• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

3 proiecte din agenda parlamentară

De pe agenda de lucru a plenului Camerei Deputaţilor vă supun atenţiei 3 proiecte care au primit votul final, proiecte de lege aşteptate cu interes de către mediul de afaceri, dar şi de către segmentele vulnerabile ale societăţii româneşti, şi aici mă refer în special la tinerii din România.

Primul dintre aceste proiecte se referă la „Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii”. Obiectivul principal al acestui proiect reprezintă crearea unui spaţiu favorabil pentru valorificarea posibilităţilor actuale de dezvoltare a României şi de stimulare a mediului de afaceri, prin dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii şi prin îmbunătăţirea accesului acestora la finanţare, având în vedere şi efectele negative ale crizei economice în ceea ce priveşte reducerea numărului de operatori activi pe piaţă, înăsprirea condiţiilor de creditare a întreprinderilor mici şi mijlocii pentru menţinerea şi creşterea competitivităţii lor. 

Pentru toate aceste considerente era necesară luarea unor măsuri care să vizeze accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la garantare şi creditare în cadrul unui program de sprijinire a acestora prin acordarea unei linii de credit pentru capital de lucru, garantată în procent de maxim 50% de către stat, în limita unui plafon de 2 miliarde de lei, acesta fiind disponibil începând cu anul 2013, pe o perioada de 36 de luni de la intrarea în vigoare a aplicaţiei ordonanţei.

Astfel, această lege şi acest program vor ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să depăşească dificultăţile cauzate de criza financiară, rezultatul sperat fiind creşterea economică, stimularea dezvoltării segmentului IMM şi reducerea situaţiilor de insolvenţă în activitatea lor.

Din punct de vedere social, poate cea mai importantă lege adoptată săptămâna aceasta în Camera Deputaţilor a fost proiectul privind legea practicii în rândul elevilor şi studenţilor.

Legea practicii a pornit de la o realitate nefavorabilă în rândul tinerilor din România. Din ce în ce mai mulţi tineri cu studii superioare, într-un procent de 57%, se lovesc de problema găsirii unui loc de muncă. Propunerea legislativă privind practica elevilor şi studenţilor ca activitate obligatorie, în conformitate cu planurile de învăţământ, are ca obiectiv principal oferirea şanselor de căpătare a experienţei profesionale necesară încă din timpul studiilor. Altfel spus, se doreşte flexibilizarea condiţiilor de practică încât să permită mai multor operatori economici să se implice în instruirea acestora. Prin aceasta se doreşte pregătirea lor pentru piaţa muncii şi reducerea şomajului în rândul tinerilor.

Agentul economic este obligat să îşi asume o mare responsabilitate în instruirea studentului, iar la sfârşitul pregătirii, tânărul va beneficia de un certificat de practică care să ateste cunoştinţele dobândite pe timpul practicii.

 

Un alt proiect de interes adoptat săptămâna aceasta de Camera Deputaţilor este cel cu privire la modificarea exercitării unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, dar şi modificarea legii privind venitul minim garantat.

Prezenta lege reglementează relaţiile de muncă dintre angajator şi zilier, stabilindu-se o impozitare de 16% a remuneraţiei brute a acestora şi aceasta să fie minim 2 lei/oră-maxim 10 lei/oră. Legea s-a modificat şi în sensul extinderii ariei beneficiarului de lucrări, care poate fi chiar şi o persoană fizică autorizată sau întreprinzător titular al întreprinderii individuale/familiale, prin care se prevede redefinirea caracterului ocazional al activităţilor necalificate şi se completează regimul sancţionator contravenţional referitor la faptele săvârşite de beneficiar.

Potrivit legii, durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă. Beneficiarul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită, dar şi să asigure pe propria cheltuială echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.

 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.