Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 13 Septembrie , 2021

Târgul Cepelor de la Asuajul de Sus la a 50-a ediție. Una de excepție

de Nicolae Teremtus

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc un eveniment de seamă, binecunoscutul și mult așteptatul festival „Târgul
Cepelor” din Asuajul de  Sus, una din comunele de seamă ale Țării Codrului. Ajuns la a 50-a ediție, Târgul din Asuaj aduce în fiecare an zeci de mii de participanți din Maramureș, din Satu Mare, Sălaj, Cluj sau din alte părți ale țării.

Ediția din acest început de toamnă vine după un an de pandemie, în care nu au putut fi desfășurate astfel de manifestări. Cu atât mai mult cu cât a fost dorința  celor din Asuaj de a organiza un festival perfect, în care bucuria revederii să fie „condimentată” cu muzică bună, cu dansuri populare, cu mâncare și cu standuri, de  unde s-au putut cumpăra ceapă, usturoi, legu­me de sezon, dar și haine, pantofi, jucării.  Copiii au avut amenajate standuri speciale cu jocuri și ju­cării, de la roată la  tobogane.
Sâmbătă, au avut loc recitaluri de muzică ușoară și etno pentru tineret și pentru cei care îndrăgesc muzica ușoară, iar duminică An­samblul Folcloric Național „Tran­silvania”, Ansamblul Folcloric „Cu­nunițaˮ Satu Mare și Ansamblul Folcloric „Porolissumˮ Zalău au susținut un program folcloric. De asemenea, recitaluri și progra­me artistice deosebite au prezentat formațiile de amatori din Mara­mureș, Sălaj, Satu Mare.

La această manifestare de excepție au venit mai mulți primari din Țara Codrului, viceprimarul de Baia Mare, Doru Dăncuș, primarul orașului Ulmeni, Lucian Morar, și prefectul Vlad Duruș, însoțit de senatorul USR, Dan Ivan.
Ar  fi trebuit să  fie prezent și președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, dar vizita premierului Florin Cîțu în Maramureș a anulat această deplasare. Consiliul Județean a susținut organizarea manifestării.  
Legenda spune că în Asuaj, în urmă cu mai bine de un secol, era organizat un târg de fete, unde tinerele urmau să se mărite. În fiecare an, la „locul târgului”, cum îi spuneau țăranii, se adunau fii din toată zona Codrului pentru a admira portul popular, podoabele tradiționale, cepele, purtate cu mândrie de către fete pe frunte, precum şi dansul câmpenesc. La vremea aceea, era o sărbătoare foarte mare și, totodată, o ocazie unică, în care holteii de însurat îşi puteau întâlni aleasa inimii. Astăzi, târgul nu mai este prilej de măritiș, ci de cântec, joc şi voie bună. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a 50-a ediţie, iar primarul Vasile Boitor, alintat de invitaţii prezenţi la eveniment „primarul general al Ţării Codrului”, s-a străduit chiar şi în vremuri de criză să realizeze un festival de excepție, cu minimum de cheltuieli. Și a reușit.

După mai multe reprize de cântec și dans popular, oficialii prezenți la manifestare au urcat pe scenă pentru a transmite celor prezenți mesaje.
„Ne bucurăm să putem organiza în condiții foarte bune acest festival. Împreună cu Consiliul Județean, am reușit să organizăm manifestarea. Avem o bună colaborare cu cei de la județ și în acest an, ca în anii trecuți, astfel că  tradițio­nala sărbătoare «Târgul Cepelor» poate începe. Mulțumesc Consi­liu­lui Județean, domnului preșe­dinte Ionel Bogdan pentru spri­ji­nul pe care ni l-au acordat. Din păcate, acesta nu a putut fi cu noi, aici, deoarece a venit în Baia Mare premierul României, Florin Cîțu, și a avut program în capitala județului. Nu au putut fi de față nici parlamentarii pesediști, deoa­rece au mers la botezul organizat de domnul deputat Gabriel Zetea. Și colegii mei de aici, după terminarea sărbătorii, vor merge la acest eveniment”, a spus primarul Vasile Boitor.

A urmat prefectul Vlad Duruș. Acesta a mărturisit că nu a fost niciodată la Festivalul Cepelor.
„Mă bucur să fiu azi aici, în calita­te de prefect, dar mai ales în cali­tate de conjudețean al dum­nea­voastră. Mărturisesc că nu am fost ni­ciodată la Târgul Cepelor, dar ce văd este îmbucurător și îmi crește inima când observ că, după o perioadă în care nu am putut să ne întâlnim, mai ales în grupuri așa de mari, iată că suntem într-o zi de săr­bătoare și ne-am adunat aici ca să continuăm această  tradiție extrem de frumoasă a Asuajului și a întregii Țări a Codrului. Evident că nu ne putea împiedica pe noi nicio boală, nicio pandemie să ducem mai departe datinile noastre. Aici, în zona Codrului, de unde a pornit George Pop de Băsești, de  unde a pornit alaiul Unirii, nu se putea să rămânem fără să ducem mai departe «Târgul Cepelor», care a ajuns la a 50-a ediție, dar neoficial ea se desfășoară de mai mult de 100 de ani. Vă doresc să păstrați în continuare obiceiurile noastre ma­ra­mu­reșene, tradițiile și Dumnezeu să bi­necuvânteze Maramureșul, Asuajul și toată Țara Codrului”, a spus prefectul Vlad Duruș.
„Recunosc că sunt prima dată la sărbătoarea dumneavoastră și sunt impresionat de câtă lume este aici. Este multă bucurie, mai ales după perioada în care nu am putut să ne vedem, să ne  bucurăm de evenimente precum cel de acum. Sunt alături de dumneavoastră, astăzi, o zi specială și pentru mine, este ziua mea de naștere și am ales să fiu aici, să sărbătoresc alături de dumneavoastră. Mă bucur că v-am văzut și să ne vedem ani mulți de acum încolo”, a spus senatorul USR, Dan Ivan.

La microfon a venit viceprimarul de Baia Mare, Doru Dăncuș, cu un mesaj din partea primarului Că­tălin Cherecheș și a municipiului Baia Mare.
„Sunt bucuros că astăzi reprezint municipiul Baia Mare în fața dumneavoastră la această sărbă­toare de tradiție care a ajuns la ediția 50. Stau și mă uit la cei de pe scenă, la cei care au onorat această manifestare, și constat că  aici este opoziția, întrucât cei de la putere au treabă și trebuie să re­cunoaștem că, ne place sau nu ne place, «Târgul Cepelor» este o sărbă­toare de tradiție, este o săr­bătoare care pune în valoare românismul care există aici, în Țara Codrului. Mă uit la primarii de aici, ei au tricolorul pe piept, iar eu și domnul prefect nu avem, dar asta nu înseamnă că noi nu suntem buni români. Toți suntem buni români. Iubim tradițiile și pentru acest lucru venim aici să vă încurajăm să faceți același lucru, să țineți tricolorul pe piept, că sunt mulți care vor să ne  calce în picioare. Să  aveți o sărbătoare fru­moasă”, a spus Doru Dăncuș.
A vorbit cu mult patos și primarul de Ulmeni, Lucian Morar, cel care a cerut politicienilor de la putere și opoziție să nu se mai certe și să facă ce trebuie pentru români.

După momentul oficial, au urmat alte reprize de muzică și de dans. Cântecul și jocul autentic s-a prelungit până spre seară, iar participanții au plecat cu gânduri bune, cu dorința de a organiza o ediție viitoare la fel de reușită, dar și cu portbagajul mașinilor plin cu ceapă și usturoi. Doamne ajută!