• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Martie , 2014

Aleşii s-au agitat ca sifonu’

Plenul Consiliului Judeţean şi-a bătut recordul privind timpul de dezbatere în cadrul unei şedinţe. Dacă în mod normal consilierii ne-au obişnuit că stau împreună doar câteva minute, de această dată s-au suportat (mai mult sau mai puţin) mai bine de o oră. Concluzia: s-au agitat ca sifonu’.

 
 
 

Data de 10 martie 2014 trebuie să intre în istoria şedinţelor de Consiliu Judeţean drept cea mai lungă din ultimele două mandate. Consilierii şi-au etalat talentul oratoric, sau, mai bine spus, s-au chinuit să dea bine în faţa celor care i-au ales, prin intermediul presei care era de faţă.

Fără prea multă diplomaţie, consilierul Felician Cerneştean a punctat, ori de câte ori a avut ocazia, ceea ce în mod normal ar fi trebuit să fie concluzia care ar fi trebuit să se coaguleze singură în gândul celor care vedeau prestaţia. Dar, probabil, nefiind sigur pe calităţile sale de a induce stări de convingere, Cerneştean a luat-o pe varianta scurtă, cu autoaprecieri gen „noi nu suntem de faţadă aici”, „trebuie să aplicăm legea” etc. Dar înainte să ne „topim” de respect şi admiraţie pentru elanul (nu am spus „renul” n.red.) din CJ, tot Cerneştean ne-a readus cu picioarele pe pământ cu expresii gen „mai repet o dată”.

 

Dar mai bine s-o luăm cu începutul şi vă spunem că nu intrăm în detalii privind schimburile de pledoarii pasionale privind problemele de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, pentru că acesta este subiectul unui alt articol. Consilierul Florian Gui, unul dintre cei mai vocali reprezentanţi ai opoziţiei după celebrul Cerneştean, a venit cu încă o idee lăudabilă. Mai exact, acesta a cerut inventarierea materialului antiderapant nefolosit în această iarnă „să ne protejăm banul public”, cu atât mai mult cu cât s-au făcut stocuri importante, iar iarna nu a fost atât de grea precum se preconiza. Reamintim că tot Gui a cerut şi instalarea de GPS-uri pe maşinile din subordinea CJ şi ale celor de la Drumuri Judeţene, pentru o mai bună monitorizare în vederea reducerii cheltuielilor la carburanţi.

Deşi conducerea CJ a salutat ideea, la şedinţa trecută s-a spus că montarea de GPS-uri pe maşinile de la Drumuri Judeţene trebuie aprobată în Adunarea Generală a Acţionarilor acestei societăţi.

Cu toate acestea, Gui a început să se plângă în plen că a primit răspuns doar pentru maşinile CJ şi el vrea şi pentru Drumuri Judeţene. Aşa că cei din conducerea CJ a trebuit să-i repete faza cu întâlnirea acţionarilor. Concluzia este că Gui chiar ar putea să lase o impresie bună în calitate de consilier, dacă ar fi puţin mai atent la detalii şi nu s-ar grăbi ca şi fata la măritat de dragul de a-şi auzi vocea în sala de şedinţe. Oricum, îl felicităm pentru ideea cu GPS-urile şi pentru cea cu materialul antiderapant.

 

Apoi, spiritele s-au încins din cauza repartizării sumelor din cota de 20% calculată din cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale statului pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2014. Altfel spus, s-au împărţit nişte bani la primării, moment în care Cerneştean şi-a scos metaforele din mânecă. El a comparat împărţirea banilor cu o masă la care unii stau şi primesc şniţele, iar alţii primesc numai scobitori. Şi chiar s-a lăudat că va împărţi scobitori primăriilor care au primit mai puţini bani de această dată, cu menţiunea că asta le-a dat CJ. Numai că sistemul actual de repartizare a banilor nu este pe modelul comunist, iar asta i s-a explicat consilierului cât se poate de „băbeşte” să înţeleagă.

În primă fază, preşedintele Zamfir Ciceu i-a spus că are posibilitatea să depună un amendament, iar acesta va fi luat în considerare de plen. Numai că Cerneştean nu a mai ţinut minte cum a cerut să fie împărţiţi banii. Precizăm că acesta a depus iniţial un amendament pe care comisia de specialitate l-a respins. Cerneştean ar trebui să-i mulţumească lui Ciceu că l-a scos din încurcătură şi a citit el ce propusese iniţial, spunând câţi bani se iau de la cutare primărie şi la care să se dea. Partea amuzantă a fost că la un moment dat Cerneştean s-a enervat şi a ameninţat că fiara din el este pe cale să răbufnească: „nu mă transformaţi în ceea ce nu vreţi să vedeţi!”. Foioioi! Tare asta!

 

Înarmat cu răbdare, vicepreşedintele CJ Gabriel Zetea a explicat că de această data se dau bani pentru echilibrarea bugetelor acolo unde Finanţele nu repartizează suficient din cauza formulelor de calcul. Altfel spus, unii iau mai mult de la Finanţe, iar alţii compensează cu ce primesc de la CJ, ca în final toate localităţile din judeţ să aibă bugete echilibrate. Zetea a explicat toată povestea cu răbdarea unui profesor care îi explică unui elev de liceu cât fac doi plus doi, iar în final a spus că este rău ce face consilierul: „răpiţi şansa localităţilor de a avea bugete echilibrate. Ăsta e un lucru rău, domnule Cerneştean! Nu aşa facem administraţie!”. În cele din urmă, plenul a respins amendamentul lui Cerneştean şi cu toate că nu i-a convenit, ne-a scutit „să vedem ceea ce nu vroiam să vedem”.

Cu excepţia faptului că au existat unele comentarii că nu s-a repartizat destul pentru activităţile nonprofit de interes general din domeniul sportului, restul proiectelor de pe ordinea de zi s-au aprobat foarte uşor.

 

Aşa că, în concluzie, nu putem spune decât că cei pe care i-au ales maramureşenii să îi reprezinte în Consiliul Judeţean sunt chiar simpatici când se agită „ca sifonu`”, imaginându-şi că-s şampanii franţuzeşti.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.