• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 August , 2014

Baia Mare, la Campionatul Mondial de Înot Masters din Canada

Montreal, Canada / Anca Pătrăşcoiu, Ramona Ţepelea (Terşanschi), Andreea Szigyarto-Nicolescu, Delia Ana Kovacs, Teodora Peride Hauptricht, / Cinci băimărence în lotul ce reprezintă România la Campionatul Mondial de Înot Masters, Montreal, 2014.

 
 

Zilele acestea se desfăşoară la Montreal, Canada, sub egida Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA), a 15-a ediţie a Campionatului Mondial de Înot Masters. Festivitatea de deschidere a avut loc în 27 iulie, iar competiţia durează până în data de 10 august, reunind întreceri de înot, polo, sărituri în apă, înot sincron şi scufundări. Peste 7700 de participanţi din 101 naţiuni.

 

România participă la probele de înot, ţara noastră fiind reprezentată de un lot format în total din 17 sportivi, feminin şi masculin. Zece înotătoare formează lotul de fete; cinci sunt băimărence. Foste performere, fete care au făcut cinste oraşului, ţării şi care, în continuare, sunt un motiv de mândrie pentru municipiul de pe Săsar.

 

Zeci de recorduri naţionale, unele încă nedoborâte, o mulţime de titluri europene, mondiale, o medalie olimpică – în fapt, prima pentru România. Titlurile naţionale au fost cu sutele, nu e o exagerare. Femei care acum activează în diverse domenii, unele având timp doar de antrenamente sporadice, unele au păstrat legătura cu bazinul de înot, pentru toate, însă, a rămas nealterată dragostea de apă. Au rămas spiritul competiţiei, memoria adrenalinei. A rămas nealterat şi spiritul de echipă, care a sudat coeziuni solide de prietenie. Au rămas vii voinţa, determinarea şi multe alte calităţi pe care înotul le dezvoltă. Desigur, toate acestea aparţin tuturor actualilor masters, foşti performeri în nataţie, dar ELE, oriunde ar fi, rămân băimărencele noastre:

 

ANCA PĂTRĂŞCOIU, bronz olimpic, Los Angeles, 1984, stabilită în Bucureşti din 1985, Clubul Tribeach, Braşov;

 

RAMONA ȚEPELEA (Terșanschi), de două ori vicecampioană europeană, stabilită în Bucureşti din 2000 (poate ceva mai devreme, oricum nu se consideră deloc o bucureşteancă (sic!) – n.red.), Clubul Tribeach, Braşov;

 

ANDREEA SZIGYARTO - NICOLESCU, dublu vicecampioană europeană, stabilită în California, USA, din 1995, Clubul Gold Stars Baia Mare;

 

DELIA ANA KOVACS, medaliată în campionatele interne naţionale, Baia Mare, Clubul Gold Stars Baia Mare;

 

TEODORA PERIDE HAUPTRICHT, numeroase premii în campionatele interne naţionale, Baia Mare, Clubul Gold Stars Baia Mare.

 
 

Acum, când pregătim articolul pentru tipărire, băimărencele, alături de ceilalţi colegi din lotul României, sunt în plină efervescenţă competiţională. Probe la care participă? Multe.

 

„E o atmosferă extraordinară aici, sportivi din toate colţurile lumii, de toate vârstele, majoritatea cu familiile, lume colorată şi relaxată, adunată în acelaşi loc, având în comun dragostea pentru mişcare şi apă. Fiecare are lupta lui cu el însuşi sau cu vreun timp propus dinainte, mai puţin contează lupta cu ceilalţi. E un moment bun de luat pulsul mişcării masters din lume.

Ne-am întâlnit cu foşti colegi, băimăreni sau nu, am depănat amintiri şi am petrecut clipe frumoase împreună, la bazin şi în afara lui. Montrealul e un oraş foarte frumos, cu o grădină botanică şi un parc foarte interesante.

Este, poate, şi un moment de bilanţuri personale sau un prilej de a arunca o privire în urmă, la locul unde a început totul, în copilăria noastră, în Baia Mare.”, a transmis, pentru GAZETA de Maramureş, Anca Pătrăşcoiu.

 

Gold Stars Baia Mare este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2012, cu scopul de a promova înotul masters, în principal, prin atragerea foştilor înotători, fiind deschis însă tuturor celor pasionaţi de sporturile de apă. Activităţile clubului nu se rezumă doar la aspectul sportiv, având şi o componentă socială.

 

În doar cei doi ani de la înfiinţare, membrii clubului au participat, deja, la numeroase competiţii interne şi internaţionale, reuşind să aducă în Baia Mare o mulţime de medalii.

 

„Ar fi fost frumos ca articolul să fie scris după concurs. Mai sunt încă trei zile... pline de evenimente.”, a remarcat Andreea Szigyarto-Nicolescu, preşedinta clubului băimărean.

 

„Este prima participare a Clubului Gold Stars la un concurs de o asemenea anvergură. Este o experienţă extraordinară. Combinăm adrenalina cu relaxarea de seară, pe o terasă sau la o plimbare. Clasările, până acum, au fost între locurile 16-25, din aproximativ 60 de concurenţi, pe categorii de vârstă... ceea ce este bine. Se poate şi mai bine, dar cu mai multă pregătire decât ceea ce reuşim să facem noi. Clubul Gold Stars este reprezentat de patru fete. Trei băimărence plus Andrea Szeghalmi din Târgul Mureş, legitimată la Baia Mare.

Participarea la cea de-a 15-a ediţie a Campionatului de Înot Masters este un vis împlinit, o realizare enormă pentru noi toţi cei care reprezentăm clubul băimărean Gold Stars. Cine

s-ar fi gândit că, din gândurile pe care ni le făceam ca să înfiinţăm un club masters de înot, de la frământările de a reface o echipă, de la emoţiile primului concurs, vom ajunge aici. La anul, fie în Londra, la Europene sau în Kazan, la Mondiale, sperăm să fim în număr şi mai mare. Avem perspectivele unei ştafete de băieţi care să includă şi antrenorul echipei Gold Stars, Ştefan Ioan Gherghel. Delia (Delia Ana Kovacs, vicepreşedintele Clubului –n.red.) este cea care coordonează activităţile clubului în Baia Mare şi căreia trebuie să-i mulţumesc pentru realizările noastre de până acum.” a adăugat Andreea Szigyarto-Nicolescu.

 

Pentru deplasarea în Canada, Gold Stars Baia Mare a beneficiat de alocarea unei sume consistente de la Consiliului Judeţean Maramureş, ca urmare a unui proiect depus, în acest sens, de clubul băimărean. Din această sumă, la întoarcere, fetelor de la clubul băimărean le vor fi decontate cheltuielile cu transportul pentru două persoane şi cazarea pentru patru persoane.

 
 

Federaţia Internaţională de Nataţie a creat mişcarea Masters în urmă cu aproximativ 30 de ani, prima ediţie având loc în 1986, la Tokyo.

La competiţiile Masters pot participa „tineri” între 25 şi peste 100 de ani.

Ediţia din acest an a Campionatului Mondial de Înot Masters se desfăşoară în Complexul acvatic Parc Jean-Drapeau şi este pentru a doua oară când Montreal este gazda unui concurs de o asemenea anvergură, prima dată fiind acum 20 de ani. Sunt prezenţi peste 7700 de participanţi şi 101 de flamuri flutură în Bazinul Olimpic.

Complexul acvatic Parc Jean-Drapeau este o „moştenire” a Jocurilor Olimpice de vară din 1976, anul în care Nadia a obţinut la Montreal primul 10 din istoria gimnasticii.

 
 

„Este prima participare a Clubului Gold Stars la un concurs de o asemenea anvergură. Este o experienţă extraordinară. Combinăm adrenalina cu relaxarea de seară, pe o terasă sau la o plimbare. Clasările, până acum, au fost între locurile 16-25, din aproximativ 60 de concurenţi, pe categorii de vârstă... ceea ce este bine. Se poate şi mai bine, dar cu mai multă pregătire decât ceea ce reuşim să facem noi.

Andreea Szigyarto-Nicolescu
 
 

„Este şi un moment de bilanţuri personale sau un prilej de a arunca o privire în urmă, la locul unde a început totul, în copilăria noastră, în Baia Mare.”

Anca Pătrăşcoiu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.