• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Mai , 2018

Etaminys – antialergic şi desensibilizant

Prof. Roch Domerego, fost vicepreşedinte al Comisiei de Apiterapie a Apimondia, a avut în anii ’90, o idee de a crea un produs natural, uşor de administrat şi care să combată mai multe as­pecte implicate în declanşarea ale­r­­gi­­i­lor la polenuri purtate de vânt, la praf şi venin de albine. Principalul efect urmărit era să dezveţe sistemul imunitar de a lupta împotriva unor elemente inofensive în mod normal, cum sunt polenul şi praful.
A dezvoltat această idee, s-au făcut testări în Cuba, unde Apimondia a avut mai multe colaborări fructuoase, iar rezultatele au fost pozitive în 87% din cazuri.
Produsul rezultat, Etaminys, a fost înregistrat prima dată în 1999 în Belgia şi alte ţări europene. Iniţial a avut numele Allermin, ulterior s-a schimbat în Etaminys. Din 2013 a fost produs în Franţa de către compania Cevrai. Încă este înregistrat la compania Api-Ar Spain, aceasta fiind prima producătoare. În 2016, producătorul francez a predat contractul deţină­to­rului formulei, Dl. Roch Domerego. Acesta a propus companiei noastre, Melidava să-l producă în continuare.

Produsul Etaminys a fost prima dată înregistrat în România în 2014 la SNPMAPS Bucureşti, de către compania Melidava, drept supliment alimentar. De curând l-am reînregistrat ca producători, sub numărul AA/ 10094/2016.
Etaminys se administrează oral, în picături. Este în fapt un supliment alimentar cu două componente active: un extract specific de polen apicol şi unul de albine, diluate. S-a pornit de la câteva adevăruri ştiinţific demonstrate. Prin administrarea nazală ori sublinguală a alergenilor specifici din polen a scăzut producerea de IgE specifici pentru numeroşi izotopi de polenuri, a scăzut eliberarea în sânge de citokine pro-inflamatorii, iar în splină s-a constatat creşterea factorului TGF-beta, indicând o activitate reglatorie imunitară generală prin scăderea stimulării celulelor TH2.
Pe de altă parte, polenul ales pentru produs are o componentă antigenică numită Cas s 1, care printr-o asemă­nare structurală poate ocupa locusurile de conectare pe IgE specifici pentru majoritatea polenurilor alergene de copaci. Astfel, prin competiţie, se evită declanşarea reacţiei alergice. În cercetările efectuate s-a observat că mucoasa bucală are capacităţi regla­torii distincte pentru imunitate, şi se pare că responsabile ar fi celulele dentritice de aici.
Desensibilizarea s-a dovedit mai efi­cientă prin administrare pe mucoasa orală sau nazală, decât injectabil. Faptul se conectează cu explicaţia din acupunctură că după absorbţia prin mucoasa bucală, principiile alimentare ajung rapid să hrănească organul energetic splina. Iar în plan organic, splina ocupa o poziţie principală în sistemul imunitar.
Extractul specific de albine din Etaminys duce la limitarea reacţiilor alergice în ansamblul lor, cu scăderea generală a IgE. Totodată asigură diminuarea fenomenelor inflamatorii din alergii. În plus, produce şi o desensibilizare faţă de veninul de albine. Adică scade reactivitatea faţă de fosfolipaza A2, care este principalul antigen ce determină alergia la venin de albine.
Aceste mecanisme explică de ce Etaminys corectează până la eliminare hipersensibilitatea reactivă sezonieră şi ajută la depăşirea reacţiilor alergice provocate în special de polenuri, fân, praf şi venin de albine. În practică s-a dovedit eficient şi la cei cu prurit aquagen (mâncărimi ale pielii la contactul cu apă). Combate fenomenele inflamatorii asociate alergiei. Îmbună­tă­ţeşte capacitatea generală de apărare a organismului.
Este activ atât pe termen lung, cât şi în faze acute. Dacă se ia preventiv, anterior apariţiei polenurilor şi alergiilor, simptomele nu mai apar în cazurile mai simple. În situaţiile cu manifestări anterioare mai severe simptomele pot apărea, dar în formă atenuată, iar prin continuarea tratamentului adecvat, pot continua să scadă până la dispariţie. Dozele sunt de 3-8 picături de 3 ori pe zi, în funcţie de vârstă, greutate, severitatea manifestărilor anterioare. La copiii mici se poate începe cu 1-3 pică­turi de 3 ori pe zi. Dacă se de­marează administrarea la apariţia primelor semne de hipersensibilitate, se pot încă păstra aceste doze de întreţinere.
Are avantajul că poate fi luat şi în faze acute, cu răspuns favorabil de regulă repede instalat. Atunci dozele recomandate sunt de 3-8 picături de 3-6 ori pe zi. La nevoie se poate creşte frec­venţa în funcţie de manifestări, până când episodul încetează, apoi se trece la modalitatea de administrare de durată.

Un exemplu este în cazul înţepăturilor de albine, la persoane cunoscute drept alergice. Se începe cât de repede după înţepături administrarea de Etaminys. Se va constata că simptomele alergice nu se instalează sau diminua, în caz că începuseră deja. În momentul în care apar mici semne de apariţie sau re-apariţie a lor, se administrează o nouă doză, chiar dacă au trecut doar câteva minute. Se repetă în acelaşi mod până când senzaţiile se răresc, iar în paralel se răreşte administrarea de Etaminys.
Se va constata dispariţia completă a senzaţiilor neplăcute, după un interval de timp dependent de numărul de înţepături şi severitatea simptomelor. În medie, în circa 30 minute se produce o calmare netă. Apoi se răreşte administrarea tot în funcţie de simptome, cum am arătat. E indicat să se continue încă câteva zile de 3-4 ori/zi, pentru consolidarea efectului.

De reţinut că oricând reapar mici semne simptomatice, chiar la distanţă de contactul alergic (înţepătură de albină, inhalare de polenuri purtate de vânt,...) se poate administra o doză (sau mai multe, după nevoie) în plus, care le va calma rapid. Acest lucru se poate face fie dacă ne aflăm în cursul unui tratament, fie ocazional.

Una dintre alergiile la care am cons­tatat bunele efecte ale Etaminys este cea produsă de Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), care a pătruns de câţiva ani în România şi este respon­sabilă de neplăceri pe toată durata sezonului cald.
După mai bine de şaptesprezece ani de urmărire a efectelor produsului, Prof. Domerego afirma că acţiunile bene­fice sunt resimţite rapid. În cazurile particulare în care nu se observa îmbunătăţiri, sau dacă apare o senzaţie de furnicătură locală după ce se ia, se reîncepe administrarea într-o schemă prestabilită cu creşterea progresivă a dozelor. Atunci vor apărea efectele benefice aşteptate.
La fel se proce­dează în alergia la ve­nin de albine. Nu s-au constatat efecte toxice. Nu au apărut reacţii adverse dacă s-a administrat produsul în paralel cu terapii naturiste ori medi­camentoase. Dimpotrivă, medi­ca­ţia convenţională poate fi scăzută progresiv. De fapt acţionează precum un de­sensibilizator faţă de polen, fân, praf şi venin de albine.

Selectarea atentă a compuşilor, echilibrul dozelor şi dinamizarea produsului Etaminys au permis obţinerea unei sinergii care respectă armonia energiilor subtile ale organismului. Avem o nouă dovadă că natura ne poate oferi remedii de rezolvare a problemelor de sănătate, mai adecvate stărilor reale şi necesitaţilor organice.

Cu cât omul e privit în contextul complexului natural, iar noţiunile sunt ri­guros concepute şi mânuite de spe­cialişti în domeniu, cu atât remediile rezultate ţintesc mai precis asupra proceselor patologice.
 

 


Mai multe informații într-un articol detaliat:
https://www.melidava.ro/educatie/etaminys-2017.html
Produsul este disponibil prin comenzi on-line și telefonice la Melidava:
www.melidava.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.