
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

România la răscruce: Prezidențialele din 2025 rescriu viitorul țării
România se află, din nou, într-un moment de decizie istorică. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 nu este doar o competiție electorală între doi candidați, ci un test al maturității democratice și al direcției pe care societatea românească dorește să o urmeze în următorii ani. Cu un electorat tensionat, revoltat, împărțit în două tabere, cu provocări interne și cu o Europă aflată în schimbare, votul din 18 mai are o greutate majoră, care va contura viitorul României de astăzi.
Alexandra CRISTIAN
Cei doi candidați rămași în cursă oferă viziuni profund diferite despre viitorul României: una ancorată în valorile europene, iar cealaltă centrată pe suveranism, discurs antisistem şi o Europă a naţiunilor. Alegerile din 2025 devin astfel o răscruce. În joc nu sunt doar funcții sau promisiuni electorale, ci însăși identitatea democratică a țării, locul nostru în Europa și capacitatea de a construi un viitor stabil, modern, pentru noi și pentru țara noastră.
Indiferent de rezultat, un lucru este cert: România va fi schimbată. Întrebarea este: în ce fel?
Alegerile prezidențiale din 2024:
Cursa întreruptă și criza de încredere
Pe 24 noiembrie 2024, românii s-au prezentat la urne pentru alegerea președintelui. Rezultatul turului I a fost unul fragmentat: Călin Georgescu, candidat independent, obținea 22,94% din voturi, urmat de Elena Lasconi (USR) cu 19,18%, Marcel Ciolacu (PSD) cu 19,15%, și George Simion (AUR) cu 13,86%.
Curtea Constituțională a invalidat însă alegerile pe 6 decembrie, invocând suspiciuni fundamentate de ingerințe externe și nereguli grave în finanțarea campaniei electorale. Decizia a generat o criză politică și instituțională fără precedent, cu un efect imediat: încrederea cetățenilor în procesul democratic și în clasa politică românească a scăzut dramatic.
Această ruptură a fost mai mult decât una de natură juridică, a arătat totodată cât de limitat este sistemul electoral actual, dar și fragilitatea instituțiilor statului în fața presiunilor interne și externe.
Alegerile prezidențiale din 2025: Revenirea la urne și ascensiunea naționalismului politic
Scrutinul prezidențial reprogramat pentru luna mai 2025 a avut loc într-un climat politic diferit, dar la fel de tensionat ca în noiembrie 2024. Pe 4 mai 2025, în primul tur, liderul AUR, George Simion, a obținut 40,96% din voturi, aproape triplând scorul obținut în 2024, urmat de independentul Nicușor Dan, cu 20,99%. Cei doi candidați au intrat în turul doi, programat pentru 18 mai.
Aceste date ne arată o creștere spectaculoasă a sprijinului pentru AUR și George Simion, care a reușit să atragă susținerea electoratului pe fondul neîncrederii tot mai accentuate a cetățenilor în partidele clasice, a discursului antisistem pe care l-a promovat, dar și a asocierii cu Călin Georgescu, preferatul românilor la alegerile din 2024. George Simion a câștigat în majoritatea județelor din țară și a obținut sprijin considerabil din diaspora – 60,99% din voturile exprimate în afara țării.
Candidatul susținut de partidele tradiționale PSD, PNL în alianță cu UDMR și minorități - Crin Antonescu, a obținut 19,97% din voturi, clasându-se pe locul al treilea, ceea ce îl scoate automat din cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Faptul că, pentru a doua oară consecutiv, candidatul celor mai mari partide din România nu a mai contat în ecuația finală este un semn clar, real, că electoratul a migrat și de această dată spre alte opțiuni, fie din convingeri proprii, fie din dorința tot mai mare de sancționare a sistemului politic actual. Cauzele acestui eșec ar fi mai multe, de la candidatura lui Victor Ponta, la incapacitatea de a-și mobiliza electoratul de bază.
De asemenea, prezența la vot a fost ușor mai ridicată decât anul trecut, cu o participare de 53,21%, față de 52,56% în 2024, semn că interesul cetățenilor a crescut, dar și că miza alegerilor a fost percepută ca fiind decisivă pentru viitorul țării.
Cum au votat maramureșenii la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025
Analizând voturile maramureșenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, observăm cu ușurință o preferință majoritară pentru candidatul AUR, George Simion, care a obținut 43,40% din voturi. Acesta a câștigat în 71 din cele 76 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din județ, fiind urmat de Crin Antonescu, care a obținut 18,95% din voturile exprimate și a fost preferat de cetățenii din Ulmeni, Câmpulung la Tisa, Coltău și Poienile Izei. Pe locul al treilea s-a clasat candidatul independent Nicușor Dan, cu 18,35% din voturi, care a fost preferat de băimăreni, fiind pe primul loc în municipiul reședință de județ, însă la o diferență de doar 9 voturi față de George Simion.
Totalul voturilor în județul Maramureș s-a împărțit astfel:
– George Simion (AUR): 73.152 voturi (43,40%)
– Crin Antonescu (Alianța „România Înainte”): 31.935 voturi (18,95%)
– Nicușor Dan (Independent): 30.923 voturi (18,35%)
– Victor Ponta (Independent): 23.827 voturi (14,14%)
– Elena Lasconi (USR): 4.610 voturi (2,74%)
– Alți candidați: 4.101 voturi (2,43%)
Prezența la vot în Maramureș a fost destul de scăzută. Doar 170.847 de maramureșeni din totalul de 419.519 înscriși pe listele electorale permanente s-au prezentat la urne în 4 mai, județul obținând astfel o prezență la vot de doar 40,72%.
În Baia Mare, municipiul reședință de județ, prezența la vot a fost de 39,20%, adică 42.218 alegători din 107.667 înscriși pe liste, iar în municipiul Sighetu Marmației, prezența la vot a fost de 40,85% adică 15.436 alegători din 37.798 înscriși pe liste.
Și în capitala Maramureșului istoric George Simion a fost preferatul alegătorilor, fiind urmat de Crin Antonescu și Nicușor Dan.
Prezența relativ scăzută la vot – sub 41% – arată o doză semnificativă de neîncredere în clasa politică și în rândul maramureșenilor. Acest element va conta decisiv în turul al doilea, unde mobilizarea votanților nehotărâți sau absenți din primul tur poate avea un impact major asupra rezultatului final din 18 mai.
Cum au votat românii în 4 mai 2025
Rezultatele finale din turul I al alegerilor arată că George Simion, AUR, a câștigat în majoritatea județelor din țară, candidatul independent Nicușor Dan a câștigat în cinci sectoare din București și în județul Cluj, în timp ce Crin Antonescu, candidatul Alianţei electorale „România Înainte”, a câștigat în județele Bihor, Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare.
Situația voturilor în București
Sector 1 - Nicușor Dan a câștigat cu 43,68% din voturi, George Simion s-a clasat pe locul doi, cu 21,43%, iar Crin Antonescu pe locul trei cu 20,30%.
Sector 2 - Nicușor Dan a obținut 39,53% din voturi, George Simion s-a clasat pe locul al doilea cu un scor de 24,59%, iar Crin Antonescu a obținut 18,20% din voturi.
Sector 3 - Nicușor Dan a câștigat cu 42,76% din voturi, George Simion a obținut 23,33%, iar Crin Antonescu a obținut 16,77% din voturi.
Sector 4 - Nicușor Dan a câștigat cu 38,50% din voturi, George Simion a obținut 26,58% din voturi, iar Crin Antonescu 16,65% din voturi.
Sector 5 - George Simion s-a clasat pe primul loc cu 34,01%, Nicușor Dan a obținut 30,75%, iar Crin Antonescu a obținut 15,39%.
Sector 6 - Nicușor Dan a câștigat 44,93% din voturi, George Simion a obținut 21,61%, iar Crin Antonescu s-a clasat pe locul 3, cu 16,70%.
Ce urmează?
România post-alegeri și provocările reale
Indiferent cine va câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale, România va intra într-o perioadă complexă, dificilă mai ales din punct de vedere economic, în care liderul de la Cotroceni va trebui să gestioneze:
- reforme economice;
- echilibrarea relațiilor externe cu UE și partenerii internaționali, în contextul actual marcat de tensiuni și incertitudini generate de recentele evoluții de pe scena politică internă;
- presiunea tinerilor și a diasporei pentru modernizare;
- recâștigarea încrederii cetățenilor în clasa politică și în instituțiile statului.
Astăzi, la nici o săptămână de la rezultatele primului tur, vedem deja o serie de consecințe deloc favorabile pentru români. În doar câteva zile, cursul valutar a devenit instabil, investitorii au început să-și reevalueze investițiile în România, iar acest lucru ne expune la riscul de a rămâne fără mii de locuri de muncă.
Pe plan politic intern, situația este la fel de gravă: România are, în acest moment, un președinte interimar și, mai nou, un premier interimar, în contextul demisiei lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru, venită pe fondul pierderii alegerilor prezidențiale de către PSD.
Concluzie
- Alegerile din 2025: un vot care trasează drumul unei generații
Alegerile prezidențiale din 2025 marchează nu doar o schimbare de lideri, ci și o reconfigurare profundă a așteptărilor pe care le au românii de la clasa politică. Față de 2024, când Elena Lasconi reușea să intre surprinzător în turul al doilea al prezidențialelor, anul acesta s-a prăbușit electoral, obținând sub 3% din voturile exprimate, iar această diferență spune mult despre incertitudinea electoratului, despre ritmul alert în care se schimbă opțiunile publice și, cel mai grav, despre faptul că a vota „antisistem” pentru mulți români înseamnă a vota în necunoștință de cauză, că, de fapt, nu-i cunoaștem pe cei pe care-i votăm și nu ne informăm îndeajuns asupra viziunii, experienței și a capacității reale a candidaților. Cazul Elena Lasconi reflectă un fenomen mai amplu: o politică a emoției de moment, în care valul simpatiei poate ridica rapid un candidat, dar îl poate spulbera la fel de repede.
În esență, votul din 2025 este un semnal de alarmă: românii sunt profund nemulțumiți de direcția în care merge țara, însă alternativa pe care o caută este încă incertă și riscantă.
În acest context fragil, poate mai mult ca oricând, se impune un îndemn clar la responsabilitate civică și la un vot informat. Democrația nu este doar un drept, ci o responsabilitate colectivă. Nu este suficient să votăm împotriva cuiva sau în baza unor emoții de moment - trebuie să învățăm să votăm pentru idei, pentru programe concrete, pentru oameni integri care au demonstrat în timp că pot aduce schimbări reale.
Viitorul începe cu un gest simplu, dar esențial: un vot informat!
Lucian Morar Jr. - ales primar al orașului Ulmeni la 25 de ani
În orașul Ulmeni, alegerile locale au avut loc în aceeași zi cu primul tur al alegerilor pentru președintele României, în 4 mai 2025. Cu o prezență la vot de peste 60%, alegătorii au decis să încredințeze viitorul orașului unei figuri deja cunoscute prin nume: Lucian Titus Mihai Morar Jr., fiul fostului edil și actual deputat Lucian Ioan Titus Morar.
Lucian Morar Jr., candidatul PSD, a fost ales primar cu 70,67% din voturile exprimate. Alegerile au fost organizate în urma demisiei fostului edil, Lucian Morar, care, după ce a administrat orașul timp de peste două decenii, a renunțat la funcție pentru a ocupa un mandat de deputat în Parlamentul României.
Prezența la vot a fost de aproximativ 60,86%, cu 3.450 de votanți înregistrați în cele 8 secții de votare din oraș și localitățile aparținătoare. Lucian Morar Jr. a fost urmat de Diana Chiș (USR), care a obținut 20,57% din voturi, și de Sandu Mureșan (AUR), cu un scor electoral de 8,74% din voturile exprimate.
Situația pe județe pentru candidații care au obținut cele mai multe voturi
Alba - George Simion a câștigat 43,45% din voturi, pe locul doi s-a clasat Crin Antonescu, cu 21,46%, urmat de Nicușor Dan cu 17,38%.
Arad - George Simion a câștigat 46,66% din voturi, pe locul doi s-a clasat Crin Antonescu, cu 19,51%, iar Nicuşor Dan a obţinut 15,93%.
Argeș - George Simion a câștigat 43,32% din voturi, iar pe locul doi s-a clasat Victor Ponta, cu 18,89%. Crin Antonescu a obținut 17,68%, iar Nicușor Dan s-a clasat pe locul patru, cu 14,24%.
Bacău - George Simion, a câștigat 44,52% din voturi, urmat de Crin Antonescu, cu 18,82%, iar Nicușor Dan s-a clasat pe locul trei cu 15,94%.
Bihor - Crin Antonescu a câștigat 37,76% din voturi, urmat de George Simion cu 31,62%, iar Nicușor Dan a obținut 14,04%.
Bistrița-Năsăud - George Simion a obținut un scor de 44,39%, Crin Antonescu a obținut 20,88% din voturi, urmat de Nicuşor Dan cu un scor electoral de 15,63%.
Botoșani - George Simion a câștigat 45,68% din voturi, urmat de Victor Ponta, cu 19,65%. Crin Antonescu s-a clasat pe locul trei cu un scor de 18,22%, iar Nicușor Dan a obținut doar 11,61% din voturi.
Brăila - Liderul AUR a câștigat 45,26% din voturi, iar pe locul doi s-a clasat Victor Ponta, cu 18,43%. Crin Antonescu a obținut 18,04%, urmat de Nicușor Dan cu 13,46%.
Brașov - George Simion a câștigat 33,39% din voturi, urmat de Nicușor Dan, cu 31,15% și Crin Antonescu cu 16,95%.
Buzău - George Simion a obţinut 41,18%, fiind urmat de Crin Antonescu cu un scor de 22,46%, şi independentul Victor Ponta (18,57%). Locul patru a fost ocupat de Nicuşor Dan, care a obţinut un scor de 13,33%.
Călărași - George Simion a câștigat 47,90% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 23,07%. Victor Ponta s-a clasat pe locul trei cu 13,98%, în timp ce Nicușor Dan a obținut 10,94%.
Caraș-Severin - George Simion a obținut un scor de 46,35%, urmat de Crin Antonescu cu 21,08%. Candidatul independent Victor Ponta a obținut 16,64%, urmat de Nicușor Dan cu 11,36% din voturi.
Cluj - Nicușor Dan a câștigat 35,49% din voturi, urmat
de George Simion cu 27,88%. Crin Antonescu s-a clasat pe locul trei cu 21,12%.
Constanța - Liderul AUR a câștigat cu 44,29%, urmat de Nicușor Dan cu 22,29%, iar Crin Antonescu a obținut 15,21%.
Covasna - Crin Antonescu a obținut 61,87% din voturile exprimate, în timp ce George Simion, clasat pe locul al doilea, a obținut 16,16%, iar Nicuşor Dan 10,74%.
Dâmbovița - George Simion a obţinut 46,03%, Victor Ponta 18,31%, Crin Antonescu 16,36% și Nicuşor Dan 14,63%.
Dolj - George Simion a câștigat 39,36% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 26,81%. Victor Ponta a obținut 15,62% din voturi și Nicușor Dan 14,40%.
Galați - George Simion a câștigat 41,55% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 19,09%, iar Nicușor Dan s-a clasat pe locul al treilea cu 17,80%.
Giurgiu - Candidatul AUR a obținut 41,75% din voturi, în timp ce Crin Antonescu a obținut 31,55%. Victor Ponta s-a clasat pe locul al treilea cu 13,69%, urmat de Nicușor Dan cu 9,29%.
Gorj - George Simion a câștigat 49,54% din voturi, iar pe locul doi s-a clasat Victor Ponta cu 21,35%. Crin Antonescu a obținut 15,83% din voturi, urmat de Nicușor Dan cu 9,90%.
Harghita - Crin Antonescu a obținut 74,62 % din voturi, urmat de George Simion cu 8,96% şi de Nicuşor Dan cu 7,92 %.
Hunedoara - George Simion a câștigat 44,15%, iar Crin Antonescu a obținut 18,25%. Pe locul trei s-a clasat Victor Ponta cu 18,08%, urmat de Nicușor Dan cu 13,77%.
Ialomița - George Simion a câștigat 47,23% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 18,79%. Victor Ponta s-a clasat pe locul trei cu 16,73%, în timp ce Nicușor Dan a obținut 12,91%.
Iași - Liderul AUR a câștigat 36,18% din voturi, urmat de Nicușor Dan pe locul doi cu 28,51%, iar Crin Antonescu a obținut 16,16% din voturi.
Ilfov - George Simion a obţinut 36,12% din voturi, Nicuşor Dan 27,82%, iar Crin Antonescu 20,64%.
Mehedinți - George Simion a câștigat 41,38% din voturi, pe locul al doilea s-a clasat Crin Antonescu, cu 30,80%, Victor Ponta a obținut 17,25%, urmat de Nicușor Dan cu 7,07%.
Mureș - Crin Antonescu a obținut 35,14 %, George Simion 31,93% şi Nicuşor Dan 17,65% din voturi.
Neamț - George Simion a avut 45,41%, Crin Antonescu a fost ales de 16,73%, Victor Ponta a obţinut 16,05%, în timp ce Nicuşor Dan are 16,04% din voturi.
Olt - George Simion are 44,30% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 25,93%. Victor Ponta a obținut 17,20%, iar Nicușor Dan a obținut 8,74% din voturi.
Prahova - George Simion s-a clasat pe primul loc în județul Prahova cu un scor de 41,68%, fiind urmat de Nicuşor Dan, cu 20,17% din voturi, iar pe locul al treilea s-a clasat Crin Antonescu cu 16,46% din voturile valabil exprimate.
Sălaj - George Simion a obținut 34,21% din voturi, Crin Antonescu a fost ales de 33,43% din votanţi, iar pe locul trei s-a clasat independentul Nicuşor Dan, cu 14,18% din voturi.
Satu Mare - Crin Antonescu a câștigat 38,09% din voturi, urmat de George Simion cu 33,89%, iar Nicușor Dan s-a clasat pe locul al treilea cu 12,38%.
Sibiu - George Simion a câștigat cu 39,34%, candidatul independent Nicușor Dan a obținut 28,72%, iar Crin Antonescu, s-a clasat pe locul al treilea cu 17,13%.
Suceava - George Simion a obținut 48,55%, Crin Antonescu are un scor de 17,03%, Victor Ponta, 15,76% și Nicuşor Dan a obținut 14,24% din voturi.
Teleorman - George Simion a câștigat 40,71% din voturile exprimate, Crin Antonescu a obținut 29,52%,Victor Ponta 17,42% și Nicușor Dan 8,60%.
Timiș - George Simion a obținut 37,99% din voturi, Nicușor Dan, a obținut 28,68%, iar Crin Antonescu s-a clasat pe locul al treilea cu 16,23%.
Tulcea - George Simion a câștigat 51,19% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 16,20%, iar Nicușor Dan a obținut 14,75%.
Vâlcea - George Simion a fost votat în proporție de 44,39% dintre alegători, Crin Antonescu a obținut 18,96%, Victor Ponta are un scor de 18,90%, iar Nicuşor Dan, 13,64%
din voturile valabil exprimate.
Vaslui - George Simion a obținut 44,45% din voturi, Crin Antonescu are 19,05% din voturi, Victor Ponta a avut un scor de 17,47%, iar Nicuşor Dan a reuşit să obţină 13,37% din voturi.
Vrancea - George Simion a câștigat 44,76% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 20,15%, Victor Ponta cu 16,14%, iar Nicușor Dan a obținut 14,24% din voturi.