• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Februarie , 2018

Alimentația sănătoasă va fi introdusă în documente strategice la nivel regional în cadrul proiectului „FoodChains 4 Europe”

Primul partener din cadrul proiectului ce a beneficiat de o astfel de evaluare a fost regiunea Greater Manches­ter, iar gazdele evenimentului au fost Consiliul local Oldham și Univer­si­tatea Metropolitană din Manchester. Județul Maramureș a fost reprezentat de Mihaela Lițe, șef Birou Relații Externe, Noemi Ganea, consilier Birou Relații Externe, Anca Mihaly Cozmuța, profesor universitar Uni­versitatea Tehnică Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord Baia Mare și Arpad Ciorba, manager restaurant ASSOC.

Gazdele au stabilit ca și focus al eva­luării necesitatea unor abordări inovatoare în ceea ce privește accesul extins la o alimentație de calitate, prin anali­zarea a patru teme ce se întrepătrund: procedura de achiziții, mediul antreprenorial din domeniul alimentar, risipa și penuria alimen­tară.
Proiectul Real Junk Food, îmbină într-un echilibru funcțional mai multe concepte nemaiîntâlnite în cadrul unui restaurant, respectiv cantina socială, unde cei ce nu au posibilitatea să plătească pot mânca gratuit sau pot presta anumite munci în restaurant, iar ce își permit, donează în mod anonim o sumă de bani, după plac, în funcție de alimentația consu­mată (pay as you feel).

Mâncarea este realizată din produse provenite din donațiile zilnice făcute de magazine/supermarket-urile din zonă, respectiv din surplusul  lor de alimente aflate încă în termenul de valabilitate. Există deja o rețea la ni­velul orașului Manchester, iar echilibrul între mesele oferite gratuit, cele pe bază de pay as you feel și alimen­tele surplus puse la dispoziție în fie­care zi, fac din acest proiect o provocare zilnică pentru inițiatorii săi.

În urma evaluării, experții din regiunile partenere din proiect au pregătit mai multe idei și recomandări regiunii gazdă pentru a îmbunătății situa­ția existentă, pornind de la exemple de bună  practică din regiunile lor.
Gazdele vor avea ocazia să prezinte, în cadrul  Summitului Verde al regiunii Greater Manches­ter, organizat în luna martie 2018, concluziile și recomandările exper­ților în urma evaluării realizate în cadrul proiectului „FoodChains4Europe”, iar astfel problema alimentației sănătoase să fie introdusă în documente strategice la nivel regional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.