• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Ianuarie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Rezultatele căutării:

Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Gazeta de Maramureş (863)
Gazeta de Maramures (863)
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Mica Românie din Gran Canaria
La 4000 de kilometri de Romania, in mijlocul Oceanului Atlantic, se afla o mica Romanie I Romani din toate colturile tarii, plecati acolo la munca, incearca sa-si pastreze identitatea si credinta, iar sufletul comunitatii il reprezinta preotul I Povestea protosinghelului Daniel Tataran, originar din judetul Satu Mare, format la Seminarul si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, este una demna de un film sau de o   
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
S-a finalizat reabilitarea DJ 182B pe tronsonul Șomcuta Mare – Remeți pe Someș
Vineri, 20 decembrie 2019, la Caminul Cultural din Miresu Mare, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, alaturi de secretarul de stat in Minis­terul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Florin Cret, de vicepresedintele CJ Maramures, George Moldovan, de primarul comunei Miresu Mare, Ioan Maties, dar si de primari din zona, consilieri judeteni si aparatul propriu al ins­titutiei, a anuntat   
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
S-a semnat actul constitutiv al ADI Distribuție Gaz Maramureș
Un numar de 18 unitati admi­nistrativ-teritoriale din Maramures au semnat joi, 19 decembrie 2019, in Cabinetul Presedintelui Consiliul Judetean Maramures, Gabriel Zetea, actul constitutiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Distributie Gaz Maramures.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Gripa Aviară, în Maramureş. Cod roşu!
Inceputul de an a adus in Maramures un focar de gripa aviara, o boala care duce la moartea pasarilor care sunt infestate cu virusul gripei aviare. Specialistii spun ca omul nu este afectat de aceasta boala, dar recomanda cetatenilor sa nu intre in contact cu zonele afectate. Specialistii maramureseni au luat masurile care se impun si se spera ca in cateva saptamani focarul sa se stinga.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Colţu meu. Plictiseala începutului de an
Inceputul de an nu a adus, asa cum ar fi fost cazul, schimbari importante in peisajul politic al Baii Mari. Ar fi trebuit sa fie schimbari deoarece ne aflam in an electoral, cu alegeri locale si parlamentare, dar si pentru faptul ca am avut o schimbare de putere la sfarsitul anului trecut. Sa nu mai vorbim de astre si constelatii, cele care spun ca anul 2020 va fi unul de foc, mai ales pe zona politica.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Jenant, mişeilor! Toate-s vechi și nouă toate!
Inca de la sfarsitul anului trecut, revistele de medicina si life-style fac mare tevatura pe tema unei „diete minune” care este prezen­tata ca fiind cheia succesului in mentinerea sanatatii si tratarea unor afectiuni suparatoare (cancer, diabet etc.): dieta intermi­tenta sau „postul intermitent”.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Phoenix... Cuprom, o fantomă ce bântuie tribunalele
Mineritul si metalurgia maramureseana au fost coloana vertebrala a economiei judetului. Imediat dupa 1989, economia judetului „duduia”. A fost perioada in care eram un judet cu o putere economica mai mare ca a Clujului, de exemplu. Dar lucrurile bune se termina prost, in general. Au urma anii in care democratia originala, capitalismul salbatic si oamenii din administratia maramureseana au reusit sa puna la pamant osatura   
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Invitație la Atelierul sculptorului Gheza Vida
In preajma sarbatorilor de iarna, acum sase ani, in anul Centenarului celebrului sculptor baimarean, se inaugura Atelierul Memorial Gheza Vida, cu sprijinul Munici­piului Baia Mare. Atunci au pasit pragul Muzeului memorial primii vizitatori. Anii au trecut, iar interesul pentru opera marelui sculptor roman este demonstrat de numarul mare de vizitatori (cateva mii) din toate colturile lumii.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Biblioteca de idei. Calendarele culturale – o necesitate!
Cu cateva luni inainte de fiecare an lucram acribios pentru realizarea „Calendarului cultural” al anului ce vine. Este o forma evidenta de gnoseotropism, pe care o dezvoltam an de an. Și mai este un fel de „broderie de tip Kayros” pe structurile definitiv stabilite de Cronos.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Calea, Adevărul şi Viaţa. Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor
Sfantul Ioan Botezatorul isi sfarsea destinul profetic si invatatoresc prin chemarea la pocainta. Dupa Botezul din Iordan, Mantuitorul Hristos isi incepea activitatea propovaduind po­cainta si vestind Imparatia cerurilor. Despre aceasta va vorbi mereu, sub diferite forme, in decursul celor trei ani de activitate pamanteasca.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Prigoana chiaburilor din Raionul Vișeu în perioada 1950 - 1959 (I)
In Maramures, in anul 1950, Raionul Viseu a fost arondat Regiunii Rodna, cu sediul la Bistrita, pentru a se fisura coeziunea acestei comunitati istorice. Amenintand familia si interesele membrilor ei, uneori chiar vietile acestora, prin reconfigurari repetate a asa-ziselor „liste cu chiaburi”, acestea s-au recompus, iar numarul chiaburilor din Raionul Viseu s-a micsorat de la 511 persoane (cap de familie) la inceputul   
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Datinile și obiceiurile de iarnă în metafore „picturale” ale artei românești
„Fenomenele cosmice, cu impletirea dintre ordine si haos, lumina si intuneric, dintre viata si moarte, se ofera ca modele ale unei reprezentari in care polaritatile imediate, sesizabila in realitatea tangibila, se traduc prin tensiunea dintre simetrie si asimetrie, dintre cromatica dominata de alb sau negru, dintre tonuri deschise sau inchise, forme finite sau nonfinite.” (Constantin Prut, Calea ratacita – O privire   
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Oaspeți din regiunile înfrățite cu Consiliul Județean, prezenți la evenimentul „Crăciun în Maramureș”, ediția a XI-a
Și in 2019, evenimentul devenit deja traditie, „Craciun in Maramures”, ajuns la cea de-a XI-a editie, a fost sarbatorit alaturi de prietenii si partenerii din Ucraina - regiunea Transcarpatia, si Ivano–Frankivsk din Lituania, districtul Panevezys, dar si de fratii de peste Prut, din raioanele Straseni si Hincesti.
Vineri , 17 Ianuarie , 2020
Tradiții și obiceiuri de iarnă unice au fost puse în scenă la cea de-a XI-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș”
Cele mai asteptate manifestari din cadrul celei de-a XI-a editii a evenimentului traditional-cultural „Craciun in Maramures” s-au desfasurat sambata, 21 decembrie 2019, la Muzeul Satului din Baia Mare. „Satul din inima orasului” - asa cum mai este numit acest muzeu - si-a deschis portile pentru cetele de colindatori si sutele de vizitatori inca de la ora 11.00. Actiunea a avut loc intr-un cadru festiv care a reamintit