• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Octombrie , 2016

70 de ani de căsnicie!!!

Comuna Dumbrăviţa are, probabil, cel mai longeviv cuplu din Maramureş şi, în mod sigur, printre puţinele din ţară care au zeci de ani de căsnicie. Mai exact, Vasile şi Aurica Pricop împlinesc, în curând, 70 de ani de căsnicie. El are 91 de ani, iar doamna are 89.

 

Familia Pricop din Dumbrăviţa nu a dus o viaţă uşoară, dar spun că secretul longevităţii este munca, respectul şi credinţa în Dumnezeu. Bătrânii trăiesc, parcă, în afara timpului şi, ca o curiozitate, să spunem că şi ei au fost miraţi când le-am spus că sunt de 70 de ani împreună. Numărul este însă corect, pentru că este confirmat de registrul de stare civilă de la Primărie şi de vârsta fiicei lor, care-i îngrijeşte.

Bătrânul Vasile Pricop ne-a spus că cel mai greu moment din viaţa lui a fost când l-au arestat comuniştii. „Şi-au bătut joc de noi deşi nu am făcut nimic. Am fost dus la anchetă în Baia Mare, dar acolo nu m-au ţinut foarte mult. De acolo am fost trimis la muncă forţată la Salva – Vişeu, unde se construia calea ferată. Acolo am lucrat aproximativ un an, în condiţii inumane. Dar m-am îmbolnăvit şi m-au trimis acasă aproape mort. Eram foarte bolnav dar am reuşit să ajung acasă. Îmi aduc aminte că nu aveam cu ce să-mi protejez picioarele, că eram desculţ, aşa că mi le înfăşuram în folie. Aşa, cu pungă de plastic pe picioare, am reuşit să ajung acasă”, spune bătrânul cu durere în glas.

Dar l-a ajutat Dumnezeu şi s-a vindecat. „Să ferească Dumnezeu să nu mai treacă nimeni prin ce am trecut în acele vremuri! M-am îmbolnăvit de plămâni şi nu mai eram bun de muncă, aşa că mi-au dat drumul acasă”, spune Vasile Pricop. Toate problemele pe care le-a avut cu comuniştii s-au datorat faptului că era ţărănist. La un moment dat s-a organizat un miting de susţinere al Regelui, iar la acel miting Vasile Pricop a ţinut în mână un portret al Regelui Mihai. A fost suficient ca să intre în vizorul autorităţilor comuniste şi să fie arestat. A fost ridicat în timp ce era pe câmp, la lucru.

 

Apoi s-a angajat la uzina din Baia Mare şi pe lângă asta bineînţeles că lucra şi în gospodărie, alături de soţia lui. Bătrânii Vasile şi Aurica spun că au trecut împreună prin vremuri grele dar au reuşit să-şi crească fiica şi să-şi construiască o gospodărie cum au putut mai bine. Nici ei nu-şi explică vârsta înaintată la care au ajuns, mai ales că spun că în familie părinţii lor nu au fost foarte longevivi, spre exemplu tatăl lui a murit la vârsta de 54 de ani.

 

„Noi nu am fost nici gazde mari, dar nici oameni săraci. Am reuşit să trăim binişor pentru că am muncit. Am fost angajat, dar pe lângă asta am crescut animale: vaci, purcei, găini, oi. Tot ce vedeţi în gospodăria asta este construit cu mâna mea. Ba mai mult, am lucrat în zidărie şi am ridicat multe case şi în Dumbrăviţa dar şi în satele din jur. Munca mi-a fost tare dragă în viaţă. Am ştiut să fac de toate, deşi nu am făcut şcoală pentru aşa ceva. Dar am învăţat trăgând cu ochiul la cei care lucrau şi după aceea am făcut şi eu cum am văzut că fac alţii. Am lucrat mult, dar mi-a ajutat Dumnezeu în toate”, explică bătrânul.

 

La vârsta de 91 de ani, Vasile Pricop nu şi-a pierdut simţul umorului. Întrebat despre cum s-ar caracteriza, în primul rând ne-a spus că „suntem oameni credincioşi”, dar apoi, cu zâmbetul pe buze, a adăugat „şi reacţionar”. Le-am cerut să ne spună secretul unei căsnicii atât de trainice: „tinerilor din ziua de astăzi le spunem că dacă vor să aibă o căsnicie reuşită trebuie să aibă grijă unul de altul şi să se respecte. Să nu-şi bată joc unul de altul şi atunci le va fi bine. În afară de perioada cât m-au luat comuniştii, eu nu am dormit nicio noapte fără nevasta mea. Uitaţi-vă aici, de când ne-am căsătorit, în fiecare noapte ea a dormit pe partea din marginea patului, iar eu la perete. Şi aşa dormim şi acum. Nicio noapte nu am dormit fără soţia mea. Împreună am fost şi noaptea dar şi ziua, că ne-am ajutat unul pe altul la ce am avut de făcut”, explică Vasile Pricop.

 

Când i-am întrebat ce-şi amintesc despre nunta de acum aproape 70 de ani, li s-a înseninat faţa: „tare frumoasă nuntă am avut, a ţinut două zile şi două nopţi. O zi şi o noapte am petrecut la mine acasă şi o zi şi o noapte la ea acasă. A fost mare distracţie, iar dovada că a fost multă veselie şi multă horincă este că la mine acasă s-a lăsat şi cu o bătaie pe cinste. Nu a păţit nimeni nimic, dar câţiva s-au încăierat şi şi-au dat cu sticle-n cap”, destul cât să-şi amintească episodul peste zeci de ani cu zâmbetul pe buze.

Amândoi s-au născut în Dumbrăviţa iar bătrânul spune că şi-a ales soţia pentru că pe lângă faptul că era frumoasă, era şi foarte harnică. A observat acest lucru şi nu a stat pe gânduri să o ceară de nevastă.

„Noi am avut o viaţă frumoasă. Am trăit şi ne-am înţeles bine întotdeauna, n-am avut niciodată scandaluri pentru că nu ne-a plăcut să ne certăm. Nici cu alţii nu ne-am certat în sat. Ne-am văzut de casa noastră, de munca noastră şi ne-am respectat fără să uităm nicio clipă de ajutorul lui Dumnezeu”, a concluzionat Vasile Pricop, bătrânul care de aproape 70 de ani trăieşte nedespărţit de soţia sa, Aurica.

 

Nu ne rămâne decât să le urăm multă sănătate şi LA MULŢI ANI!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.