Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 7 Iulie , 2025

Săluc Horvat - 90

de Nicolae Teremtus

Recent, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a organizat lansarea cărții „SălucHorvat în oglinda criticii literare”, volum omagial la împlinirea a 90 de ani de viață, apărut la Editura Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, 2025.



În deschiderea evenimentului, a avut loc o proiecție de film documentar cu imagini din arhiva foto și video a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, realizat de bibliotecara Corina Șandor-Martin.
Despre opera și personalitatea autorului au luat cuvântul: conf. univ. dr. Florian Roatiș, poetul și gazetarul Gheorghe Pârja, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea. Au mai luat cuvântul: dr. Dana Buzura-Gagniuc,  manager al revistei de cultură „Nord Literar”, care i-a acordat autorului o diplomă de excelență; etnologul Pamfil Bilțiu, profesorul Vasile Leschian, preotul Cristian Albu de la Parohia Greco-Catolică „Buna Vestire” Baia Mare. Moderator al evenimentului directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean
„Această lucrare constituie modul cel mai potrivit și complinitor de venerare pentru un lucrător consecvent și concludent «în via domnilor Chronos și Kayros». Noi nu putem uita și nu putem trece cu vederea că SălucHorvat a fost primul salariat al Institutului Pedagogic de 3 ani înființat la 1 octombrie 1961 la Baia Mare; că bibliograful Săluc Horvat a pus Bazele Bibliotecii Institutului Superior din Orașul Florilor; că dascălul SălucHorvat a întemeiat învățământul biblioteconomic liceal la Baia Mare; că cercetătorul SălucHorvat a creionat „disciplina” științifică principală a domeniului său de excelență prin lucrarea sa extrem de cunoscută și utilizată ,,Introducere în biblioteconomie”; că eminescologul SălucHorvat a dedicat poetului nostru național Mihai Eminescu un număr de opt tratate de specialitate; că gazetarul cultural SălucHorvat a aglutinat în jurul său exponenți de forță cu care a biruit exemplar inerțiile timpului punând bazele primei reviste de cultură a Maramureșului „Nord Li­te­­rar” pe care a și condus-o timp de două decenii ș.a.m.d.
Fie ca gestul nostru generos să constituie în marele buchet de flori al zilei de 23 iunie 2025 floarea recunoștinței pentru SălucHorvat, prietenul, colegul și contemporanul nostru, care și-a dedicat întreaga viață unor idealuri mărețe și nobile, cultivându-le constant, corect și consecvent pe altarul culturii băimărene și maramureșene”, a spus Teodor Ardelean în prefața volumului omagial.

 



SălucHorvat, bibliograf şi istoric literar, s-a născut la 23 iunie 1935, în satul Şigău, judeţul Cluj.

Studii:
Urmează şcoala primară în satul natal;
1949-1952 – Şcoala profesională în Dej:
1952-1955 – Liceul nr. 1 „Emanoil Gojdu” din Oradea;
Studii superioare la Institutul Pedagogic din Baia Mare şi la
Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Licenţiat
în filologie, specialitatea limba şi literatura română.

Activitate profesională:
1955-1957 – Pedagog la Grupul şcolar sanitar din Satu Mare.
1957-1961 – Militar în termen şi subofiţer de poliţie.
Din 1961 – Salariat al Universităţii din Baia Mare, îndeplinind
funcţiile de: secretar, şef serviciu personal, director economic. Debut
publicistic în ziarul local Pentru socialism.
Din 1967 – Bibliograf principal la Biblioteca Institutului de Învăţământ Superior Baia Mare.
1970-1977 – Profesor  asociat la liceele „Mihai Eminescu” şi
„Gheorghe Şincai” din Baia Mare, fiind printre primii care introduc
în planul de învăţământ pentru liceele cu profil filologic studiul „biblioteconomiei”.
1990-1997 – Director al Bibliotecii Universităţii Baia Mare.
Din 1991 – Lector universitar (asociat) la Universitatea din Baia Mare, titular al cursurilor „Corespondenţă economică şi birotică” şi „Biblioteconomie”.
1998-2004 – Director al Editurii Universităţii de Nord.
1999 – Redactor la revista de cultură România km 0.
Director executiv al revistei de cultură Nord Literar, editată de Asociaţia Scriitorilor Baia Mare.
A colaborat cu studii, articole, recenzii şi cronici la diverse reviste: România literară, Luceafărul, Tribuna, Limbă şi literatură, Limba şi literatura română, Ateneu (Bacău), Geneze (Satu Mare), Biblioteca, Nord, Archeus, BibliothecaSeptentrionalis (Baia Mare), Maramureş, Buletinul ştiinţific al Universităţii din Baia Mare, Studii şi articole, România km 0, Pro Unione, Nord Literar.
Membru al mai multor asociaţii internaţionale şi naţionale.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România