• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Noiembrie , 2013

11 noiembrie - Ziua reînvierii Maramureşului

În 11 noiembrie 2013 s-au împlinit 23 de ani de la intronizarea ÎPS Arhiepiscop Justinian ca întâistătător al Eparhiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. Cu această ocazie, P.S. Justin şi angajaţii Centrului eparhial au ţinut să-l felicite dorindu-i sănătate şi păstorire rodnică încă mulţi ani.

 
 
 

PreaSfinţia Sa Justin Sigheteanul şi angajaţii Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului nu au uitat că în urmă cu 23 de ani, pe 11 noiembrie, ÎPS Justinian a fost intronizat ca întâi stătător al Eparhiei noastre. Aşa că au pregătit un coş superb cu 23 de trandafiri albi („la fel ca şi rugăciunile curate”) şi s-au adunat toţi să-l felicite pe Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului.

Pentru început, PS Justin a făcut o scurtă trecere în revistă a realizărilor din cei 23 de ani: „11 noiembrie a fost data în care Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi-a «primit mirele», pentru că aşa se spune când o parohie îşi primeşte preotul sau când o episcopie îşi primeşte episcopul. Primindu-şi întâistătătorul, Episcopia a pornit pe un nou drum. Un drum care a fost plin de entuziasm, dar ulterior a fost plin de greutăţi şi încercări care au fost biruite prin răbdare şi multă statornicie şi încredere în Dumnezeu. Episcopia a pornit aproape de la iarbă verde, a reînviat şi au trebuit toate instituţiile reconstruite.

Foarte multe mănăstiri şi parohii au trebuit reînfiinţate, protopopiate şi tot ce reprezintă infrastructura administrativă şi duhovnicească, pastoral misionară, socială şi culturală.

Toate au trebuit puse pe picioare şi nu a fost un lucru uşor. Iată că s-au împlinit 23 de ani de atunci. Iar acum, uitându-ne în urmă, constatăm că prin ajutorul lui Dumnezeu şi dăruirea, răbdarea şi înţelepciunea ÎPS Justinian s-au împlinit toate şi Episcopia noastră este în rând cu toate celelalte episcopii, chiar dacă Catedrala Episcopală este încă în construcţie. Inima Episcopiei o reprezintă acest punct, Catedrala Episcopală cu biserica de la primul nivel.

Îi mulţumim lui Dumnezeu în această zi pentru cei 23 de ani grei, dar frumoşi, plini de împliniri şi de rodiri”. De asemenea, PreaSfinţitul Justin, adresându-se ÎPS Arhiepiscop Justinian, a adăugat: „Am venit să vă salutăm, să vă mulţumim şi să ne binecuvântaţi ca să ducem şi noi crucea acestei slujiri împreună cu ostenitorii din Centrul eparhial spre slava lui Dumnezeu şi propăşirea acestei sfinte Episcopii, care este una pe de o parte istorică, pe de altă parte martirică, iar pe de altă parte este o Episcopie voievodală. Pentru că a fost înfiinţată de voievozi şi este slujită în mod voievodal de arhierei, preoţi, monahi şi este iubită şi preţuită de credincioşi, care şi ei se manifestă nu numai cu credinţă şi iubire faţă de Dumnezeu, ci şi cu multă demnitate naţională, şi conştiinţă a demnităţii naţionale şi a nobleţei ortodoxe şi româneşti.

Vă dorim LA MULŢI ANI, sănătate deplină şi mult ajutor de la Dumnezeu!”.ÎPS Justinan a mărturisit că ziua de 11 noiembrie este ziua reînvierii Maramureşului: „Ziua de 11 noiembrie o consider pentru Maramureş o zi mare ca şi ziua de Paşti. Pentru noi, această zi are o importanţă deosebită şi de aceea îi mulţumesc lui Dumnezeu. Este o zi a învierii pentru Maramureş. Episcopia Maramureşului este o Episcopie Imperială, şi nu greşesc. Pentru că binecuvântarea pentru înfiinţarea acestei episcopii nu-i făcută de episcop, nici de patriarh, ci e făcută direct de Patriarhul de la Constantinopol.

Episcopia noastră a avut un rol deosebit pentru că aici s-au tipărit primele cărţi în limba română, la Mănăstirea Peri. Istoricilor le scapă acest lucru. Ziua de astăzi este cu adevărat dumnezeiască. S-au împlinit 23 de ani de când am prăznuit împreună cu câteva mii de credincioşi această reînviere a Episcopiei Maramureşului. Vă mulţumesc şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am ajuns şi ziua aceasta”.

Apoi, ÎPS Justinian a subliniat că dincolo de realizările materiale sunt realizările spirituale, credinţa şi calitatea morală a credincioşilor din Eparhia noastră: „În cei 23 de ani avem realizări cu totul excepţionale, s-au făcut multe construcţii, zeci de biserici, aproape 30 de mănăstiri, protopopiate noi, dar, mai sus decât aceste realizări, sunt oamenii. Pentru că, după 23 de ani, Maramureşul este ortodox şi românesc. Şi poporul şi preoţimea cu adevărat fac parte din Biserica lui Iisus Hristos, una sfântă, sobornicească şi apostolică. Nu mă ajută puterile să spun cât sunt de fericit în clipa aceasta. Văd nu numai realizările materiale care sunt de excepţie. Sfânta Catedrală de la Baia Mare este şi va fi un model pentru ţările ortodoxe şi pentru creştinătate. Dar importante nu sunt numai realizările materiale.

Importante sunt realizările spirituale. Cu toţii suntem un trup şi un suflet al lui Dumnezeu. Nu am îndrăznit să sper că voi avea această bucurie să ne întâlnim toţi în această frumoasă sală a Episcopiei. Vă mulţumesc şi vă felicit pentru slujba pe care o îndepliniţi fiecare. Vă mulţumesc pentru activitatea curată şi cinstită cu care slujiţi Poporul Român, Poporul Ortodox. Vă binecuvântez în numele lui Hristos!”

 
 

„Episcopia noastră este o Episcopie frăţească, pentru că eu o consider şi o simt ca şi pe o familie, o familie duhovnicească, care poate fi model pentru toate eparhiile din ţară. Gândim la fel, lucrăm la fel şi visăm la fel. Nu am dorit ca Episcopia noastră să fie ridicată la rang de arhiepiscopie, pentru că ar fi fost un rang artificial. Episcopia este un titlu apostolic. Când ni s-a propus să fim arhiepiscopie, răspunsul a fost: noi dorim să rămânem Episcopia Ortodoxă Română, iar episcopii să fie aşa cum au fost dintotdeauna, episcopii de Maramureş”.

ÎPS Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.