• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 19 Mai , 2012

„Satisfacţia mea este că oamenii sunt mulţumiţi şi mă stimează” (Toader Ștețcu)

Este unul dintre cei mai activi, competenţi şi respectaţi primari din Maramureş şi chiar din ţară. În ciuda blocadelor politice din timpul guvernării trecute, a problemelor numeroase şi a bugetului de criză, Toader Şteţcu a reuşit să dezvolte durabil şi să transforme radical comuna Moisei. Astăzi, localitatea are toate condiţiile unui oraş: infrastructură modernă, clădiri publice reabilitate, proiecte de investiţii în derulare. Primarul Şteţcu şi-a depăşit cu mult obiectivele din campaniile electorale, dar strategia sa de dezvoltare nu se opreşte aici. 

 

Reporter: Dincolo de faptul că aveaţi o experienţă în management ca director, ce v-a determinat să vă implicaţi în viaţa comunităţii şi să vă depuneţi candidatura de primar?

Toader Şteţcu: Şi cât am fost la şcoală, fără să fiu considerat lipsit de modestie, şcolile au arătat foarte bine. A fost o întrecere între directori în sensul bun al cuvântului, de a organiza instituţiile de învăţământ cât mai bine. Şcolile din Moisei au fost întotdeauna date exemple, atât din punct de vedere al dotării şi al aspectului interior şi exterior, cât şi al pregătirii elevilor. Şcoala din Moisei a fost întotdeauna considerată o şcoală bună.

Dar nu mă simţeam bine, nu eram împăcat pentru că vedeam că Moiseiul nu prea evoluează. În alte localităţi se realizau multe obiective, la noi nu. Şi atunci am zis că vin la primărie. Deşi m-am înhămat la o treabă foarte grea, eram conştient de dificultatea sarcinilor pentru că am fost consilier local din 1990, dar am zis să continuu. Am pierdut alegerile în 2000 prin faptul că nu mi-am făcut campanie electorală, crezând că oamenii vor aprecia că m-am zbătut şi am realizat nişte proiecte. Dar m-am convins că oamenii au crezut unele poveşti spuse de unii. În 2004 am revenit în scopul de a face ceva pentru Moisei şi eu spun că a meritat. Sunt mulţumit în sensul că ceea ce le-am promis oamenilor am realizat şi chiar am depăşit. Sunt multe lucruri pe care le-am reuşit, deşi nici eu nu credeam că le voi putea realiza. Satisfacţia mea este că oamenii sunt mulţumiţi şi mă stimează. Drept dovadă, în 2008 am ieşit primar din primul tur, cu 68%, deşi au fost 7 candidaţi. Diferenţa dintre mine şi următorul fiind de 2000 de voturi. Asta înseamnă că oamenii au ştiut să-mi aprecieze activitatea.

Rep.: Aveţi o imagine foarte bună în diverse medii politice, printre primari şi chiar şi cei care nu vă cunosc ştiu că în Moisei se munceşte, se fac proiecte chiar dacă-i criză. Toţi vă ştiu ca un om corect şi implicat, numele dvs. nu a fost asociat cu scandaluri sau interese obscure. Cum aţi reuşit să vă păstraţi această imagine după aproape un deceniu de administraţie?

T.Ş.: Întotdeauna pe unde am fost mi-am lăsat loc de bună ziua. Chiar dacă am plecat de la un partid (şi vă spun că am fost la 3 partide), dar am plecat de la un partid la altul nu pentru a-mi satisface orgoliul personal, ci pentru a câştiga comunitatea. M-am convins că numai aşa puteam să fac ceva pentru comunitate. Dar când am plecat, n-am bârfit pe nimeni, n-am atacat partidul de la care am plecat, ci am avut grijă să păstrez relaţii cordiale cu cei care mi-au fost colegi.

Rep.: Un moment deosebit în care aţi simţit mai puternic aprecierea comunităţii?

T.Ş.: Cea mai mare surpriză a fost în ianuarie 1990, după Revoluţie, când au fost primele alegeri democratice. Fiind 10 ani director cu ordin venit de la partid, eram curios ce va fi, mai ales că ştiam că un coleg îmi poartă sâmbetele. S-a votat în toate clasele, să nu vadă celălalt ce votează. Şi din 45 de voturi, am avut 35 pentru şi atunci mi-am dat seama că dacă te porţi frumos cu omul te respectă şi el. Asta nu voi uita niciodată. Eu credeam că nu voi mai fi director, că auzeam că toţi au fost schimbaţi, şi erau scandaluri pe fondul Revoluţiei.

 
Priorităţile Moiseiului pe termen scurt

* În acest an, o prioritate este terminarea staţiei de tratare a apei: „ Asta înseamnă că apa de suprafaţă va fi tratată pentru a asigura apa potabilă necesară Moiseiului. Lucrarea este începută şi se finalizează anul acesta. Lucrarea se face pe o finanţare pe Hotărârea 577. Cert este că anul acesta staţia de tratare a apei va fi funcţională. În acest an vom avea şi o lucrare de dirijare a apei printr-un canal. Este un fel de canalizare pentru apa din Valea Unghiului, care este un râu inundabil”.

·       Reabilitarea şi punerea în valoare a Monumentului sculptorului Vida Gheza.

·       Reabilitarea a două poduri peste Râul Vişeu, în zona Livada şi în centrul comunei.

·       Construcţia unui pod nou peste Râul Vişeu în zona Lunca de Jos.

·       Reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale, finalizarea celor 10 km de drumuri de deal şi asfaltarea a 8 km de uliţe comunale”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.