• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Mai , 2022

20 mai. Moartea medicului Ana Aslan

 Ana Aslan a fost un renumit medic român, specialist în gerontologie, fost director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie și inventatoarea Gerovitalului, cel mai revoluționar produs antiîmbătrânire din lume, ce a fost folosit în peste 40 de țări ale lumii.

Ana Aslan s-a născut în anul 1897 la Brăila, fiind cea mai mică dintre cei patru copii ai unei familii de intelectuali, iar după ce urmează cursurile colegiului Ro­maș­canu din Brăila se mută cu familia la București, unde va absolvi Școala Centrală de Fete. La vârsta de 18 ani, decide să devină medic și se înscrie la Facultatea de Medicină, urmând ca, în timpul Primului Război Mondial, să îngrijească soldații în spitalele militare din spatele frontului, de la Iași. După întoarcerea la București, în anul 1919, lucrează alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu, iar trei ani mai târziu, va absolvi Facultatea de Medicină și va fi numită preparator la Clinica II din București, condusă de profesorul Daniel Danielopolu. Urmează o activitate didactică și spitalicească la Spitalul Filantropia și la Institutul Medical al Facultății de Medicină din București, iar din anul 1949, devine șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog, carieră care a început cu experimentarea procainei în afec­­țiunile reumatice. Va continua cercetările într-un azil de bătrâni și va evidenția importanța acestei substanțe în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, obținând rezultate remarcabile ce vor fi comunicate Academiei Române. Astfel, a reușit să convingă autoritățile asupra necesității înființării unui Institut de Geriatrie, care să se ocupe cu cercetările asupra îmbătrânirii. Așa se face că, în anul 1952, a apărut în Romania - pentru prima oară în lume - un Institut Național de Geriatrie și Gerontologie, unde Ana Aslan a lansat noul produs revoluționar numit Gerovital H3, produs ce va avea un real succes și va fi brevetat ulterior în peste 40 de țări. În următorii ani, mii de persoane au testat acest produs și au observat că procesul de îmbătrânire este încetinit cu aproximativ 50%, iar ca urmare a succesului acestui produs, numeroase personalități dintre care amintim pe Iosip Broz Tito, Charles de Gaulle, Nikita Hrusciov, John F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali și alții au urmat tratamentul cu Gerovital, obținând rezultate remarcabile în ceea ce privește îmbătrânirea.
În anul 1980, Ana Aslan inventează, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, un alt produs geriatric numit Aslavital, ce va fi folosit ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specific bătrânilor, dar și pentru tratarea pierderii memoriei. Ana Aslan a încetat din viață la Spitalul Elias, pe 20 mai 1988, la vârsta de 92 de ani, fiind înmormântată într-o capelă a Cimitirului Bellu din București.
Grija Anei Aslan pentru vârstnici s-a concretizat și în cazarea la căminul de bătrâni a celor cărora regimul comunist le confiscase casele din motive politice sau a celor care fuseseră închiși politic și nu mai aveau mijloace de subzistență.

Astfel, printre pacienții internați se puteau întâlni descendenți ai unor familii celebre precum Ghica, Sutzu, Catargi, Mihalache etc. În urma unei anchete, Ana Aslan a fost găsită vinovată deoarece nu încasase pensiile celor cazați în cămin, așa cum se întâmpla în instituțiile de asistență socială. În apărarea sa, aceasta a spus că, în schimbul găzduirii, bătrânii erau subiecți în cercetarea clinică (acest studiu s-a întins pe o perioadă de 30 ani, unic prin durata sa). În anul 1978, i s-a imputat suma de 1.500.000 de lei, în condițiile în care salariul ei era de 9.000 lei. Timp de 7 ani a fost implicată într-un proces la Curtea Superioară de Conturi. A fost achitată cu 6 luni înainte de a muri.
Studiile Anei Aslan au avut un mare impact atât asupra lumii medicale, cât și asupra opiniei publice. Arhiva cu scrisorile primite de Ana Aslan numără 130.000 de piese expediate din 130 de țări; cuprinde atât scrisori de mulțumire de la pacienți, dar și corespondența profesională cu specialiști din domeniul medical.
Printre personalitățile tratate amintim pe Salvador Dali, Charlie Chaplin, Pablo Neruda, Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Lilian Gish, Somerset Maugham, Iosip Broz Tito etc.
Conceptul Anei Aslan privind profilaxia îmbătrânirii se aplica la nivel național prin cele 144 de centre de gerontoprofilaxie, alături de 76 de centre de asistență geriatrică. În perioada 1975-1989, statisticile arătau că aproximativ 5-10% din turiști veneau pentru tratamentul cu Gerovital.
Ana Aslan a ținut conferințe în 57 de țări ale lumii și a primit 81 de titluri, premii și distincții.
În întreaga carieră, Ana Aslan a păstrat recunoștință mentorilor săi, chirurgul Toma Ionescu, neurologul Gheorghe Marinescu, fiziologul Daniel Danielopolu și C.I. Parhon, reliefând rolul lor în formarea sa ca specialist ori de câte ori avea ocazia. Spunea că D. Daniepolu și C.I. Parhon au fost vârfuri ale medicinii românești pe care ea nu i-a egalat.


În 1985, Ana Aslan a publicat lucrarea „Tehnica și acțiunea tratamentului cu Gerovital H3 – Precizări după 34 ani de folosire”.

Lucrarea sa prezenta o sinteză a cercetărilor, iar în același timp preciza că, în urma recunoașterii la nivel mondial a eficienței produsului Gerovital H3, numeroase studii au confirmat rezultatele cercetătorilor români. De asemenea, studiile au confirmat și superioritatea produsului românesc, în compa­rație cu alte produse similare din lume.
Tratamentul cu Gerovital H3 aduce numeroase beneficii persoanelor de vârsta a treia, printre care reducerea stărilor de anxietate și depresie, creșterea capacităților fizice și intelectuale, îmbunătățirea memoriei, îmbunătățirea aspectului pielii și părului și normalizarea presiunii arteriale. Conform metodei dezvoltate de Ana Aslan, produsul Gerovital H3 intervine în mecanismele naturale de degradare de la nivel molecular, precum și în cele din cazul bolilor cronice, care apar odată cu înaintarea în vârstă.

SURSE: lectiadeistorie,
bnr.ro, descopera.ro, wikipedia

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.