• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Februarie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Septembrie , 2022

Primii deținuți politici din Maramureș s-au întors la Închisoarea Sighet

La Sighetu Marmației, ca în fiecare an, la 29 august, a avut loc întâlnirea anuală a supraviețuitorilor „lotului Vișovan”, tinerii din Maramureș arestați în 1948, elevi și studenți, trecuți cu toții prin ani mulți de temniță comunistă. Seniorii prezenți și urmașii lor au urcat în celula 74 de la etajul doi al Muzeului Memorial (unde executaseră prima parte a detenției în iarna ’48 -’49 ) pentru un moment de rugăciune condus de părintele Marius Vișovan, în care au fost evocați cei 15 deținuți politici din grup deja plecați la Domnul. Alături de cei doi membri prezenți ai „lotului Vișovan” – Petru Codrea și Nistor Man – au mai participat membri ai familiilor și persoane apropiate


În vara anului 1948, închisoarea de la Sighetu Marmației a devenit închisoare politică, prin încarcerarea unui lot de 18 elevi şi studenți, numiţi ulterior „lotul Vişovan”, după numele lui Aurel Vişovan, student şi profesor la Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmației. Pentru iubirea de țară și de Dumnezeu, au stat în iadul închisorilor comuniste zeci de ani, terorizați de fiare ca „Maromet” sau Turcanu.
Deși tineri, mulți niște copii, toți au intrat în pușcărie cu mult curaj. Şi cu zâmbetul biruinței pe buze. Nu s-au plâns nici atunci, nici în anii plini de urgii care au urmat. Au continuat să lupte contra comunismului rezistând, rugându-se, cântând şi păstrându-și principiile nealterate.
Era vara lui 1948. O vară ploioasă şi ciudată, care îţi bagă umezeala în oase la fel ca beciurile se­cu­ri­tă­ții. Cei 18 tineri, elevi la Liceul sighetean „Dragoş Vodă” erau în vacanță. Acasă, la Ieud, Dra­go­mi­rești, Vișeu... Auziseră că începuse prigoana, dar se gândeau că ei n-au făcut nimic rău. În fond, a crede în Țară, Neam şi Dumnezeu nu poate fi infracțiune. Ei au trăit lupta maramureșenilor împotriva activiștilor ucraineni care voiau alipirea județului Ucrainei, alegerile falsificate din 1946 şi au auzit povești despre lagărele rusești... Alții, ca refugiați din Ardealul de Nord, au ajuns la studii în Bucovina şi au aflat de acolo despre masacrele comise de sovietici îm­potriva populației românești. Știau că țara nu se îndreaptă într-o direcție bună şi au decis să reac­țio­neze, aşa cum o puteau face niște elevi.
În cartea lui Marius Vişovan, „Mărturii ale rezistenței anticomuniste din Maramureş”, supra­vie­țuitorii lotului povestesc cum au conștientizat pericolul comunist. Gheorghe Bulacu povestea că, după ce s-a întors din refugiu, a constatat că PCR preluase puterea şi promovase în funcții persoane de origine etnică străină „ca elev, am văzut cum se manifesta propaganda comunistă în școală, glorificând ocupația sovietică şi atacând valorile tradiționale, creștine şi naționale în care noi am fost crescuți. Din fericire, foarte puțini profesori şi elevi de la «Dragoș Vodă» au aderat la principiile comuniste. Noi, elevii, deși eram tineri, eram perfect conștienți de pericolul comunist și, atât în școală cât şi în oraș, încercam să ne opunem.
Alții au cunoscut „pe viu furia sovieticilor”. De exemplu, prin 1945, Petru Codrea, care avea pe atunci 14 ani, a fost amenințat cu pistolul de un soldat sovietic.
Mai mult, la „Dragoş Vodă” erau şi elevi din dreapta Tisei, care cu­noș­teau mai bine teroarea sovietică.
Aşa, încet, a început să lege această organizație anticomunistă, care s-a bazat în primul rând pe educație creștină. De politică se vorbea prea puțin. În schimb, se discuta de drepturile şi libertățile pierdute.
Toți cei 18 elevi din „Lotul Vişovan”, aflați acasă, în vacanțe, au fost ridicați de la locuința lor şi aduși în beciurile securității. După un plan machiavelic bine pus la punct, arestările s-au făcut în timp record), în 20-22 august au fost ridicați aproape toţi şi în cea mai mare liniște, pentru ca tinerii să nu poată fi avertizați şi să ia calea munților.
Printre primii, după Vişovan şi Petru Codrea, a fost ridicat Ioan Ilban, de acasă, din Dragomirești. După o percheziție minuțioasă, a fost băgat singur în beciurile Securității. În 21 august, în aceeași celulă a fost adus Petru Codrea.

Participanții s-au deplasat apoi, împreună cu membrii Asociației „Firul Vieții” – Ion Ardeleanu Pruncu și Ion Mariș – la placa memorială din incinta Colegiului Național „Dragoș – Vodă” și la bustul vicarului – cărturar Tit Bud din fața Bisericii Greco-Catolice „Cristos Regele Universului” (două recente realizări ale Asociației) pentru scurte momente de omagiere și evocare a personalităților comemorate. Cei doi venerabili seniori deținuți politici au acceptat să devină membri de onoare ai Asociației „Firul Vieții”.

Cei trei supraviețuitori (din cei 18 cât totaliza „lotul Vișovan”), ajunși deja la vârste venerabile, sunt: Petru Codrea (91 ani) – cu domiciliul în Sighet, Ioan Dunca (90 ani) – Vișeu de Sus, și Nistor Man (93 ani) – Târgu Mureș. În afara celor din „lotul Vișovan” mai sunt în viață patru deținuți politici din Maramureșul istoric.

Sursa: Salutsighet.ro

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.