Baia-Sprie găzduieşte cea de-a treia reuniune a grupului.

„Suntem parteneri într-un proiect internaţional, coordonat de cei din Primăria din Igualada, Spania. Scopul proiectului este de a indentifica posibilităţi de inovare în serviciile de sănătate publică, într-un parteneriat european, încercând să vedem care sunt diferenţele între sistemele publice de sănătate europene. Categoric, noi, România, ne situăm pe o scală destul de joasă a valorilor acestor servicii. Aceste schimburi de experienţă probabil ne vor aduce mai aproape de ceea ce ştiu ei să facă în Europa; trebuie să încercăm să aducem ce-i bun de la ei şi să inovăm la Baia-Sprie. În speţă, ei sunt interesaţi de Baia-Sprie datorită faptului că noi încercăm să redeschidem spitalul într-un parteneriat public-privat.

În România nu mai este nicio intervenţie de acest gen. Sper să obţinem şi sprijinul lor, logistic, în primul rând, pentru că proiectul nu-şi propune investiţii în infrastructura spitalicească, ci, deocamdată, să asigure o logistică clară care să ne ducă la redeschiderea spitalului cu o largă participare a cetăţenilor. Tema pe care o avem acum este implicarea cetăţenilor în serviciile de sănătate publică. Cum se pot implica cetăţenii? Cum se implică ai lor? Cum se implică, sau mai bine zis, cum nu se implică ai noştri? De ce se implică ai lor şi de ce nu se implică ai noştri? Fiecare localitate prezentă este reprezentată de liderii grupurilor de suport local din respectivele localităţi, managerii de proiect precum şi reprezentanţi din fiecare primărie a oraşelor europene participante. De exemplu din partea oraşului coordonator de proiect este prezent viceprimarul Igualadei precum şi directorul spitalului care este medic şi totodată şeful Grupului Local de Sprijin de acolo. Aceste Grupuri Locale de Sprijin sunt una din inovaţiile cheie în cadrul programului care permit cetăţenilor participarea la luarea deciziilor la nivel local, generează soluţii la probleme, planuri de acţiune concrete pentru problemele care apar în sistemele lor de sănătate publică”, a explicat Dorin Paşca, primarul oraşului Baia-Sprie.

 
 
Drumul e lung
 

Mai este încă drum de străbătut până să putem vorbi cu adevărat de servicii de sănătate publică în Baia Sprie, însă autoritaea locală pare decisă să ajungă la capăt. Două sunt problemele majore ce trebuie rezolvate: lipsa banilor şi lipsa medicilor. Primarul din Baia Sprie a demarat în 2011 o iniţiativă ingenioasă de salvare a spitalului din oraş, închis de guvern, prin implicarea cetăţenilor într-un proiect de parteneriat public-privat de subscripţie publică (cumpărarea de acţiuni). Aşa a fost înfiinţată societatea MEDSPRIA S.A. cu scopul de a oferi servicii medicale populaţiei. Însă acest lucru a fost doar începutul bătăliei, iar banii colectaţi sunt departe de a fi suficienţi.

Acum, primăria se implică în acest proiect stăruind în lupta sa pentru asigurarea serviciilor de sănătate publică în oraş.

 
De ce? Pentru că...
 

“Pentru că tuturor ne pasă de sănătatea noastră şi a celorlalţi. Pentru că spitalul din Baia Sprie „s-a născut” din voinţa şi solidaritatea comunităţii locale şi poate sa „renască”, din nou, tot cu sprijinul oamenilor. Pentru că Baia Sprie are nevoie de un spital modern. Pentru că atunci când autoritatile centrale ne întorc spatele, noi maramureşenii am ştiut întotdeauna că putem şi ştim să ne descurcăm singuri. Pentru că noi alegem dacă vom rămâne în istorie ca şi generaţia care a închis ochii, resemnată, la moartea unui spital sau cea care l-a salvat. Pentru că oamenii au decis să se implice în loc să caute scuze şi să le ceară altora să le rezolve problemele”, a scris GAZETA de Maramureş în luna mai, 2011.

 

„Proiectul se va derula pe o durată de aproximativ doi ani şi finanţarea pentru partea română, pentru Baia-Sprie, este de 63.000 de euro. Acestă sumă este alocată pentru întâlnirile grupurilor, formarea Grupului de Suport Local Baia Sprie. Vom încerca să creăm în jurul acestei echipe un grup de suport local format din cetăţeni implicaţi în fenomenul acesta de sănătate publică, cetăţeni împreună cu care va trebui să scriem un plan de acţiune local. Acest plan de acţiune va cuprinde paşii pe care trebuie să-i facem în aşa fel încât serviciile de sănătate publică din Baia Sprie să ajungă la performanţele dorite de cetăţeni”.

 

Dorin Paşca, primarul oraşului Baia Sprie

 
 

„Fostul spital din Baia Sprie nu mai există. Vorbim acum de o societate pe acţiuni, MEDSPRIA S.A., constituită prin subscripţie publică, care furnizează un anumit spectru de servicii medicale, dar fără posibilităţi de internare. Două sunt principalele noastre probleme: nevoia de finanţare şi lipsa medicilor. În mare parte, reabilitarea fostei clădiri a spitalului este realizată şi a costat până acum în jur de 250.000 lei. Policlinica este la etajul clădirii unde funcţionează un laborator de analize medicale, un cabinet de chirurgie generală, unul de medicină internă şi unul de ginecologie. Din păcate avem doar trei medici, iar intervalul de timp în care aceste cabinete sunt deschise este mult sub nevoile oraşului. La parter funcţionează, dar fără a avea vreo legătură cu noi, cabinete ale medicilor de familie, cabinete stomatologice ori tehnicieni dentari. Subscripţia publică este deschisă în continuare - valoarea capitalului subscris şi vărsat până acum este de peste 300.000 lei -, dar aceste sume nu sunt de ajuns. Pentru a putea finaliza lucrările de investiţii la clădirea unităţii cu paturi, este necesar să reuşim accesarea de fonduri europene în cadrul următorului program de finanţare europeană ce se va derula în perioada 2014 – 2019.”

 

Zoltan Molnar, preşedintele Consiliului de Administraţie al MEDSPRIA S.A.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.