• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 9 Decembrie , 2015

Acţiuni pentru protecţia mediului susţinute în parteneriat cu Norwegian Institute of Nature Research

La finalul lunii noiembrie a avut loc, în cadrul hotelului Grand Ho­tel Napoca, conferinţa de lan­sare a proiectului „Studiu integrat privind contribuţia ecosistemelor din ariile protejate Natura 2000: Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.”

Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în par­teneriat cu Asociaţia Heidenroslein Baia Mare şi Norwegian Institute of  Nature Research din Trondheim, Norvegia au demarat acest proiect având ca sur­să de finanţare Mecanis­mul Finan­­ciar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014 prin pro­gramul RO02 – „Biodiversitate şi ser­vicii ale eco­­sistemelor”, valoarea pro­iectului fiind de aproximativ 500.000 euro,  având durata de implementare de opt luni.

Prezenţi în cadrul conferinţei au fost prorectorul Universităţii Babeş-Boly­ai din Cluj-Napoca, prof. univ. Dr. Marcel Pop, alături de decanul Facultăţii de Geografie, prof. univ. Dr. Dănuţ Petrea, care au oferit un cuvânt de deschidere a proiectului, care a fost sintetizat astfel: „Acest proiect oferă o veritabilă provocare ştiinţifică”.

În continuare a luat cuvântul Mana­gerul de proiect din cadrul Facultăţii de Geografie, Lector Dr. Răzvan-Ho­ra­­ţiu Bătinaş, care a realizat o pre­zentare a proiectului.

Maria-Magdalena Payer, preşedin­tele Asociaţiei Heidenroslein Baia Mare, a prezentat parteneriatul exis­tent în cadrul proiectului şi cât de benefic este acesta pentru toate cele trei părţi implicate. Invitat din partea Norwegian Institute of Nature Research a fost Eivind E. Aronsen, care şi-a exprimat plăcerea de a fi prezent în cadrul evenimentului şi cât este de importantă natura în relaţia cu omul, fiind optimist în ceea ce priveşte cazul Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară, explicând totodată cazul naturii în Norvegia, unde s-a ajuns ca omul să câştige de pe urma naturii, fără ca aceasta să aibă de suferit, acesta fiind unul din scopuri şi aici, în Maramureş.

În cadrul conferinţei s-a vorbit des­pre importanţa ariilor protejate Natura 2000: Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară, cu toate ecosistemele care există şi imensa muncă de teren care va fi depusă de experţi pentru a oferi nişte date care să ducă la educarea publicului cu privire la degradarea siturilor naturale, să se ajungă la o comuniune om-natură care să nu fie atât de apăsătoare şi distructivă pentru ambele părţi.

Conferinţa a continuat cu experţii care vor desfăşura munca pe teren, vor adu­­na şi gestiona datele, cum ar fi: calitatea corpurilor de apă, habitate şi specii existente în siturile Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară – Şef lucrări Dr. Sabin Bădărău şi Conf. Dr. Jelea Ma­rian; starea mediului în judeţul Maramureş – Ing. Adelin Sabău; efectul poluării asupra biodiversităţii – Drd. Vlad Săsăran.

 

 

La eveniment au participat şi repre­zentanţi ai Administraţiei Naţionale „Apele Române”:
geograful Ioana Gînscă
şi biologii Anca Timar şi Mihaela Florescu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.