Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 17 Iunie , 2013

Românii au cucerit Impresionismul francez

de Gazeta de Maramures

În perioada 8-10 iunie a.c, o delegaţie a oraşului Vişeu de Sus, condusă de primarul Vasile COMAN, a participat, în cadrul proiectului de cooperare descentralizată Vişeu de Sus-Croissy sur Seine, la o serie întreagă de manifestări în oraşul de pe malul Senei.

 

Proiectul a luat fiinţă la iniţiativa şi cu sprijinul deosebit al unul vişeuan de excepţie, cetăţean de onoare al oraşului, care de mai bine de 20 de ani trăieşte în capitala Franţei, dar a fost şi este mereu un adevărat ambasador al Maramureşului: campionul mondial la canotaj, Vasile TOMOIAGĂ.

Prima fază a proiectului, „Să învăţăm să ne cunoaştem”, care s-a concretizat în acest sfârşit de săptămână, a însemnat nouă luni de muncă a Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, prin directorul său, d-ra Anuţa POP, a Asociaţiei „Croissy sans Frontières” (prin d-na Natacha DERVEAUX) şi a Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Franţa (preşedinte Alexandru URDAŞ).

Scopul este acela de a promova valorile zonei Vişeului şi, în acelaşi timp, de a creşte vizibilitatea şi accesibilitatea culturii româneşti, în general şi maramureşene, în special, pe pieţele culturale internaţionale, prin promovarea Vişeului, ca exponent al Maramureşului Istoric.

Sâmbătă, 8 iunie, a avut loc inaugurarea oficială a castelului Chanorier, care şi-a redeschis porţile după o lungă perioadă de renovare. Delegaţia Vişeului de Sus, alături de înalte oficialităţi ale statului francez, a fost invitată la eveniment. De asemenea, din partea statului român a fost prezentă doamna ministru secretar de stat Carmen TOCALĂ (Ministerul Tineretului şi Sportului), care a onorat invitaţia lansată de Vasile TOMOIAGĂ, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Paris şi ai Institutului Cultural Român.

Reprezentanţi de seamă ai românilor din Franţa au venit să-i susţină pe vişeuani, în urma promovării pe care Alexandru Urdaş şi LSRS Franţa au făcut-o evenimentului: academicianul Cicerone ROTARU, cetăţean de onoare al Vişeului, membru al Academiei Franceze, reprezentanţi ai UNESCO şi ai Băncii Europene de Investiţii.

 

Duminică, 9 iunie, în cadrul sărbătorii „Fête de la Grenouillère », artistul plastic vişeuan Ghertruda ZSEGORA a participat (împreună cu alţi 5 artişti români din diaspora) la Concursul internaţional de pictură impresionistă organizat sub egida OFAJ (Oficiul Franco-German pentru Tineri), alături de pictori germani şi francezi. Evenimentul a fost considerat de OFAJ ca fiind unul dintre cele reprezentative la nivel mondial, pentru a sărbători 50 de ani de la înfiinţare şi 50 de ani de la Tratatul de la Elysée.

Participarea la acest concurs de pictură este cu atât mai importantă, cu cât oraşul Croissy sur Seine este unul dintre cele mai importante centre ale impresionismului mondial. Este situat în inima Ţării impresionismului şi a găzduit, în decursul secolului al XIX-lea, mari artişti ca: Monet, Renoir, Turner, Corot, Sisley, Morisot etc.

În cadrul concursului internaţional au fost acordate cinci premii: Premiul Oraşului, Premiul „Ţării Impresionismului”, Premiul Asociaţiei Artistice din Croissy, Premiul „Karin de MARC» şi Premiul Muzeului Grenouillère. Dintre acestea, trei premii au fost câştigate de artişti români. Impresionismul francez a fost cucerit, aşadar, de către români!

Artistul plastic vişeuan Ghertruda ZSEGORA a realizat o lucrare de excepţie, în manieră impresionistă, care a convins juriul să o desemneze câştigătoarea premiului Karin de MARC, înmânat de Jony GARNER preşedintele Asociaţiei „Croissy sans frontiere”.

Acest premiu, onorant pentru vişeuani, este o confirmare a valorii artistice dar, în acelaşi timp, îi îndreptăţeşte să organizeze prima ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură „Impresionism pe Valea Vaserului”, care se va desfăşura în iulie şi care constituie următoarea etapă a proiectului de cooperare între Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine.

 
 
 

Premiile au fost câştigate de:

 

Premiul oraşului, înmânat de domnul primar Jean Roger DAVIN - Daniela BALANESCU “DALIGHT”- artist român

 

Premiul Ţării impresioniştilor, înmânat de d-na viceprimar - Annie CHAPON, pictor din oraşul Chatou

 

Premiul Muzeului Grenouillère, înmânat de Pierryck ROYNARD, preşedintele Asociaţiei ,,Les amis de le la grenouillère” - Florina ANDONIE, artist român

 

Premiul Karin de MARC, înmânat de Jony GARNER, preşedintele Asociaţiei „Croissy sans frontiere” - Ghertruda ZSEGORA, artist român

 

Premiul Asociaţiei artistice din Croissy, înmânat de Josette NICOLLE, preşedinte AAC - Dominique THERON, pictor din Paris.

 
 

Asociaţia Artiştilor din Croissy

 

Bună ziua tuturor! Asociaţia Artiştilor din Croissy a fost deosebit de onorată de participarea prietenilor români şi germani Aceşti artişti şi-au exprimat talentele lor adevărate. Trei dintre ei au fost premiaţi, alegerea fiind una foarte dificilă. Publicul prezent a apreciat în mod deosebit operele, acuarele, ulei şi acril, toate de calitate.

 
 
Josette NICOLLE,
Preşedinte AAC