• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iulie , 2015

Armata voluntară, între tânăr şi realitate

Având în vedere evenimentele care se întâmplă în jurul graniţei cu România şi tensiunile internaţionale, Ministerul Apărării a anunţat reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Ar putea fi acesta primul pas spre reintroducerea stagiului militar obligatoriu, urmând modelul altor ţări, cum ar fi Lituania, Letonia sau Norvegia, care, de curând au decis să reintroducă temporar serviciul militar obligatoriu?

 
 
 

Am dorit să aflăm ce părere au tinerii legat de armată pe bază de voluntariat şi mulţi dintre ei au părut debusolaţi. “Parcă şi până acum dacă doreai să faci armata nu te oprea nimeni?” Da, este adevărat, dacă doreai să îţi faci o carieră militară şi/sau terminai o şcoală în acest domeniu. Acum pentru tinerii care doresc să aibă pregătirea necesară şi să primească titlul de rezervist voluntar este binevenit, cu anumite condiţii: să anunţe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore, să participe necondiţionat la misiuni interne şi externe şi să păstreze secretele militare.

 

Conform Ministerului Apărării, aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, dintre care 800 provin din învăţământul militar.

„Adică practic, nu se schimbă nimic, nu trebuie să mă prezint şi nu îmi va bate nimeni la uşă?” Răspunsul este nu, dacă doreşti să participi la pregătiri vei avea şi anumite “beneficii” cum ar fi drepturi salariale, primă de fidelitate, drepturi de echipare şi de hrană şi măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală şi medicamente.

Iar astfel de la ministrul Apărării, Mircea Duşa, un deputat PSD, Ninel Peia, a depus un proiect de lege. Conform declaraţiilor date de dânsul în presă, 50% dintre tineri doresc să facă stagiul militar şi nu ştiu cât de adevărat este acest lucru. Adică 1 din 2 tineri doresc să realizeze aceste cursuri şi antrenamente? Toţi tinerii la care le-am adresat întrebări păreau cu adevărat surprinşi, deloc plăcut, la gândul că va trebui să facă armata.

 

Astfel, conform unui tânăr care părea că înţelege despre ce vorbim a spus „nu înţeleg de ce ar mai introduce armata pe baza de voluntariat? Adică dacă doreai să faci acest lucru o făceai cum trebuie, iar dacă este vorba de război chiar nu mai contează dacă ai făcut sau nu acea pregătire, deşi ai fi printre primii care păşesc pe front şi asta nu o văd ca pe un lucru bun.”

 

Conform deputatului Ninel Peia, care a înaintat această iniţiativă va fi introdusă de la 1 ianuarie 2016, prin care tinerii între 18 şi 25 de ani ar urma să se înroleze, dacă vor dori, pe o perioadă de şase luni. Mai marii statului laudă această idee dar şi persoanele tinere intervievate sunt de aceeaşi părere. Paradoxul este că toţi cei tineri sunt de acord cu această lege dar nici unul din cei întrebaţi ce părere au, nu ar participa la înrolarea voluntară. Cel mai bun argument pro găsit de majoritatea celor intervievaţi a fost că va oferi un scop pentru cei care nu au un loc de muncă. „Un tânăr cu aspiraţii, să spunem, care tinde spre cercetare, fie ea ştiinţifică sau artistică, mi se pare o prostie şi o pierdere de vreme, dar ca tânăr fără aspiraţii, decât să merg în Spania la construcţii mai bine merg să trag cu puşca.”

 

Când vine vorba de armată, tuturor li se pare o idee bună dar când vine vorba de ea toată lumea vrea să uite de existenţa acestui termen. Această iniţiativă pare să fie văzută cu ochi buni de ambele părţi, doar că acea numărătoare de 50% pare total ireală. Din toţi cei intervievaţi, 10 tineri, români, din toate mediile sociale, nici unul nu a fost de acord cu înrolarea voluntară chiar dacă ideea sună bine, nu pentru ei ci pentru societatea românească. Toţi cei intervievaţi s-au referit la tinerii şomeri, care nu au terminat o şcoală şi aleg să stea pe bani statului sau tineri cu tupeu care trebui să înveţe disciplină.

Ideea este una bună, binevenită care teoretic ar face mult bine pentru multe categorii sociale dar şi pentru apărarea statului, dar am întâlnit şi doi tineri mai sceptici, care au ajuns la concluzia că ar putea fi un prim pas spre reintroducerea stagiului militar obligatoriu „putem considera un pas către înrolarea obligatorie.

Probabil MAPN şi statul român încearcă să reintroducă obligativitatea stagiului, dar şi să evite şocul la care ar fi supuşi tinerii”, asta după ce i-am prezentat cazul statelor nordice.

Lituania a trecut deja la stagiul militar obligatoriu şi Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutaţi şi o situaţie asemănătoare este şi în Norvegia, unde armata a devenit obligatorie şi pentru femei. Iar cel de al doilea a găsit un singur contra la această iniţiativă „nu sunt de acord pentru că cineva s-a gândit la asta şi pentru că chiar dacă e «voluntară» o să găsească încet metode să o facă nu chiar aşa voluntară.”

 

În concluzie, o iniţiativă care se bucură de reacţii pozitive din partea tuturor, chiar dacă unii sunt mai sceptici decât alţi. Ar putea fi o soluţie care să mai ridice puţin nivelul de trai, dar şi un primul pas spre un plan mai mare, acela de reintroducere a armatei obligatorii. Vom vedea câţi dintre acei 50% dintre tinerii care doresc să facă stagiul militar se vor înrola în armata voluntară a României odată cu 1 ianuarie 2016.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.