Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 24 Octombrie , 2022

Undă verde spre Schengen

de Gazeta de Maramures

Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spațiul Schengen. Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abțineri. Decizia finală va fi luată în luna decembrie, de către Consiliul JAI și apoi Consiliul European. Potrivit europarlamentarilor români, eurodeputații din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au numărat printre cei care s-au abținut de la vot.


Ce este Schengen? O politică a Uniunii Europene prin care țările acceptate în această zonă sunt de acord să elimine toate tipurile de control la frontierele reciproce. Zona este denumită după Acordul Schengen din 1985 și Convenția Schengen din 1990, ambele semnate în mica localitate vinicolă cu același nume din Luxemburg, așezare aflată foarte aproape de granițele Germaniei și Franței.
Primii membri ai zonei de liberă circulație au fost Germania, Fran­ța, Belgia, Olanda și Luxemburg. În prezent, 26 de țări fac parte din acord: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Fran­ța, Germania, Grecia, Italia, Le­tonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria; inclusiv țări care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda,
Liechtenstein și Norvegia.
Trei microstate europene - Monaco, San Marino și Vatican - mențin frontierele deschise pentru traficul de pasageri cu vecinii lor și, prin urmare, sunt considerate membre de facto, ca urmare a imposibilității practice de călătorie de pe teritoriul lor fără a tranzita cel puțin o țară membră Schengen. Dintre cele cinci state membre UE care nu fac parte din spațiul Schengen, trei - Bulgaria, Croația și România - sunt obligate din punct de vedere juridic să adere în viitor. În timp ce procesul privind intrarea Croației este în desfășurare, Cipru beneficiază de o derogare temporară, iar Irlanda menține opțiunea de a rămâne în afara spațiului și desfășoară propria zonă comună de călătorie cu Regatul Unit.

Cu ce avantaje vine calitatea de membru Schengen? Două dintre cele mai mari avantaje sunt: popu­lația are libertate totală de cir­culație dintr-o țară membră în alta, dar Schengen vine și cu libertate de circulație a mărfurilor, serviciilor și capitalului.