Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 21 Aprilie , 2021

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

de Gazeta de Maramures

Duminică, 11 aprilie 2014, a patra din Postul Mare, Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana, stareță maica Stavroforă Filofteia Oltean, cu care ocazie a fost oficiată și slujba de prohodire a Părintelui Gheorghe Urda, cel care a reînviat, în 1993, Mănăstirea Bârsana după peste două secole de la dărâmarea ei de către autoritățile austriece.

 

 

Sfânta Liturghie Arhierească


Soborul a fost alcătuit din Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. dr. Paisie Cinar, duhov­ni­cul Mănăstirii Bârsana, Pr. Gheorghe Ulici, secretarul Protopopiatului Sighet, Pr. Marcel Oprișan, parohul credincioșilor din satul Bârsana, Pr. Teodor Bârsan, misionar, Pr. Gheorghe Sfara, ginerele Părintelui Gheorghe Urda, trecut la Domnul, al cărui sicriu a fost adus și așezat, sâm­bătă seara, în Paraclisul bisericii din Bârsana, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dumitru Botiș, inspector epar­hial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Lucian Burnar, secretar eparhial, Diac. Calinic Nistor, de la Mănăstirea Rohia. La ectenia din Sfânta Liturghie pentru cei decedați, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oficiat rugăciunile lângă sicriul cu trupul Părintelui
Gheorghe Urda, depus în Paraclisul de la demisolul bisericii Mănăs­tirii, în prezența familiei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Mara­mureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, același cor dând răs­punsurile și la prohodirea Părintelui Gheorghe Urda.
La Chi­nonic și după încheierea Sfintei Liturghii, a cântat cunoscuta interpretă Maria Mihali din Baia Mare.

Între credincioșii sosiți pentru Sfânta Liturghie și pentru a se ruga pentru sufletul Părintelui Gheorghe Urda în număr de mai multe mii, s-a aflat primarul Ștefanca Teodor - care i-a întâmpinat pe cei doi ierarhi la sosirea lor, sâmbătă, la biserica din Bârsana, și duminică dimi­neața, la ieșirea pentru Sfânta Liturghie, la Altarul de Vară al Mănăstirii „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, Bârsana - și arhitectul Dorel Cordoș din Sighetu Mar­mației, care a conceput întregul complex mănăstiresc de la Bârsana, unic în lume, nu numai în Europa, o citadelă a credinței ortodoxe, o mănăstire mult cău­tată de persoane de pe mapamond. Între credincioșii prezenți, s-au aflat și alți oameni cu funcții politice și din administrație.

Trebuie să amintim că slujba Prohodului Părintelui Urda a fost oficiată la ora 14.00, pentru ca preoții din Protopopiatul Sighet să poată veni, după săvârșirea Sfintei Liturghii în parohiile lor, și la slujba de înmormântare a Părintelui Gheorghe Urda, cel care le-a fost, o perioadă de doi ani, protopop interimar. A fost o zi de primăvară cu cer senin și soare, cu căldură aproape de 20 grade C, fără pic de vânt, dar cu o dimineață răcoroasă ce prevestea o zi luminoasă.  
 

Cuvântul de învățătură
 

Un amplu și cuprinzător cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul și despre Scara dumnezeiescului urcuș, precum și despre Evanghelia duminicii, a vindecării fiului lunatic.
„Duminica de azi poartă numele Sfântului Ioan Scărarul, pentru că acest om plăcut lui Dumnezeu, Sfânt, este un dascăl al pocăinței. Este un părinte care, prin viețuirea lui duhovnicească, cum se spune în sinaxarul vieții lui, că la vârsta de 16 ani a fost chemat de Dumnezeu ca să-I slujească Lui în mănăstire, la poalele Muntelui Sinai, acolo unde Dumnezeu I-a dat prorocului Moise cele 10 porunci, cele două Table ale Legii, în care erau scrise, de însuși degetul lui Dumnezeu, cele 10 porunci, care au fost dăruite poporului evreu și, prin Moise, întregii umanități. Acolo a petrecut în sfințenia vieții, după ce 40 de ani s-a retras în adâncul pustiei. La rugămintea duhovnicului său, a alcătuit o lucrare, o carte, în 30 de capitole, în care descrie frumusețea du­hovni­cească a crești­nului, în ge­neral, și, în mod special, pentru viețuirea monahală”.
În continuare, Preasfințitul Pă­rinte Timotei Sătmăreanul s-a referit la post: „Postul nu trebuie să ne pară greu. Este o bucurie, este o bucurie a sufletului, este o bucurie a ființei noastre. Numai prin post și rugăciune putem să dobândim harul lui Dumnezeu, pacea și liniștea. Un om care are rugăciune multă, care ține post, este un om al păcii, al liniștii, al dragostei. Se vede pe chipul lui. Omul care are pe Duhul Sfânt, care are rugăciune multă se vede prin felul lui de a viețui, prin felul cum se comportă cu ceilalți. Este plin de omenie, este plin de smerenie, de bunătate, de dragoste și în preajma lui te simți liniștit, împăcat. Acesta îl are pe Duhul Sfânt, iar Duhul Sfânt nu vine decât dacă este invitat. Hristos nu vine în sufletul nimănui dacă nu este invitat”.

Câteva referiri a făcut Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul la Mănăstirea Bârsana:
„Aici, în acest spațiu ales și binecuvântat de Dumnezeu, plin de istorie, și-a avut reședința ultimul episcop ortodox al Episcopiei Maramureșului, Gavriil de Bârsana, care, așa cum consem­nează paginile istoriei noastre bisericești, pe la anul 1739, aici își avea reședința și, din acest loc, slujea pe Dumnezeu și se ruga îm­preună cu poporul în toate localitățile Maramureșului. De aceea, aici este o pată plină de lumină, care are menirea să ne caute și pe noi, oferindu-ne, prin rugăciunile care se fac aici, fie­căruia dintre noi, liniște și pace sufletească.”