• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Octombrie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Septembrie , 2018

57 mii de români înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donato­rilor, care se serbează în fiecare an în luna septembrie, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat astăzi campania de înscriere on-line „Do­nează o șansă la viață”. Orice per­soană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă. În filmulețul educativ care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro se explică ce trebuie să știe și cum poate deveni cineva donator în așteptarea șansei de a salva o viață.

Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de mii numărul celor înregistrați în Ro­mâ­nia. De la înființarea Regis­trului Național de Celule Stem Hemato­poie­tice, în aprilie 2013, 187 de pa­cienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.
La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viaţă fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.
Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din în­treaga lume.
Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoie­tice periferice și centrale”.

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și campania „Donează o șansă la viață!” și cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe site-ul AMDM www.wmdd.org.
 

 

„Campania «Donează o șansă la viață» reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule stem, oferind astfel o șansă pacienților a căror viață depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.