• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Absorbţia de fonduri europene, cel mai important succes al guvernului Ponta

Obişnuiţi să auzim ştiri despre miracolul polonez al absorbţiei de fonduri europene, în opoziţie cu rata dezastruos de mică de absorbţie a guvernărilor Boc, cetăţenii se întreabă dacă cineva se mai ocupă să beneficieze de singurul instrument de creştere economică cu impact semnificativ şi bazat pe resurse financiare uriaşe pe care România îl are la dispoziţie.

 

Zilele trecute, au fost publicate date privind absorbţia de fonduri europene care, după părerea mea, sunt foarte bune. Pe data de 20 februarie, suma rambursată României, la ultima solicitare, a fost de 830 milioane euro pentru anul 2013. Numai ca să vă faceţi o impresie, suma depăşeşte valoarea totală a fondurilor absorbite în anii 2009-2010-2011. Pentru anul trecut, suma încasată se ridică la aproape 3 miliarde de euro. Peste o jumătate de miliard de euro a fost încasat pentru domeniul transporturilor, şi aproximativ 200 de milioane de euro au fost câştigate pentru creşterea competitivităţii economice.

România şi-a turat motoarele şi înregistrează un record la încasarea banilor europeni, raportat la trecutul de la aderarea la UE. Evident, suntem într-o cursă contra cronometru pentru a nu pierde sume importante din bani, cauzate de nefinalizarea proiectelor începute şi de nedepunerea de proiecte fezabile.

Guvernul României a reuşit să ducă rata absorbţiei fondurilor europene de la 8,53% la începutul lunii mai, până la 34% în prezent, ceea ce ne dă speranţe efective la creştere economică sustenabilă.

 

Pentru prima dată în istoria noastră de la aderare, se pare că facem paşi importanţi pentru a folosi fondurile europene, dar nu trebuie să rămânem la acest stadiu. Apreciez enorm ce face Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene şi sper că vom corecta tot parcursul dificil trecut şi vom creşte rata de absorbţie către maxim. Trebuie să spunem totuşi, faptul că, Comisia Europeană ne-a avertizat cu privire la riscurile pe care le vom experimenta în 2014 şi 2015, ultimul an în care putem cere sume nerambursabile.

 

Adaptabilitatea funcţionarilor noştri şi a procedurilor, o mai mare transparenţă a întregului proces instituţional şi o deschidere mai mare a politicienilor către suportul dezvoltării pieţelor trebuie să sporească neapărat. Trebuie să nu ascundem îngrijorarea noastră pentru Programul Operaţional de Mediu care înregistrează întârzieri majore şi sperăm ca toate judeţele să implementeze până la finalul alocării financiare 2007-2013 toate sistemele integrate de management al deşeurilor. Pe capitolul mediul există multe pericole de infringement, dar trebuie spus că dezvoltarea în acordul cu mediul este cea mai costisitoare şi complexă acţiune a statului român, gripată de trecutul industrializării forţate.

 

Recent, Guvernul României a aprobat transferul autorităţilor de management POS DRU şi POS CCE la Ministerului Fondurilor Europene, măsură care simplifică astfel structura instituţională, pas foarte important pentru reformarea întregului sistem de implementare. Facem astfel pentru că este obligatoriu ca în acest an să finalizăm reforma sistemului, să scăpăm de tarele trecutului - problemele moştenite din anii guvernelor Boc 2009-2011, astfel încât beneficiarii să fie ajutaţi să-şi implementeze proiectele cât mai repede.

 

Sunt încrezător că în 2015 vom putea raporta o rată a absorbţiei care să ne susţină creşterea economică şi trecerea într-o nouă etapă a funcţionării noastre în interiorul UE. Pentru alocarea financiară 2014-2020, europenii ne sprijină cu aproximativ 40 miliarde euro, pe care evident va trebui să îi introducem în economia românească.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.