• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

Aeroportul Baia Mare, în faza de prelungiri

La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Maramureş, consilierii au cerut detalii privind stadiul proiectului de modernizare a Aeroportului, iar directorul Dorin Buda a venit cu lămuriri: „Până la sfârşitul anului trecut am reuşit să facem exproprierile. În data de 28 decembrie ne-a intrat suma alocată de Consiliul Judeţean, respectiv cei 2,8 milioane ron.

Banii au fost consemnaţi la dispoziţia proprietarilor de imobile de pe lanul de expropriere, în conturi bancare. Ulterior a venit decizia de expropriere, a venit şi decizia prin care s-a constituit comisia de evaluare a dreptului de proprietate şi stabilirea despăgubirii. Tot la sfârşitul anului, şi ţin să mulţumesc conducerii Consiliului Judeţean şi aparatului de specialitate, am obţinut şi autorizaţia de construire. Ne-a fost virată suma de 1 milion lei de către CJ, partea de cofinanţare. Am reuşit să demarăm lucrările, să facem organizarea de şantier, să plătim 200 mii lei la Inspectoratul de Stat în Construcţii, am predat amplasamentul, s-a făcut o parte din lucrări şi s-a achiziţionat o parte de material, respectiv balastru.

 

Vineri voi fi la Ministerul Fondurilor Europene pentru a vedea care este stadiul fazării proiectului, de a-l trece de pe Programul Operaţional Sectorial Transport pe noul Program de infrastructură mare. Am înţeles că nu s-a luat o decizie. Se discută la nivelul Ministerului Fondurilor Europene posibilitatea juridică de a trece de pe un exerciţiu bugetar al UE 2007-2013, pe exerciţiul bugetar 2014-2020. Deocamdată şi datorită condiţiilor meteo lucrările au fost oprite de către constructor. Bineînţeles că există şi o îngrijorare a constructorului pentru că vrea să aducă o serie de echipamente şi utilaje din Austria, pentru că sunt nişte lucrări complexe care trebuie executate la o calitate superioară. Există îngrijorarea şi întrebarea permanentă dacă într-adevăr se va reuşi fazarea acestui proiect. În situaţia noastră sunt şi celelalte aeroporturi”.

 

Vicepreşedintele CJ Gabriel Zetea, a adăugat: „Contractul de finanţare semnat pentru Aeroport, în valoare de 13 milioane de euro, avea ca termen de finalizare 31 decembrie 2015. La finalul anului trecut Aeroportul a semnat un act adiţional de prelungire a posibilităţilor modificărilor termenelor din contract cu 30 iunie 2016. Acesta este stadiul în care se află toate aeroporturile care au beneficiat anul trecut de finanţare.

Cu toţii aşteptăm o decizie favorabilă din partea Ministerului Transporturilor. Voi merge şi eu la Ministerul Fondurilor Europene şi nu văd motive pentru a avea până la urmă o decizie favorabilă. Dar, vom vedea”.

 

„Există şi o îngrijorare a constructorului pentru că vrea să aducă o serie de echipamente şi utilaje din Austria, pentru că sunt nişte lucrări complexe care trebuie executate la o calitate superioară”.

Dorin Buda, directorul Aeroportului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.