
Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 4 Mai , 2009
Sa ne veselim oleaca
Ne-ar placea sa avem la cine sa propunem ca, pe viitor, sedintele de Colegiu Prefectural sa se numeasca „Reality-show cu sefi de institutii”. Si de aceasta data, cat timp altii s-au plictisit, am adunat „perlele sedintei”.
La sedintele de Colegiu Prefectural organizate de Prefectura, se pun absenti daca nu-s prezenti reprezentanti ai tuturor institutiilor deconcentrate. De obicei, aici se citesc rapoarte de activitate, asa ca, probabil pe motiv de plictiseala, sefii institutiilor din subordinea Prefecturii isi trimit subalternii sa faca act de prezenta. Sedinta de saptamana trecuta a fost condusa de prefectul Sandu Pocol, care a demonstrat ca inca nu s-a deprins sa provoace dezbateri privind problemele judetului. E drept ca prefectul a incercat, dupa lectura rapoartelor de activitate, sa ceara cateva detalii, dar pentru ca intrebarile erau mult prea generale, s-a raspuns fie evaziv, fie s-a promis ca institutiile vor trimite spre
Prefectura instiintari cu tot ce-l intereseaza.
N-o sa va plictisim cu detaliile rapoartelor de activitate. Va spunem doar ca si-au exersat talentul la citire reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului, Directiei de Sanatate Publica, de la Directia Sanitara Veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv Comisariatul Judetean Maramures al Garzii de Mediu. Aproape ca putem face pariu ca, daca am cauta rapoartele institutiilor prezentate anul trecut, acestea ar fi identice, atata doar ca s-au schimbat niste numere. Bineinteles ca nimeni din sala nu s-a fortat sa fie atent, continuandu-si in soapta discutiile incepute inaintea sedintei (despre salariile inghetate ale functionarilor). Alexandru Ilies, directorul DSP, s-a apucat in finalul lecturii raportului sa tina o dizertatie de toata frumusetea despre gripa porcina, ca n-a mai avut nimeni chef sa-l mai intrebe nimic. Ideea este ca, prin masuri elementare de igiena, se pot evita si aceste imbolnaviri. De dragul umorului subtil, va spunem ca, dupa fiecare lectura de raport, prefectul se adresa celor din sala: „Intrebari? Aprecieri?”. Ei bine, nimeni n-a avut intrebari, dar nici aprecieri. Pana acum, la capitolul „aprecieri”, se ridicau din sala, care mai de care, sa felicite activitatea institutiei aflate la raport si sa laude buna colaborare. Doamne fereste, sa nu inteleaga cineva ca ne este dor de asemenea spiciuri! Chiar ne-am bucurat ca n-au fost „aprecieri”.
Seful APM a vorbit, patruns parca de solemnitatea momentului, despre calitatea aerului. Dupa ce a spus ca va sublinia niste aspecte care trebuie „sa dea de gandit”, la cateva fraze, a zis ca anul trecut calitatea aerului a fost „buna, cu cateva exceptii”. Dupa ce a aratat cu degetul spre societatea Romplumb, a anuntat ca cei interesati gasesc detaliile si pe internet. Reprezentantul DSV a turuit o informare privind aplicarea ordonantei pentru siguranta alimentelor, iar seful Garzii de Mediu a reamintit principalele incidente pe linie de mediu care, de altfel, au fost intens mediatizate in ultimele luni. Hai sa va spunem ce ne-a facut sa ne simtim bine pe parcursul acestei sedinte. Am „vanat” cuvinte stalcite. Asa ca, in loc de „repartizate”, s-a zis „repartenzate”, in loc de „suspensie” s-a zis „suspiensie” etc. Cei de la microfon erau atat de cufundati in lectura, incat pur si simplu credem ca nu procesau ce spuneau. De exemplu, cineva a citit chiar prescurtarile de pe foaie. S-a spus „valim”, iar dupa ce din sala s-a spus un „ce?”, la microfon s-a facut corectura. Asa am aflat ca „va. lim.” Era, de fapt, prescurtarea de la „valoarea limita”. Am lasat la urma cireasa de pe tort: in loc de „agenti economici”, in sedinta Colegiului Prefectural s-a spus „agenti ECONOMUCI”.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro