• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Iulie , 2012

Colegiul Național "Vasile Lucaciu" Baia Mare a îndrăznit și a gândit!

Toți cei care au trecut pragul Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, la începutul primăverii, au avut parte de o surpriză: pereții dinspre curtea liceului atrăgeau atenția printr-un „makeover” inedit, realizat într-un weekend, de un grup de aproape 40 de elevi, îndrumați de profesoarele Carmen Matiaș și Denisa Podină.

Activitatea a început vineri, după ore, cu zugrăvirea în alb a porțiunii de lucru. Odată apus soarele, experimentul a devenit și mai interesant când elevii, asistați de profesoara de desen Silvia Donca și de un fotograf profesionist (Silviu Gheție), au folosit videoproiectorul pentru a conferi viitoarelor schițe de pe ziduri o tentă cât mai realistă.
Seara s-a încheiat cu proiectarea fotografiilor realizate în timpul zilei. Pe garaje, bineînțeles…
În ziua următoare, activitatea a continuat cu definirea formelor și adăugarea a câtorva desene și mesaje menite să prezinte totul într-un mod cât mai atractiv. În final, după mai bine de 14 ore de muncă (plăcută), elevii au reușit să redea prin imagini sugestive etapele evoluției speciilor de pe planetă.
Întregul demers a fost realizat la inițiativa Colegiului Național „Vasile Lucaciu” și face parte din proiectul înscris la Concursul Interșcolar „Emil Racoviță”, organizat de Asociația Secular-umanistă din România.

"Ne-am înscris alături de alte 120 de echipe, dar, de fapt, concuram doar cu elevii din alte orașe, întrucât din cele 5 laboratoare de informatică a câte 27 de calculatoare, doar 2 sau 3 erau atribuite elevilor din mediul urban", a spus Carmen Matiaș.

Elevii băimăreni au realizat o "lucrare" deosebită, care a fost premiată de organizatori.

Totul a început în luna februarie a acestui an. Asociația Secular-umanistă din România (ASUR) a sărbătorit Darwin Day 2012, prin lansarea celui mai mare concurs național interșcolar pe tema evoluției. Concursul s-a adresat elevilor și profesorilor de la școlile generale și liceele din întreaga țară. Miza concursului a reprezentat-o cinci laboratoare de informatică. De asemenea, școlile câștigătoare au primit cărți, reviste și vizite gratuite la Muzeul de Geologie din București. 

Am ales să lansăm acest concurs de Darwin Day, pentru că această zi este considerată în întreaga lume sărbătoarea științei și a rațiunii. Prin acest concurs, Asociația noastră dorește să contribuie la îmbunătățirea calității învățământului românesc. Sperăm ca prin studierea științelor, în general, și a teoriei evoluției, în special, tinerii elevi să deprindă mecanismul gândirii critice și să înceapă să înțeleagă lumea în care trăiesc. Mesajul nostru pentru fiecare dintre participanții la acest concurs este: Îndrăznește să gândești!” - Atilla Nyerges, președinte ASUR.

La concurs, elevii de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” au obținut unul din marile premii: un laborator de informatică, dotat cu 27 de calculatoare.

În urma jurizării proiectelor a 120 de școli și licee din țară (zece din Maramureș), au fost declarate câștigătoare cinci instituții de învățământ, CNVL fiind singura din Maramureș. Toate echipele premiate au primit câte un laborator de informatică oferit de System Plus, partener HP în România, un abonament la National Geografic Romania și un exemplar în limba română din Originea speciilor de Charles Darwin.

Toma Pătrașcu, vicepreședintele ASUR: „Etapa de jurizare a concursului a fost una extrem de dificilă, deoarece multe echipe au avut proiecte remarcabile. Echipa Colegiului Național „Vasile Lucaciu” s-a numărat printre câștigători, deoarece a reușit să impresioneze juriul prin metodele diverse de implicare a elevilor și prin creativitatea de care a dat dovadă”.

"Tema proiectului fiind evoluția, implicarea celor de la "Vasile Lucaciu" a fost una ridicată. La majoritatea activităților au participat 50 de elevi, iar la flashmob au spus „prezent!” peste 300 de elevi. De la începutul lunii martie și până în 22 mai 2012, ei au realizat o expoziție care a fost amplasată pe mai multe nivele ale școlii, o pagină web, un film, o sesiune de comunicări, flashmobul menționat și, totodată, au oferit o imagine nouă garajelor de lângă liceu, acoperind cu graffiti peste 30 de metri”, a spus prof. Carmen Matiaș,

coordonatorul proiectului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.