• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Septembrie , 2021

Biblioteca de idei. Un compliniu de fațete identitare

În perioada comunistă cea mai cruntă lovitură prin politicile de urbanizare au primit-o satele românești tradiționale, cu deosebire cele mici sau situate la depărtare de marile orașe. Re­zistența „din interior” la feno­menul comasării unor localități sau chiar al desființării și demolării acestora a fost destul de timidă, dar nici Maramu­reșul, această autentică Țară de Sate, n-a fost lipsit de astfel de „evenimente”. Cea mai impor­tantă reacție însă a venit din partea unor organizații neguvernamentale din Occident, dintre care s-a detașat Inițiativa
„Operation Village Roumanie” (OVR), ai căror voluntari au străbătut țara și au cartografiat toate punctele nevralgice ale psihozei politice ce cuprinsese spațiul românesc.
Alături de toți acești „oameni de bine” au stat și concetățeni de-ai noștri, care au simțit pericolul real al dispozițiilor de partid ce promovau ideea că tot ce e vechi prin vetrele noastre tradiționale trebuie distrus! Dintre ei astăzi îl voi menționa pe Ioan Borlean din Vadu Izei, atât pentru gesturile sale dinainte de 1989, dar mai ales pentru croiala de destin pe care și-a aplicat-o, devenind nu doar teoretician al acestei mari suferințe ce viza anularea ancestralităților noastre, ci chiar un dedicat pur­tător de drapel pentru o cauză în care credea din toată plinătatea sufletului său bine așezat pe meterezele timpului. Vizitați Pensiunea familiei sale din Vadu Izei, atelierul de pictat icoane pe sticlă, citiți-i cărțile, urmăriți-i mesajele din mediile virtuale și veți găsi în Ioan Borlean atât „omul de rugăciune”, cât și pe cel de expresie verna­culară, atât ctitorul unor așeză­minte culturale, cât și pro­mo­torul dedicat acestor cauze în maniere votiv-apostolare.

Recent, lui Ioan Borlean i-a mai apărut o carte absolut monu­mentală, la Editura „Valea Verde” din Sighetul Marmației, coordonată de un alt luminător al spațiului maramureșean, inginerul Ioan Mariș. De men­ționat că în anul 2000, sub egida Fundației OVR „Agro – Tur – Art”, Ioan Borlean publică lucrarea extrem de documentată „Vadu Izei și Maramureșul. În țara satelor românești”, dedicată „Locuitorilor din Braine – Le – Comte și Rețelei OVR” și tipă­rită cu sprijinul Programului Phare Lien al Uniunii Euro­pene. Acum, după mai bine de două decenii „magistrul popular” din satul unde apele surori Iza și Mara se întâlnesc își etalează „știința monografică”, așa cum o definea Dimitrie Gusti, dând cursivitate unei noi cărți de identitate pentru satul-matrice din Vad. De altfel, titlul chiar așa și sună „Vadu Izei. Cartea de identitate”.

M-am bucurat să o primesc în dar atât de la autor cât și de la editor, s-o parcurg cu sete cog­nologică și să constat că formulele de punere în lumină a valorilor culturale dintr-un sat românesc elocvent n-au fost epuizate. Căci „discursul unei localități” este bine încadrat în „discursul unei regiuni” (vezi trimiterea la lucrările lui J. Saarinen, profesor de geografie umană și turistică la Universitatea din Oulu, Finlanda). Ceea ce mă pune într-o dificultate de terminologie comparată.
Dacă la sutele de lansări ale cărților de monografie în toate teritoriile românești în ultimele două decenii am repetat formula „această lucrare este o ade­vă­rată carte de identitate a loca­lității” de-acum va trebui să reformulez, (așa cum am învățat chiar în bibliotecile finlandeze că se face atunci când realitatea „te grăbește” sau „te sporește”) și să spun, precum sună și va­rian­tele la titlul tabletei de față.

… Această lucrare este un nou discurs al unui localnic pentru satul său. Această izbândă livrească este o nouă imersiune documentată în Maramureșul profund. Această cercetare reu­nește cele mai importante șase segmente dintr-o „carte de identitate” bogată, fiecare benefi­ciind de câte o „Prefață”, struc­­tură inedită, surprinzătoare și salutară. Iar dacă semnatarii acestor texte prefațatoare sunt dr. Gabriela Ilieș, dr. Marin Ilieș, prof. Gheorghe Pop, dr. Mihai Hotea, ing. Ioan Mariș și dr. Gheorghe Mihai Bârlea, se cheamă că cercetarea lui Ioan Borlean este un complinium de fațete identitare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.