• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2015

Icoana făcătoare de minuni de la Dragomireşti, expusă în Norvegia

Icoana făcătoare de minuni de la Dragomireşti este singura icoană din Maramureş care va fi prezentată la o expoziţie de icoane din Norvegia.

Protos. Perta Sofronie, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, ne-a explicat cum s-a ajuns ca icoana să fie solicitată pentru această expoziţie: „Povestea a început anul trecut, când a fost organizată o expoziţie de icoane la Cluj. Atunci am fost contactat de Ana Dumitrean de la Muzeul din Alba Iulia şi am împrumutat icoana pentru expoziţie. Icoana de la Dragomireşti a fost centrul expoziţiei, fiind expusă separat în sala Muzeului Etnografic din Cluj, chiar în sala unde au fost judecaţi memorandiştii. Acolo a fost expusă 5 zile, după care a fost expusă în Muzeul Satului, în Biserica lui Horia, unde s-a slujit. La evenimentele unde a fost expusă icoana de la Dragomireşti au luat parte şi ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuţ, membrii ai Academiei Române precum şi numeroase alte personalităţi.

 

Icoana a prezentat mare interes, aşa că s-a venit cu propunerea de a fi expusă şi în străinătate. În momentul de faţă, icoana este la Muzeul Unirii din Alba şi va fi dusă cu un grup de icoane în Norvegia, la o expoziţie. Vernisajul acestei expoziţii va fi pe 4 decembrie, iar aceasta va fi singura icoană din Maramureş prezentată la expoziţie. Va fi expusă în Muzeul Universităţii din Bergen. Icoana se va întoarce acasă în luna februarie. Icoana noastră va fi prezentată în cataloage de prezentare tipărite în română, engleză şi norvegiană”.

Particularitatea icoanei este că Pruncul Iisus are pictată o mână în loc de talpa piciorului. Criticii nu au dat verdict despre această chestiune, limitându-se cu aprecierile doar la faptul că este „unicat”.

 

„Sunt multe minuni pe care le-a făcut această icoană, dar o minune este că a ieşit în lume dintr-un anonimat total, fiind întâi izolată în munţi, iar apoi închisă 40 de ani. Noi nu am făcut demersuri şi intervenţii să iasă icoana în lume, dar ea a fost solicitată. Prima minune a fost că această icoană a scăpat dintr-un incendiu care a mistuit în totalitate biserica unde se afla. Toată lumea vrea minuni, aş putea da multe exemple, dar mai bine să nu intrăm în detalii. Spun doar că de-a lungul timpului, Puterea lui Dumnezeu a ajutat prin această icoană în numeroase cazuri de furt şi în cazuri de demonizaţi”, explică Perta Sofronie, stareţul Mănăstirii Dragomireşti.

Icoana de secol XVIII este înregistrată în patrimoniul naţional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.