Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Duminică , 25 Martie , 2012

Generaţia Mateianu sau fotbalul cu casa închisă

de Mândru de Maramureş

În urmă cu mai bine de trei decenii, băimărenii redescopereau plăcerea de a merge la stadionul situat la poalele Dealului Florilor. Timp de cinci ani, atât cât antrenor principal la FC Baia Mare a fost Viorel Mateianu, spectacolul în dreptunghiul verde a fost asigurat. 
 

Demis de la conducerea Progresului, echipă cu care promovase în prima divizie, Viorel Mateianu a ajuns în Baia Mare. Înainte de a accepta să preia postul de antrenor, a văzut echipa „la lucru” timp de câteva etape din tribune. La scurt timp după ce a preluat conducerea echipei, Viorel Mateianu a început schimbările masive, nu doar în ceea ce priveşte lotul, ci, mai ales, în sistemul de joc al echipei. Nu a ţinut să aducă „nume mari” în cadrul lotului, mulţumindu-se cu jucătorii pe care i-a găsit în Baia Mare sau i-a descoperit în judeţ.
 Antrenorul despre care s-a spus ulterior că a fost cel mai inventiv antrenor din fotbalul românesc, tehnicianul de vârf al vremii respective, omul pe care Mircea Lucescu îl consulta de câte ori avea ocazia, nu a fost înţeles la început nici în Baia Mare. Ideile sale, inovatoare în fotbal, păreau stranii pentru mulţi, inclusiv pentru fotbaliştii pe care-i antrena.
Cu timpul, „nea Vio”, aşa cum îi spuneau şi îi mai spun şi acum fotbaliştii de atunci, a reuşit să le explice, să le argumenteze şi să le demonstreze că ceea ce le cerea să facă pe teren erau lucruri care se înscriau într-o logică a unui fotbal modern, rod al unor scheme îndelung gândite. Implementarea noului sistem de joc a presupus exersarea unor noi trasee ale mingii, un rol mult mai mare acordat presingului, sincronizări între mişcările jucătorilor şi, o noutate absolută în fotbalul de atunci, folosirea portarului în anumite faze ale jocului pe o poziţie avansată, ca un veritabil libero. Jocul colectiv, valoarea de grup a echipei erau mai importante în viziunea lui Viorel Mateianu decât valorile individuale.
Toate aceste schimbări au dus în cele din urmă la un joc extrem de spectaculos şi eficient în acelaşi timp al FC-ului din Baia Mare. Promovarea în prima divizie (1978) nu a surprins pe nimeni. Surprinzător pentru mulţi a fost faptul că FC Baia Mare a ajuns la un moment dat liderul campionatului. Echipele galonate ale fotbalului intern aveau să descopere destul de repede că fotbalul se putea juca şi altfel. Semnalul fusese dat la Constanţa, atunci când FC Baia Mare învinsese cu 3-1 Naţionala de fotbal a României.
Mateianu a reuşit să revoluţioneze fotbalul în Baia Mare. Considerat un vizionar, antrenorul care a refuzat să antreneze Naţionala preferând să rămână în continuare la cârma FC-ului a fost un inovator şi în metodele de pregătire. A fost interesat de centrul de copii şi juniori al clubului, cerând aceleaşi tipuri de antrenamente şi pentru cei mici.
Marile bucurii pe care fotbaliştii aflaţi sub conducerea lui Viorel Mateianu le-au oferit locuitorilor Băii Mari au fost repede uitate atunci când au venit şi insuccesele. În Baia Mare, Mateianu s-a impus repede, s-a făcut respectat şi iubit de cei mai mulţi dintre băimăreni. Riscul a fost că şi-a făcut şi duşmani.
Mateianu a plecat din Baia Mare, dar elevii săi n-au uitat repede lecţiile primite în anii precedenţi. Nu întâmplător, FC Baia Mare, devenită divizionară B, avea să ajungă în finala Cupei României şi să joace o dublă manşă în Cupa Cupelor cu Real Madrid (1982). Cine îşi poate imagina astăzi un astfel de meci? Atunci a fost posibil... După cum a fost posibil ca o echipă de care nimeni nu auzise în Italia să învingă Fiorentina, vicecampioana proaspetei ţări campioane mondiale, chiar la ea acasă...
Ar fi nedrept poate ca doar o parte dintre jucătorii din acea vreme să fie amintiţi, cu toate că unii dintre aceştia au fost emblematici pentru FC Baia Mare. Cei care au jucat în perioada Mateianu sunt următorii: D.Ariciu, N.Gadja, V.Frank, M.Borz, I.Condruc, Al.Koller, Gh.Molnar, I.Mureşan, M.Moldovan, Panfil Radu, M.Sabău, St.Hoffmeister, I.Szepi, A.Rosznyai, Gh.Deac, Al.Terheş, C.Dragomirescu. Alături de aceştia, chiar dacă după plecarea lui Viorel Mateianu de la Baia Mare, au mai jucat V.Feher, I.Perneş, V.Buzgău, V.Ignat, I.Hotico, L.Bălan, I.Tătăran, Gh.Tulba, I.Racz, V.Bonte, Cr.Ene, D.Moldovan, A.Weisenbacher. În urmă cu trei decenii, fotbalul în Baia Mare se juca cu casa închisă...