• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 August , 2014

A VIII-a ediţie a taberei de peisagistică de la Cavnic

Zilele trecute s-a desfăşurat la Cavnic a VIII-a ediţie a Taberei de pictură organizată de Cercul de pictură „Benczur Gyula” din Nyieregyhaza – Ungaria. Anul acesta au participat 7 artişti, toţi fiind din Ungaria, cu excepţia gazdei Elisabeta Pietrar Veress şi a lui Emil Lajos Kovacs din Satu Mare.

 
 

 „Este deja o tradiţie ca artiştii din Ungaria să vină în fiecare vară, timp de o săptămână, la Cavnic, la Pensiunea Elisabeta. De aici, în fiecare zi s-a mers prin Maramureş unde au vizitat şi pictat locuri deosebite. Tablourile realizate anul acesta au putut fi admirate şi de căvnicari, pentru că au fost expuse în holul Casei de Cultură. În total, s-au pictat aproape 40 de tablouri, exclusiv peisaje din Cavnic, Breb, Chiuzbaia, Băiuţ, Baia Sprie. Pot să spun că artiştii din Nyieregyhaza sunt de-a dreptul îndrăgostiţi de zona noastră, şi iată că este al optulea an consecutiv de când vin aici”, ne-a spus Elisabeta Veress.

Membrii acestui cerc de pictură erau acum 8 ani artişti amatori, însă între timp s-au specializat şi au devenit artişti profesionişti. În total sunt 15 artişti, care în fiecare săptămână se întâlnesc, discută şi învaţă lucruri noi de la profesori îndrumători.

 

Tabăra de la Cavnic din acest an, pe lângă excursii, tablouri, schimburi de experienţă şi expoziţii a fost şi un bun prilej pentru demonstraţii culinare. Mai exact, artiştii au arătat că pe cât de bine se pricep să picteze peisaje, la fel de bine ştiu şi să facă gulaş. După fiecare zi de lucru, artiştii şi-au prezentat seara lucrările unii altora şi au purtat discuţii pe marginea lor.

Într-una din zilele de pe parcursul taberei a avut loc un vernisaj de pictură al Elisabetei Veress la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, iar cu această ocazie, artiştii din Ungaria s-au împrietenit şi cu artiştii locali.

 

„Cu fiecare an ce trece, Tabăra de pictură de la Cavnic a lăsat în urmă lucrări tot mai bune. Pentru mine a însemnat foarte mult această tabără, pentru că datorită acestor pictori am început să mă exprim artistic. Am un frate care sculptează şi pictează, însă nu am prea reuşit să fur meserie de la el, cu toate că simţeam din copilărie o atracţie spre pictură. Iar în 2007 s-au oprit din întâmplare la noi în Cavnic pictorii din Nyieregyhaza, şi, fiind alături de ei, am început să pictez. Iar după ce au plecat, m-am simţit ca şi un copil orfan pentru că nu mai aveam cine să mă îndrume şi cu cine să vorbesc despre pictură, aşa că m-am înscris la facultate. Norocul meu a fost că soţul meu m-a susţinut enorm, iar acum sunt absolventă a Facultăţii de Artă. S-a creat o legătură foarte strânsă între noi şi păstrăm legătura pe tot parcursul anului, primind numeroase invitaţii în Ungaria cu diverse ocazii”, a adăugat Elisabeta Veress.

 

Mai trebuie spus că artiştii din Ungaria au la bază diverse meserii: ingineri, directori, profesori şi chiar contabili, dar pe lângă serviciu reuşesc şi să se exprime artistic. În tabăra de la Cavnic s-au realizat lucrări în ulei, pastel, grafică, acuarelă şi tehnică mixtă (un fel de colaj n.red.). Iată şi numele artiştilor din tabăra de la Cavnic de anul acesta: Elisabeta Petrar Veress, Hajzler Gabor, Hazine Szikora Eva, Sietone Fitos Eva, Piszar Andras, Papp Laszlo, Kovacs Emil Lajos. Unii dintre ei au venit însoţiţi de membrii familiei, cum ar fi Hazi Gyorgy şi Hajzler Ilona.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.