• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Pregătit să fiu părinte?

Pentru al doilea an, Asociaţia Filantropică Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi GAZETA de Maramureş, implementează proiectul „Pregătit să fiu părinte?”, finanţat de Consiliul Local Baia Mare, Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare, prin Legea 350/2005.

 

Proiectul are ca scop creşterea gradului de informare, de educaţie, conştientizare a adolescentelor cu privire la sănătatea reproducerii şi consecinţele pe care le au avortul şi naşterea, atât din punct de vedere fizic, psihic, cât şi emoţional, moral şi spiritual şi consilierea adolescentelor care au copii, însărcinate sau care au făcut avort. Proiectul îşi propune, pe de o parte, realizarea unei campanii de informare, cu toate instrumentele necesare acesteia: realizarea unei ediţii dintr-un instrument informativ, cognitiv şi educaţional, intitulat „Copiii copiilor”, care a fost distribuit gratuit împreună cu întreg tirajul GAZETEI de Maramureş, precum şi în toate şcolile şi liceele din Baia Mare. De asemenea, în cadrul proiectului sunt organizate 18 seminarii în 6 unităţi de învăţământ din municipiul Baia Mare.

 

În ultimii ani, 17.460 de minore au născut, potrivit informaţiilor centralizate de la spitale: în 2009 am avut 5.865 de cazuri de mame minore, în 2010 – 5.511, iar în 2011 – 6.084 de cazuri. Fetiţele aduc pe lume copii pentru că au relaţii sexuale cu tineri de vârsta lor sau cu pensionari, sunt violate sau se prostituează pe câţiva lei. Ultimul studiu la nivel european arăta că România era ţara cu cele mai multe fete care au ajuns mame la vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, cu 714 cazuri. România era urmată în clasament de Bulgaria, cu 337 de mame minore, Spania, cu 143, şi Germania, cu 111. Între timp, noi cazuri de minore devenite mame au şocat opinia publică din România.

 

Soluţiile adoptate de diferitele ţări sunt foarte diverse. În Statele Unite, republicanii au impus educaţia pentru abstinenţă sexuală, strategie ce s-a dovedit ineficientă pentru reducerea proporţiilor fenomenului. Educaţia sexuală este subiect de dispută şi în Marea Britanie. Aici s-a încercat reducerea vârstei de consimţământ sexual - vârsta la care societatea consideră că tinerii sunt apţi să facă sex, iar legea spune că dacă un adult face sex cu o persoană sub această vârstă săvârşeşte o infracţiune. Dacă se reduce de la 16 la 14 ani, consideră susţinătorii schimbării, adolescenţii vor ajunge mai uşor la informaţie, deoarece nu se vor mai simţi „în ilegalitate”. În plus, ţara noastră este singura din Europa cu un trend ascendent. În ultimii trei ani, aproximativ 17.460 de minore au născut, numai în 2011 înregistrându-se 6.084 de cazuri, în creştere cu 500 de cazuri faţă de anul anterior.

Sarcina nu este doar un eveniment biologic. Este un eveniment care cuprinde un sens şi care antrenează consecinţe. A fi însărcinată înaintea vârstei de 20 de ani este o situaţie care devine tot mai frecventă. Dar cum să fii mamă când tocmai ai ieşit din adolescenţă ? Cel mai adesea survenită în mod accidental, sarcina la adolescente bulversează cu totul viaţa tinerei mame. Aceşti adolescenţi se trezesc părinţi înainte de a fi adulţi.

 

După naşterea copilului este absolută nevoie de susţinerea familiei şi anturajului pentru asumarea îngrijirilor. Alături de copilul care s-a născut, tinerele mame adolescente parcurg traseul autonomiei.

 

Care sunt riscurile acestei situaţii?

 

- probleme de ordin psihologic: depresii, anxietatate

- dificultăţi sociale

- carenţe cu consecinţe grave pentru mamă şi copil

- riscul de prematuritate, retard de creştere şi alte anomalii la copil

 

Din momentul în care o adolescentă află că este însărcinată, începe o întreagă avalanşă de sentimente, emoţii negative şi gânduri disfuncţionale: „Sunt pierdută!”, „Sunt singură cu problema mea!”, „Viaţa mea e gata!”, „Vreau să mor!”, „Nu mă poate ajuta nimeni!Depresia este tulburarea cea mai des întâlnită la adolescentele însărcinate.

Conştientizarea noului rol de mamă le sperie, se simt abandonate şi respinse de parteneri sau familie, se simt copleşite de emoţiile trăite, fiind confuze şi neînţelegând ce se întâmplă cu ele.

 

Aproximativ 20% din avorturi sunt efectuate asupra adolescentelor.

Avortul în adolescenţă este responsabil pentru probleme de ordin psihologic şi fizic, de abuzul de substanţe, tentative de suicid, ideaţie suicidară, comportamente distructive. Statisticile arată că, în cazul adolescenţilor, o sinucidere este precedată de alte 25 încercări eşuate.

Studiile arată că în decurs de 15 luni de la avort, unele adolescente rămân însărcinate din nou.

 

Adolescenta va dori să continue sarcina până la termen, dar va fi obligată de părinţi sau de partener să avorteze, adică „să facă ce e mai bine pentru toată lumea.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.