• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 18 Iunie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Aprilie , 2019

50 de ani de învățământ tehnic superior în Baia Mare

Evenimentul „50 de ani de învățământ tehnic superior în Baia Mare” a fost organizat de Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Camera de Comerț și Industrie Maramureș. În intervalul 1 – 30 aprilie 2019 au loc nume­roase manifestări cultural-științifice și activități educaționale. Această aniversare reprezintă un moment de bilanț al modului în care facultatea a contribuit la pregătirea resursei umane la nivelul județului și nu numai, a celor peste 40.000 de studenți care au acoperit locuri de muncă în economie, industrie, învățământ, cultură, atât în Mara­mureș, cât și în județele limitrofe sau în țară și străinătate.

În săptămâna care a trecut au avut loc mai multe manifestări dedicate acestui eveniment. La ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș a fost prezent și decanul Facultății de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Nicolae Ungurea­nu. Preşedintele Consiliului Jude­ţean Maramureş, Gabriel Zetea a propus plenului încheierea unui acord de parteneriat cu universitatea și acordarea sumei de 450.000 de lei, pentru organizarea multiplelor evenimente care au loc pe parcursul lunii aprilie, dintre care amintim: vernisaj de pictură cu temă tehnică – lucrări ale studenților specializării Arte Plastice; ședința festivă „50 de ani de învățământ tehnic superior în Baia Mare”; „Zilele Carierei” - eve­niment destinat studenților, absol­venților, societăților comerciale și instituțiilor de profil care sunt interesate să ofere oportunități de carieră; masă rotundă cu tema „Îmbună­tățirea programelor de studii uni­versi­tare în vederea acoperirii ne­­ce­­sităților mediului economic”; Conferință internațională „The XII International Conference of the Carpathian Euro-Region Specialists in Industrial Systems – CEurSIS 2019”; Zilele Porților Deschise la Facultatea de Inginerie.

Au urmat două manifestări de suflet pentru profesorii şi studenţii Centrului Nord din Baia Mare. În prezența rectorului Universității Tehnice Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, și a prorectorului didactic, prof. univ. dr. ing. Daniela Lucia Manea a avut loc, la centrul de pe strada Victoriei 76, festivitatea de inaugurare a Bibliotecii Centrului Universitar Nord din Baia Mare, dar și sărbătorirea a 50 de ani de învățământ tehnic superior în Baia Mare, în Aula Magna de pe strada Dr. Victor Babeș 62A.
La eveniment au participat repre­zentanți ai administrației județene și locale, dar și directori ai liceelor din Maramureș. Prorectorul Centrului Universitar Nord, prof. dr. Petrică Pop-Sitar a arătat că investiția în bibliotecă s-a ridicat la suma de aproximativ opt milioane de lei, din care suma de patru milioane de lei a reprezentat, de-a lungul anilor, investiția proprie a uni­versității. Potrivit rectorului UTCN, biblioteca studențească din Baia Mare este mai frumoasă decât cea a studenţilor din Cluj.

La ședința festivă de sărbătorire a 50 de ani de învățământ tehnic superior în Baia Mare, în Aula Universităţii au luat loc profesori universitari din Cluj şi din Baia Mare, preşedintele CJ, Gabriel Zetea şi primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş.
A fost prezentat un istoric al învăţământului tehnic în Baia Mare, după care au fost invitaţi doi profesori care au făcut parte din prima echipă a profesorilor care au predat la Institutul de Subingineri.
A fost un moment emoţionant pentru cei prezenţi. Au fost acordate diplome de excelenţă pentru cadrele didactice care au contribuit la dezvoltarea învăţământului superior băimărean. În continuare au fost oferite diplome şi celor din admi­nistraţia judeţului şi a Băii Mari.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a transmis întreaga sa apreciere tuturor cadrelor universitare care au făcut posibilă continuitatea învățământului superior la nivelul județului și a dat asigurări că, și pe viitor, instituția județeană va fi un partener corect al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și a Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
„Susținerea proiectelor institu­țiilor de învățământ din Maramureș este prioritară pentru Consiliul Județean, educația fiind temelia dezvoltării unei societăți care să poată performa în orice domeniu. Facultatea de
Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Uni­­ver­sitatea Tehnică din Cluj-Na­poca contribuie la creșterea noto­rietății județului nostru, dar și la dezvol­tarea socio-economică și culturală prin diferite acțiuni de perfec­țio­nare și de culturalizare de impor­tanță majoră. Ceea ce se întâmplă aici, astăzi, este o manifestare care ne face tuturor cinste”, a spus Gabriel Zetea.
Președintele Consiliului Județean a oferit, la final, diplome de apre­ciere pentru întreaga activitate profe­sională și pregătirea genera­țiilor de specialiști din domeniul tehnic, profesorilor care au pus bazele învă­țământului superior în această specialitate, în Baia Mare.

Primarul de Baia Mare a vorbit des­pre importanţa învăţământului superior în municipiul de pe Săsar. „Cum e și firesc, în numele muni­cipalității băimărene, am mers la aceste evenimente echipat cu o diplomă de excelență pentru întreaga activitate desfășurată sub semnul excelenței în cei 50 de ani de existență, pentru contribuția semni­fi­cativă la promovarea valorilor educaționale autentice, me­nite să confirme prestigiul învă­țământului superior tehnic în Baia Mare. Cu tot respectul și prețuirea pe care le port celor din condu­cerea universității, diploma am înmânat-o unei repre­zentante a studenților. Așa am simțit că trebuie să procedez, iar gestul a fost primit cu bucurie. Cred că noi, cei care astăzi administrăm univer­sități, primării, prefecturi, consilii județene și așa mai departe, ar trebui să vorbim mai puțin și să ascultăm mai mult. Tinerii de astăzi sunt fenomenali! Și au foarte multe și bune de spus”, a precizat Cătălin Cherecheş.
 

 

 

„Susținerea proiectelor instituțiilor de învățământ din Maramureș este prioritară pentru Consiliul Județean, educația fiind temelia dezvoltării unei societăți care să poată performa în orice domeniu. Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca contribuie la creșterea notorietății județului nostru, dar și la dezvoltarea socio-economică și culturală prin diferite acțiuni de perfecționare și de cultu­ralizare de importanță majoră”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș


„Cu tot respectul și prețuirea pe care le port celor din conducerea universității, diploma am înmânat-o unei repre­zentante a studenților. Așa am simțit că trebuie să procedez, iar gestul a fost primit cu bucurie. Cred că noi, cei care astăzi administrăm universități, primării, prefecturi, consilii județene și așa mai departe, ar trebui să vorbim mai puțin și să ascultăm mai mult. Tinerii de astăzi sunt fenomenali! Și au foarte multe și bune de spus”.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.